Vyriausybė ambasadoriumi Japonijoje siūlo skirti japonologą A. Zyką

Lietuvos ambasadoriumi Japonijoje Vyriausybė siūlo skirti japonologą Aurelijų Zyką.

Trečiadienį Vyriausybė patvirtino nutarimą, pagal kurį ambasadoriaus pareigas jis turėtų pradėti eiti gegužės 23 dieną.

A. Zykas Vytauto Didžiojo universitete yra baigęs politikos, komunikacijos mokslus, menus, kurį laiką vadovavo VDU Azijos centrui, šiuo metu yra įmonės „Azija LT“ direktorius.

Jis ketverius metus gyveno Japonijoje, yra išleidęs knygą „Japonijos spalvos ir skoniai“, sudaręs lietuvių ir japonų kalbų žodyną.

„Su Japonija turiu 25 metų patirtį, nes tiek laiko mokausi japonų kalbos ir dirbu su šita šalimi. O kalbant apie Lietuvos-Japonijos dvišalius santykius, kaip praktikas, dalyvauju šiuose procesuose jau keliolika metų, esu vertėjas aukščiausio lygio vizitų metu, tai teko pažinti šią virtuvę“, – posėdžio metu sakė A. Zykas.

Tad tiek Lietuva, tiek Japonija gali sudaryti sąjungą prieš Rusiją šiuo klausimu.

Anot jo, prioritetai bus strateginės šalių partnerystės įtvirtinimas, ekonominis bendradarbiavimas, kultūrinė ir vadinamoji „švelnioji diplomatija“. Diplomatas pabrėžė, kad Lietuva ir Japonija turi „vieną bendrą kaimynę“ – Rusiją, šiuo metu vykdančią agresiją prieš Ukrainą.

„Tad tiek Lietuva, tiek Japonija gali sudaryti sąjungą prieš Rusiją šiuo klausimu“, – kalbėjo jis.

A. Zykas su dabar valdančiojoje koalicijoje esančiu Liberalų sąjūdžiu dalyvavo Seimo rinkimuose 2020 metais. Centro-Žaliakalnio apygardoje jis varžėsi su dabartiniu užsienio reikalų ministru, konservatorių lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu.

Ambasadoriaus Japonijoje Lietuva neturi nuo praėjusių metų rugsėjo pabaigos, kai iš pareigų pasibaigus kadencijai buvo atšauktas Gediminas Varvuolis.

Ambasadorius Lietuvoje skiria ir atleidžia prezidentas užsienio reikalų ministro siūlymu, Seimo Užsienio reikalų komiteto ir Vyriausybės pritarimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių