V. Landsbergis įspėja: Europa slenka į sunykimą, tai laukia ir mūsų

Stebint geopolitinius, kultūrinius, demografinius iššūkius Europoje, Lietuvos pagrindinė užduotis turi būti tautos atsparumo stiprinimas, sako Vytautas Landsbergis.

Pirmasis Lietuvos vadovas po nepriklausomybės atkūrimo savo kalboje Laisvės gynėjų dienos minėjime šeštadienį pabrėžė, kad Europa „slenka kultūriškai, dvasiškai, ne tik demografiškai“.

„Europiečiai nenori gyventi, jie nenori turėti vaikų, jie nenori, kad tęstųsi jų civilizacija. Keisti žmonės. Slenka į sunykimą. Tai ir mūsų laukia – gal ne manęs, aš spėsiu išvengti. Bet po keliasdešimt metų gali ateiti tokia krizė, kuri dabar tik nujaučiama: didžiulių migrantų masių ir dar klimato atšilimo, kuris savo ruožtu pajudins milijonus žmonių bėgti. Ne tik iš pietų, ne tik iš Afrikos, bet ir iš šiaurės“, – įspėjo profesorius.

Bet po keliasdešimt metų gali ateiti tokia krizė, kuri dabar tik nujaučiama: didžiulių migrantų masių ir dar klimato atšilimo, kuris savo ruožtu pajudins milijonus žmonių bėgti. 

„Turėtumėme galvoti apie užduočių užduotį ir mums: stiprinti lietuvių tautos atsparumą savo žemėje. Mūsų pagrindinė jėga ir apsauga, ir galimybė išlaikyti tą artėjantį egzaminą yra tiktai brolystė, tarpusavio parama“, – kalbėjo jis.

Savo kalboje jis negailėjo kritikos Seimo daugumai, kuri, anot jo, „tiesiog svaigsta savo galybe ir daužymo per galvas malonumu“. Jis kritikavo Seime inicijuotas pataisas dėl draudžiamos informacijos, kuriose numatytos formuluotės galėtų užkirsti kelią valdžios kritikai.

„Draudžiama papeikti valdžią. Už valdžios kritiką siūlomas Baudžiamasis kodeksas. Tai – putinizmas aukščiausiame laipsnyje. Turime apsiginti“, – svarstė V. Landsbergis.

Jis dėkojo Seime susirinkusiems 1991-ųjų sausio Laisvės gynėjams, anot jo, Seimą pavadinusiems „Lietuvos širdimi“ ir ėjusiems mirti už garbę.

„Tačiau būna, kad širdis pavargsta, ima sirgti, atsiranda permušimų ir spazmų. Jūs, gynėjai, turite teisę stebėti Lietuvos širdį – Seimą. Sudaryti konsiliumą, nustatyti diagnozę ir gydymą. Stebėkite ir vertinkite, kas čia vyksta“, – ragino jis.

Opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) garbės pirmininkas ironizavo, kad į Seimo statutą galėtų būti įtraukta norma, jog dėl daugumos pasiūlymų Seime galima „balsuoti tiek kartų, kiek reikia“.

Jis taip pat kritikavo sprendimą dėl šiųmetinės Laisvės premijos likusiems gyviems partizanams, sakydamas, kad „paskutiniai viską ištvėrę laisvės kovotojai neturėtų būti žeminami, skiriant jiems po septintadalį Laisvės premijos“.

V. Landsbergis atkreipė dėmesį ir į situaciją dėl savo anūko, TS–LKD pirmininko G. Lansdbergio, kuomet Seime valdančiųjų atstovams gimė idėja atspausdinti taikinį su žmogaus siluetu ir užrašu „Gabrielius“.

„Kolega Seimo narys antai paskelbiamas priešu, jo portretas arba vardas viešai sušaudomas, arba subadomas raganų adatomis. Tegu sau žūsta. Tie metodai kyla iš kaukų ir bezdukų mitologijos, dar nepaskelbtos oficialia Lietuvos religija. Tad stabtelkime. Kultūros dalykai. Tokį elgesį tepasvarsto Kultūros komitetas“, – ironizavo jis, turėdamas omenyje „valstiečių“ pirmininko Ramūno Karbauskio vadovaujamą komitetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arciausia

Arciausia portretas
Arciausia ir greiciausia gresme jau seniai vaikscija po vilniu kartu su simasium tai fasitiniai semitu habadnikai pradedantys greuti valstybe is vidaus kysiais ir kitu rasiu niekinimu ir migrantu siuntimu is afrikos prasovei Dedule jie viska organizuoja trumpas anegdotas Skambina rusu shabadnikas amerikieciu chabadnikui ir klausia Ar tiesa kad per antra pasaulini kara Zydai kariavo pries zydus Taip ir buvo moise taip ir buvo tas atsake jam

natalija

natalija portretas
Lansbergi pamatei kad europa nyksta su tais iskrypeliais ka as jai ir linkiu bet dabar tu ir gribauskaite su tom ZIBUOKLEM TAI MUSONU IR ZYDU SIMBOLIS TAI CIA jau AMERIKA CIA IR DURNAM AISKU KAS JUSU DRAUGAI

Lietuvis ir kaip dauguma

Lietuvis ir kaip dauguma portretas
Gaila bet yra teisybes senuko kalboje, na dar net 20 metu nereiks kai europai bus kaput, o jau lieuveles nebebus iki to, chacholai, kacapai, siauraakiai, juodašikniai uzplus pusiau issibegiojusia salele, ir vel banditizmas kova uz būvi ir jura kraujo.
VISI KOMENTARAI 113

Galerijos

Daugiau straipsnių