V. Čmilytė-Nielsen: šis Seimas taps moraliniu pavyzdžiu

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad dešiniųjų dominuojamas Seimas taps pavyzdžiu priimant moralinius sprendimus. Vienas tokių, tvirtina Seimo vadovė, apsisprendimas panaikinti teisinę neliečiamybę kontroversiškai vertinamam bei teisėsaugos akiratyje atsidūrusiam parlamentarui Petrui Gražuliui.

Seimo pirmininkės teigimu, tai, kad šis, o ne „valstiečių“ dominuojamas Seimas panaikino neliečiamybę P. Gražuliui, rodo, viena vertus, pasikeitusį politikų požiūrį į etikos ir moralės klausimus.

„Šiame Seime mes turime daugiau jaunų politikų, bet nemanau, kad tai yra tik amžiaus klausimas. Tai yra ir požiūrio klausimas. Matyt, reikėtų pasidžiaugti, kad tas požiūris keičiasi, ir šis Seimas taps pavyzdžiu kalbant apie moralinius sprendimus“,– LRT radijui sakė liberalė.

Kita vertus, akcentavo V. Čmilytė-Nielsen, priimtas sprendimas dėl P. Gražulio demonstruoja ir tai, kad pastarasis neteko patronažo, kurį turėjo 2016 m. išrinktame Seime.  

„Aš manau, kad praėjusios kadencijos Seime ponas Gražulis turėjo politinių patronų, kurių dabar nebeturi“, – teigė Seimo pirmininkė.

Džiaugiuosi dėl vakarykščio Seimo sprendimo, nes taip ir turėtų elgtis atsakingi Seimo nariai, kurie nenori neliečiamybėmis dangstyti vieno ar kito kolegos.

„Džiaugiuosi dėl vakarykščio Seimo sprendimo, nes taip ir turėtų elgtis atsakingi Seimo nariai, kurie nenori neliečiamybėmis dangstyti vieno ar kito kolegos“, – pridūrė V. Čmilytė-Nielsen.

Antradienį Seimas nutarė patenkinti generalinio prokuroro Evaldo Pašilio prašymą ir panaikino Seimo nario Petro Gražulio teisinę neliečiamybę.

Prokurorai nurodo, kad P. Gražulis piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi, tai yra darė įtaką Lietuvos ir Rusijos veterinarinių tarnybų valstybės tarnautojams, kad jie veiktų bendrovės „Judex“ interesais ir savo bei kitų asmenų naudai, gavo turtinę naudą.

Ankstesnis Seimas nedavė sutikimo traukti P. Gražulio atsakomybėn toje pačioje „Judex“ byloje.

Skeptiškai vertina opozicijos kritiką

V. Čmilytė-Nielsen skeptiškai vertina opozicijos kritiką naujajai Vyriausybei dėl neproporcingų karantino sąlygų. Pasak parlamento vadovės, Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė nuo pat pirmųjų savo darbo dienų rodė pavyzdį „valstiečiams“, kaip reikėtų dirbti tokiomis pandemijos sąlygomis.

„Man atrodo, kad ši naujoji Vyriausybė nuo pat pirmųjų savo darbo dienų rodo pavyzdį, kaip reikėtų dirbti tokiomis sąlygomis. Vyriausybė dirba neskaičiuodama valandų ir priima sudėtingus sprendimus, kurie gali būti ir nelabai populiarūs, tačiau yra būtini. Aš tokią kritiką vertinu labai skeptiškai iš žmonių, kurie turėdami visas galimybes reikiamų sprendimų nepriėmė“, – LRT radijui teigė Seimo pirmininkė.

Aš tokią kritiką vertinu labai skeptiškai iš žmonių, kurie turėdami visas galimybes reikiamų sprendimų nepriėmė.

Pasak Liberalų sąjūdžio pirmininkės, Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė nesugebėjo priimti griežtesnių karantino sąlygų bei pasiruošti naujiems pandemijos iššūkiams.

„Aš manau, kad buvo praleisti keli momentai. Visų pirma, vasarą nebuvo pasiruošta antrajai pandemijos bangai. Nors buvo akivaizdu, kad ji ateina. Rudenį buvo galima šiek tiek anksčiau įvesti apribojimus, tuomet dabar jų nereikėtų tokių drastiškų. Tai tikrai buvo praleistas laikas, kai galėjome geriau pasiruošti tam, kas neišvengiamai artėjo“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak Seimo pirmininkės, griežtesnės karantino priemonės būtinos, nes nėra kitos galimybės, kaip sustabdyti virusą ir sumažinti jo nusinešamų mirčių skaičių.

„Vertinu jas kaip būtinybę, be kurios nėra kitos galimybės sustabdyti viruso ir sumažinti jo nusinešamų mirčių skaičių. Suprantama, kad tai sukelia tam tikrų nepatogumų, bet tie nepatogumai yra laikini. Žvelgiant į statistiką, akivaizdu, kad privalome imtis griežtesnių priemonių ir didinti sąmoningumą“, – teigė Seimo pirmininkė.

Vyriausybė sekmadienį pratęsė karantiną iki sausio 31 dienos, taip pat sugriežtino karantino priemones: apribojo judėjimą iš vienos savivaldybės į kitą, uždraudė veikti nebūtinųjų prekių parduotuvėms, paliekant galimybę veikti maisto, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių parduotuvėms, vaistinėms, veterinarijos paslaugas teikiančioms įstaigoms.

Opozicijoje esantys „valstiečiai“ tvirtina, kad Vyriausybė priėmė drastiškus, neproporcingus ir praktiškai neįgyvendinamus sprendimus dėl karantino griežtinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MylėkiKGB

MylėkiKGB portretas
Mylėki KGB vaikuti kaip savo motiną myli. Pasmerk kiekvieną kuris myli Lietuvą -būk pavliku otmorozu?

Vytautas

Vytautas portretas
Čmilytė ir šis seimas savo aukštą ,,MORALĘ" jau parodė, nemorališkai tyčiojantis iš opozicijos, kai buvo dalinami komitetai seime.

ALGIS

ALGIS portretas
Geras moralinis pavyzdys su nusikalstamom partijom
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių