V. Sinica: Nacionaliniams susivienijimui perkopti penkių procentų kartelės veikiausiai nepavyks

Nacionalinio susivienijimo sąrašą Seimo rinkimuose vedantis Vytautas Sinica pripažįsta, kad partijai veikiausiai nepavyks peržengti 5 proc. kartelės, tačiau, pabrėžia jis, galutines išvadas daryti dar yra per anksti.

„Šiuo metu atrodo, kad perlipt nepavyko (5 proc. ribos – ELTA) ir reiks tą pripažint, bet yra keistas dalykas skelbti pralaimėjimo, kol nėra galutinių rezultatų. Tai mes su tuo neskubam“, – Eltai sakė vienas partijos lyderių.

Anot jo, partija vis dar turi sulaukti daugiau palaikymo didmiesčiuose. Be to, sako V. Sinica, siekis pakliūti į Seimą nebuvo vienintelis partijos tikslas.

„Aišku, regionų balsai, visada mes manėm ir suprantam – yra prastesni. Didesni lūkesčiai yra didmiesčiuose. Nežinome, kuo baigsis, bet tikslai buvo du: vienas tikslas yra, be abejo, patekti į parlamentą, peržengti tuos 5 procentus, bet kitas tikslas tai yra pristatyti Lietuvai tą žinią apie lietuviškos Lietuvos likimą, ir kad žmonės pradėtų apie tai galvoti ir kelti sau tą klausimą. Kažkokiu mastu tai pavyko, ir aš manau, kad rinkimai, bet kuriuo atveju, nenuėjo veltui“, – kalbėjo jis

Sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Išankstiniame balsavime dalyvavo 11,75 proc. piliečių, o rinkimų dieną balsavo 40,31 proc.

Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.

Dėl 141 Seimo nario mandato rungiasi 14 partijų ir viena koalicija. 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose. Jeigu nė vienas kandidatas nesurinks penktadalio visų vienmandatės apygardos rinkėjų balsų, spalio 27 d. bus rengiamas antrasis Seimo rinkimų turas.

Dar 70 atstovų parlamente piliečiai išrenka pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje, kurią sudaro 1947 apylinkės. Politinės jėgos gaus mandatus, jeigu surenka ne mažiau kaip 5 proc. balsų. Tiesa, koalicijoms ši kartelė siekia 7 proc. – mažiausiai tiek balsų, kad gautų vietų Seime, turės surinkti Taikos koalicija bei jungtinį sąrašą sudarę „valstiečiai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių