Vyriausybė grąžino įgaliojimus antrąją kadenciją pradėjusiam eiti G. Nausėdai

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė penktadienį grąžino Vyriausybės įgaliojimus antrai kadencijai prisiekusiam prezidentui Gitanui Nausėdai.

Šalies vadovas dekretu iškart pavedė premjerei ir ministrams laikinai eiti pareigas, kol bus patvirtinta nauja Vyriausybės sudėtis.

Šis vadinamasis mandagumo atsistatydinimas reiškia, kad premjerė netrukus turės pasitikrinti, ar turi pasitikėjimą Seime.

Jei po prezidento teikimo daugiau kaip pusė posėdyje dalyvaujančių parlamentarų pritars I. Šimonytės kandidatūrai, prezidentas pasirašys dekretą dėl jos paskyrimo.

Vėliau premjerė turės pateikti prezidentui tvirtinti ir jos vadovaujamą Ministrų kabinetą, kuriame G. Nausėda dar prezidento rinkimų kampanijos metu sakė norėsiantis pamatyti pokyčių.

Tačiau valdantieji teigia, kad įgaliojimų grąžinimo procedūra tėra ceremoninė, todėl pokyčiai kabinete turi priklausyti nuo premjerės.

Valdančiųjų liberalių partijų vadovės penktadienį taip pat sakė, kad keisti ministrų neverta, nes jau spalį vyks Seimo rinkimai.

„(...) aš daug manevrų nedaryčiau, jeigu turėčiau tą teisę spręsti. Svarbu, kad valstybė laikytų kryptį, – žurnalistams Seime sakė Laisvės partijos pirmininkė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. –Dabar yra metas susitelkti, krūvon sueiti, o ne blaškytis.“

„Juo labiau, kad du ministrai pasikeitė dėl visiems žinomų priežasčių. Manyčiau, dabar būtų racionalu nebekoreguoti sudėties Vyriausybės ir leisti pabaigti pradėtus darbus“, – teigė parlamento vadovė, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen, turėdama omenyje neseniai paskirtus naujus švietimo bei socialinės apsaugos ir darbo ministrus.

Kritikos iš Prezidentūros anksčiau vis sulaukdavę žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys penktadienį žurnalistams sakė nesiimsiantys vertinti savo galimybių likti Ministrų kabinete.

Prezidentas iki šiol nėra konkrečiai pasakęs, kuriuos ministrus norėtų keisti vykstant įgaliojimų grąžinimo ir Vyriausybės paskyrimo iš naujo procedūroje.

Žadėdamas tęsti darbus kuriant gerovės valstybę ir kovojant su socialine atskirtimi, 60 metų ekonomistas G. Nausėda gegužę laimėjo prezidento rinkimus, antrajame ture įvykęs premjerę Ingridą Šimonytę.

G. Nausėda prezidento pareigas eis iki 2029 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių