VRK pripažino, kad R. Podolskis ir N. Gusevas nepapirkinėjo rinkėjų: nusižengė kitas asmuo

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pripažino, kad Zarasų rajono mero posto siekę kandidatai socialdemokratas Nikolajus Gusevas ir „darbietis“ Rimvydas Podolskis nepažeidė Rinkimų kodekso. VRK nutarė, kad draudimui papirkti rinkėjus nusižengė politikoje nedalyvaujantis pilietis.

Nustatyta, kad pilietis S.M. padarė apysunkį teisinį nusikaltimą. Per pirmąjį turą jis papirko keturis asmenis, iš kurių trims asmenims davė butelį alaus, o vienam – 20 eurų, kad jie balsuotų už Darbo Partijos (DP) kandidatą R. Podolskį. Per antrąjį turą papirko tris asmenis, žadėdamas atsilyginti alumi, kad jie balsuotų už socialdemokratų kandidatą N. Gusevą.

Vykusio ikiteisminio tyrimo metu pilietis savo kaltę pripažino. Jis pats per pirmąjį turą balsavo už R. Podolskį, kandidato prašymu, o per kitą turą balsą N. Gusevui atidavė niekieno neprašomas. S. M. nurodė, kad per pirmąjį turą dirbo R. Podoslkio agitacinį darbą, kabino plakatus.

Savo ruožtu, „darbietis“ savo kaltės nepripažino ir neigė bet kokį prašymą agituoti. Tačiau R. Podolskis patvirtino, kad S.M. davė lankstinukų, taip pat iš asmeninių lėšų skyrė piliečiui 100 eurų kuro išlaidoms padengti.

VRK pripažino, kad naudodamas savo asmenines lėšas ir jų neapskaitydamas R. Podolskis nusižengė rinkimų kampanijos finansavimo reikalavimams.

Tyrimą vykdžiusi darbo grupė vertina, kad piliečio papirkti balsai neturėjo esminės įtakos rinkimų rezultatams, tad nėra teisinio pagrindo juos pripažinti negaliojančiais.

VRK kreipėsi į ikiteisminio tyrimo tyrėjus

Posėdžio metu VRK narė Inga Milašiūtė užsiminė, kad darbo grupė kreipėsi į ikiteisminį tyrimą vykdžiusius tyrėjus, tačiau neatsižvelgus į rinkimų komisijos prašymus, toks sprendimas apskųstas teismui.

„Vienas tyrimas, susipažinus su ikiteisminio tyrimo medžiaga, mūsų manymu, turėjo tyrėjus nuvesti dar toliau. Tačiau buvo atsisakyta tą daryti, mes tokį sprendimą apskundėme ir turime teigiamą teismo sprendimą“, – posėdžio metu kalbėjo I. Milašiūtė.

ELTA primena, kad portalas delfi.lt skelbė, jog dviejų Zarasų rajono meru siekusių tapti vietos politikų – buvusio mero, socialdemokrato N. Gusevo ir „darbiečio“ R. Podolskio – naudai pavasarį vykusiuose savivaldos rinkimuose buvo perkami balsai.

Prokuratūra balsus pirkusį vyriškį nuo bausmės atleido, tačiau ikiteisminio tyrimo metu savo kaltę vyras visiškai pripažino ir neslėpė rinkėjams pirkęs alų, davęs pinigų.

Savo ruožtu VRK pradėjo tyrimą dėl rinkėjų papirkimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaubas

Siaubas portretas
Košmaras.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių