A. Zuokas kaltina ministrą gynybai skirtus pinigus naudojant asmeninei reklamai

Partija „Laisvė ir teisingumas“ kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl Tėvynės sąjungos-LKD bei jos kandidato Seimo rinkimuose krašto apsaugos ministro Lauryno Kasčiūno. Pareiškime teigiama, kad tiek L. Kasčiūnas, tiek partija viešąsias lėšas naudoja savo rinkimų kampanijos žiniai skleisti ir rinkėjų mobilizacijai.

„Konservatorių rinkimų šūkis – „Gink ir augink“, todėl jų vadovaujamos ministerijos už mokesčių mokėtojų pinigus rinkimų kampanijos metu finansavo leidinio „Ką daryti karo atveju“ gamybą ir platinimą, pradėjo masinius „mobilizacijos mokymus“, nors jokio tikslo ir priežasčių to daryti būtent rinkiminiu laikotarpiu nėra,“ – sakė partijos pirmininkas Artūras Zuokas.

Pareiškime nurodoma, kad minėto leidinio pristatyme reklamuojasi ir pats L. Kasčiūnas, komentuodamas šį leidinį, taip pat aiškindamas, kas yra šiame leidinyje. Papildomai šios akcijos masiškai aprašomos žiniasklaidoje arba net papildoma sklaida perkama už pinigus, be nuorodų, kad tai – apmokėta informacija.

„Tačiau didžiausias nepagrįstas viešųjų lėšų panaudojimas buvo padarytas, kai krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas privertė Lietuvos kariuomenę išdėlioti keturias eiles gynybos priemonių: drakono dantys, spygliuota viela ir t. t. prie Karaliaučiaus sienos, priešais Karalienės Luizės tiltą“, – sakė partijos „Laisvė ir teisingumas pirmininkas A. Zuokas ir pridūrė, kad Karalienės Luizės tiltas yra pėsčiųjų tiltas, nepritaikytas sunkiajai karinei technikai, ir jai stabdyti „drakono dantų“ nereikia. Pasak jo, ministras taip pat nutylėjo, kad šalia per Nemuną yra naujas tiltas su naujais keliais tiek Lietuvos, tiek Rusijos pusėje. Šis tiltas agresoriui yra dar svarbesnis, nes yra specialiai pritaikytas sunkiajai technikai ir prie šio tilto ne tik neapsilankė delegacija, bet ir nestatė jokių kliūčių.

Pažymima, kad, kaip sakė spaudoje generolas V. Rupšys, Lietuvos kariuomenė prieštaravo tokioms „viešųjų ryšių akcijoms“. Ypač žinant, kad prie realiai grėsmę keliančių objektų – transporto ir geležinkelio tilto, jokių papildomų apsaugos priemonių nebuvo pastatyta.

Pasak pranešimo autorių, visos šios aplinkybės rodo, kad rinkimų kampanijoje dalyvaujantis konservatorių partijos narys, krašto apsaugai skirtas lėšas naudoja savo populiarumui didinti. Tuo tarpu, Rinkimų kodekse nurodyta, kad „vykdant rinkimų agitaciją, draudžiama naudotis tarnybine padėtimi valstybės, savivaldybės įstaigose, organizacijose arba organuose, visuomenės informavimo priemonėse ar kitais resursais bandyti paveikti rinkėjų valią“. Kartu valstybės politikams draudžiama naudotis tarnybine padėtimi – sudaryti sau ar kitiems išskirtines rinkimų agitacijos sąlygas.

Pareiškimo autoriai nurodo, kad leidinio platinimas, jo komentavimas, papildomas viešinimas už mokesčių mokėtojų pinigus, taip pat „viešųjų ryšių akcijos“ kosmetiškai fortifikuojant pasienį yra naudojimasis tarnybine padėtimi savo rinkiminei kampanijai reklamuoti, o rinkiminiai šūkiai tiesiogiai sutampa su aukščiau aptartomis viešųjų ryšių akcijomis.

Todėl partija „Laisvė ir teisingumas“ prašo VRK atlikti tyrimą dėl kandidato L. Kasčiūno tarnybinės padėties naudojimo vykdant rinkimų agitaciją pažeidimo ir nustačius pažeidimą spręsti klausimą dėl Lietuvos kariuomenės ir Krašto apsaugos ministerijos panaudotų lėšų dėl aukščiau aptartų viešųjų ryšių akcijų vykdymo pripažinimo galimu neteisėtu rinkimų kampanijos finansavimu ir jų įtraukimo į rinkiminės kampanijos išlaidas.

Partija taip pat prašo, kad tyrimo metu būtų išklausytas ne tik generolas V. Rupšys, bet ir kiti Lietuvos kariuomenės atstovai bei ekspertai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių