V. Čmilytė-Nielsen: tarp Seimo narių yra įvairių nuomonių dėl skiepijimosi „AstraZeneca“

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pirmadienį Vilniuje bus skiepijama nuo COVID-19 visuomenėje prieštaringai vertinama „AstraZeneca“ vakcina.

„Manau, kad tikrai svarbu dabartinėje situacijoje, kai šiek tiek susvyravęs pasitikėjimas „AstraZeneca“, parodyti lyderystę ir pasiskiepyti šia vakcina. Jei tai sustiprins pasitikėjimą šia vakcina visuomenėje, tuomet tikslas bus pasiektas“, – penktadienį žurnalistams sakė parlamento vadovė.

Anot jos, norintys šia vakcina pasiskiepyti parlamentarai taip pat galės tai padaryti kitą savaitę.

„Dabar laukiame informacijos, kiek Seimo narių pageidautų skiepytis. Mano žiniomis, kitą savaitę, antradienį arba trečiadienį prasidės ir Seimo narių skiepijimas“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Skiepytis „AstraZeneca“ vakcina pirmadienį planuoja ir prezidentas Gitanas Nausėda, ir premjerė Ingrida Šimonytė, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Tie, kurie priims sprendimą nepasinaudoti galimybe skiepytis, tai bus jų atsakomybė. Jie prisiims atsakomybę už savo sprendimą.

„Visų pirma šis žingsnis susijęs su tuo, kad labai svarbu visomis įmanomomis priemonėmis didinti pasitikėjimą būtent šia „AstraZeneca“ vakcina. Šios savaitės įvykiai parodė, kad labai reikia sutelktų veiksmų, vien reklaminės kampanijos nepadės. Manau, kad politikų, lyderių asmeninis pavyzdys yra svarbus skleidžiant žinią, kad šia vakcina galima pasitikėti“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji pripažino, kad Seime yra skirtingų nuomonių dėl skiepų nuo COVID-19.

Seimo pirmininkė teigė jau sulaukusi Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimo, kad jie sutinka skiepytis „AstraZeneca“. Darbo partijos frakcija informavo, kad nepritaria, jog parlamentarai būtų skiepijami prioriteto tvarka.

„Nėra vienos nuomonės Seime“, – teigė ji.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, skiepai yra savanoriškas apsisprendimas, o tie parlamentarai, kurie atsisakys tai daryti, turės prisiimti atsakomybių dėl aplinkinių saugumo. 

Mat Seimo kanceliarijos darbuotojų skiepyti kol kas neplanuojama.

„Tie, kurie priims sprendimą nepasinaudoti galimybe skiepytis, tai bus jų atsakomybė. Jie prisiims atsakomybę už savo sprendimą“, – kalbėjo politikė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ketvirtadienį paskelbė, kad skiepijimo nuo COVID-19 prioriteto grupių sąrašas bus papildytas šalies vadovais, Seimo ir Vyriausybės nariais.

Lietuvoje ir virtinėje Europos valstybių skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina buvo sustabdytas dėl nustatytų tromboembolijos atvejų paskiepytiems žmonėms.

Ketvirtadienį Europos vaistų agentūra (EVA) paskelbė, jog ši vakcina nuo COVID-19 yra saugi ir veiksminga, todėl Lietuvoje atnaujintas skiepijimas šia vakcina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių