V. Zelenskis įvardijo, ko tikisi iš Lietuvos

  • Teksto dydis:

Lietuvos prezidentą Gitaną Nausėdą Kyjive priėmęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad tikisi tolesnės Lietuvos paramos, pradedant kitų partnerių įtikinimu dėl pagalbos ir baigiant didesniu verslo įsitraukimu atstatant šalį po Rusijos invazijos.

„Artėjant žiemai Ukrainos poreikiai oro gynybos sistemoms  ir energetikos sistemos paramai dar didesni nei bet kada. Tikiuosi, kad Lietuva ir toliau padės įtikinėti kitas valstybes dėl to, kad paramą reikia teikti laiku ir kad jos turi būti tikrai pakankamai“, – ketvirtadienį per bendrą spaudos konferenciją su G. Nausėda Kyjive sakė V. Zelenskis.

Jis nurodė, kad per susitikimą su G. Nausėda aptarė gynybos klausimus, informavo jį apie padėtį fronte tiek prie Pokrovsko Donecko srityje, tiek Kursko srityje, Ukrainos pajėgos jau ilgiau kaip mėnesį vykdo puolimą.

V. Zelenskis padėkojo Lietuvos prezidentui ir žmonėms už tvirtą paramą Ukrainos nepriklausomybei, teritoriniam vientisumui.

„Visi puikiai suprantame, kad Ukrainos gynimas yra gynimas visų valstybių, kurios ribojasi su Rusija. Europietiškas gyvenimo būdas išliks tik tada, jei Ukraina atstovės ir laimės karą“, – sakė Ukrainos prezidentas ir pridūrė, kad Kyjivui reikalinga Lietuvos parama artėjant antram taikos viršūnių susitikimui.

„Nuo to, kaip užbaigsime karą, priklausys ateinantys dešimtmečiai Europoje ir kitur pasaulyje. Būtent tam reikia teisingumo, realios teisingos taikos“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

Tikiuosi, kad Lietuva ir toliau padės įtikinėti kitas valstybes dėl to, kad paramą reikia teikti laiku ir kad jos turi būti tikrai pakankamai.

Jis atkreipė dėmesį į Lietuvos 10 metų garantiją dėl paramos ukrainiečių gynybos pajėgumams bei, pasak jo, abipusiai naudingus susitarimus dėl gynybos pramonės, pirmiausia – investicijas į dronų gamybą.

V. Zelenskis sakė detaliai su G. Nausėda aptaręs bendros ginklų gamybos galimybes, pavadinęs jas šiandienos prioritetu.

Jis teigė išgirdęs G. Nausėdos patikinimą, kad Lietuva pasiruošusi plėsti darbus ir didinti paramą ukrainietiškos tolimojo nuotolio ginkluotės, dronų gamybai.

Pasak V. Zelenskio, tam tikri dvišalio saugumo susitarimo su Lietuva punktai jau įgyvendinami.

„Abiem svarbu, kad būtų įgyvendinti punktai dėl europinės ir euroatlantinės integracijos“, – sakė V. Zelenskis.

Jis taip pat nurodė, jog „svarbu plėsti Lietuvos verslo įsitraukimą į Ukrainos atstatymą“.

Anot jo, „tai sustiprins ir Lietuvą ir Ukrainą, abiejų šalių bendruomenes ir ekonomikas“.

Lietuvos prezidentūra pranešė, kad per susitikimą su V. Zelenskiu G. Nausėda pažadėjo, jog jo šalis ir toliau tęs visokeriopą paramą Ukrainai, teikdama pirmenybę karinėms reikmėms.

G. Nausėda: nagrinėjame galimybes įsigyti trumpojo nuotolio oro gynybos sistemas Ukrainai

Prezidentas G. Nausėda sako, kad Lietuva ketina įsigyti trumpojo nuotolio oro gynybos sistemas bei perduoti Ukrainai. Jis tikisi teigiamų rezultatų šiuo klausimu per 2-3 savaites. Šalies vadovas taip pat paminėjo šovinių perdavimą Ukrainai įgyvendinant Čekijos iniciatyvą bei planuojamas investicijas į jūrinių dronų gamybos projektus.

„Per Europos gynybos agentūros pirkimų schemą planuojame į Ukrainą pristatyti (...) šovinių, apie 10 tūkst. turėtų būti pristatyti iki gruodžio mėn. įgyvendinant Čekijos iniciatyvą. Taip pat šiuo metu nagrinėjame galimybes įsigyti trumpojo nuotolio oro gynybos sistemas Ukrainai. Tikiuosi, kad per 2-3 savaites sulauksime teigiamų rezultatų ir artimiausiu metu jas galėsime perduoti ukrainiečiams“, – ketvirtadienį Kyjive bendros spaudos konferencijos su Ukrainos prezidentu V. Zelenskiu metu kalbėjo G. Nausėda.

„Lietuva taip pat investuos 10 mln. eurų į Ukrainos ilgojo nuotolio ginkluotės „Palianytsa“ gamybą ir esame suinteresuoti bei kalbėjome su V. Zelenskiu apie mūsų investicijas įgyvendinant jūrinių dronų gamybos projektus“, – pažymėjo jis.

Kaip pranešta anksčiau, susitikime G. Nausėda taip pat akcentavo, kad Lietuva yra pasirengusi gilinti bendradarbiavimą su Ukraina gynybos srityje ir aktyvinti ryšius tarp gynybos pramonės įmonių. Anot jo, Lietuva įsipareigojo kasmet Ukrainos saugumui ir gynybai skirti 0,25 proc. nuo šalies BVP, kas sudaro apie 190 mln. eurų.


Šiame straipsnyje: Gitanas NausėdaVolodymyras Zelenskiskaras Ukrainojeparama Ukrainai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių