Buvęs ministras apie trąšų skandalą: valstybei tokios klaidos brangiai kainuoja

  • Teksto dydis:

Buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis sakė, kad poste išsilaikiusio Gabrieliaus Landsbergio vietoje atsidurti dabar tikrai nenorėtų, o ministrų pasisakymus, kad kažko nežinojo, įvardijo kaip nekokybišką ir prastą darbą, praneša LNK.

„Natūralu, kad jie sprendė ne klausimą, ką nubausti, o klausimą, kaip komunikaciškai išeiti iš tos situacijos. Kitos kelios dienos parodys, pirma, ar teisingai buvo pasirinkta situacija, kaip reaguoja spauda, kaip reaguoja valstybės piliečiai. Antra, ilgojo periodo pasekmės. Ta reputacinė žala daroma ne tik šiomis dienomis. Kada prasideda mirtingas ginčas tarp prezidento ir Vyriausybės, tarp prezidento ir Seimo, tarp prezidento ir užsienio reikalų ministro apie komunikaciją, kas ką žinojo, kas ko kam nepasakė, kas kiek turi žinoti ir kaip daroma politika, tai į išorę visada išeina dvejopi signalai“, – sakė A. Valionis.

„Manau, G. Landsbergio pati didžiausia dilema yra vertybinės politikos puoselėtojui pasitraukti dėl to, kad įvyko vertybinės politikos absoliutus fiasko ir krizė, realizuojant į praktinę plotmę šituos labai teisingus, moralius ir net Lietuvai politiniu požiūriu tikslingus dalykus. Jo vietoje aš trauktis neskubėčiau, kovočiau, išsiaiškinčiau iki galo“, – kalbėjo A. Valionis.

Esą G. Landsbergis tikino dabar einąs daryti darbų. Tokį pasakymą įvertino A. Valionis.

„Komunikacija dar šiek tiek naivoka, bet tegul daro darbus. Tik tegul tie darbai būna padaryti gerai, teisingai, nesusikompromituojant ir nesukompromituojant“, – teigė buvęs užsienio reikalų ministras.

Valstybei tokios klaidos brangiai kainuoja. Verta išsiaiškinti tam, kad ateity tokios klaidos nesikartotų.

Jis svarstė, ar po trąšų skandalo įtikinantys buvo ministrų pareiškimai: esą jie nežinoję, komandos buvo iki galo nesurinkusios informacijos ir pan.

„Čia aš matau nekompetenciją. Blogai dirbot, dėl to ir nežinojote, dėl to atsidūrėme ten, kur esame. Mes iš pradžių vertinome du variantus: kad buvo pilna komunikacija, bet buvo priimtas sprendimas tęsti, nes ekonominė rizika ir ekonominiai nuostoliai labai dideli; antras buvo komunikaciniai trikdžiai. Gal tik rimtesnis tyrimas, gal opozicija gali inicijuoti kažkokį tyrimą, sudaryti laikinąją komisiją ir išsiaiškinti. Valstybei tokios klaidos brangiai kainuoja. Verta išsiaiškinti tam, kad ateity tokios klaidos nesikartotų, kad visiems būtų aišku, kaip tai vyksta, kaip tai baigiasi“, – šnekėjo A. Valionis.

Jis aptarė ir suprastėjusius Lietuvos ir Kinijos santykius.

„Gaila ir apmaudu, nes rimtą pamoką mes jau buvome gavę. Priminsiu, kada prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė į prezidentūrą Dalai Lamą, tai buvo penkerių metų ilgio sankcijos, pritaikytos mums. Dabar vėl mums pritaikytos kategoriškos sankcijos. Politikai, priimdami bet kokius sprendimus, turi labai gerai pamatuoti ir prognozuoti tų sprendimų sankcijas“, – komentavo buvęs užsienio reikalų ministras.

Pasak A. Valionio, santykių su Kinija atkurti nebeįmanoma.

„Aš dabar nenorėčiau būti užsienio reikalų ministru šioje situacijoje, nes atstatyti situacijos, mano nuomone, negalima, o bandymas grįžti prie pirminio varianto neatstatys mūsų santykių su Kinija, kadangi tai mums pamoka ir kinai su savo centralizuota komunistine valdžia tęs neabejotinai. Bet sugadinsime santykius su Taivanu ir su tais, kurie tam Taivanui padeda, remia ir puoselėja tą vertybinę politiką, tik gal atsargiau negu mes“, – šnekėjo jis.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Aiškiai pasakyta ,klaidos brangiai kainuoja,bet juk turi atsakyti kas tas klaidas piktybiškai daro ,asmenys žinomi ,kas pareikalaus atsakomybės ,ar ir vėl teks atkentėti žmonėms ,kurie nekalti ,total košmar.

Anonimas

Anonimas portretas
P.i.d.e.r.a.s.i.n.e Landzbergiu fasistines gaujos lietuva BUTINAI turi buti sunaikinta.

aha

aha portretas
Vapalionis vėl nusivapėj, kažkoks kgb priekvapis.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių