V. Čmilytė-Nielsen sako nematanti Lietuvos atsakomybės dėl Kaliningrado tranzito

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako nematanti Lietuvos politikų atsakomybės dėl pasikeitusios Europos Komisijos pozicijos Kaliningrado tranzito atžvilgiu.

„Aš nematau Lietuvos atsakomybės, nes kalbame apie Europos Komisijos gaires“, – LRT radijui trečiadienį sakė Seimo pirmininkė.

Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ dėl šių gairių kviečiantis užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį ir planuojant kelti jo atsakomybės klausimą, Seimo pirmininkė sako iki galo nesuprantanti opozicijos politikų, neseniai kritikavusių Vyriausybę dėl pernelyg ryžtingos pozicijos sankcijų klausimu.

„Kvietimąsi ministro aš vertinu kaip įprastą opozicinį veiksmą, tai yra normalu politikoje“, – pridūrė ji.

V. Čmilytė-Nielsen ragino neskubėti šaukti apie Lietuvos pralaimėjimą, nes tai atitinka Rusijos propagandos pranešimus.

Ji taip pat akcentavo, jog Kaliningrado tranzitas sudaro palyginti nedidelę dalį visų pritaikytų sankcijų kontekste.

Aš nematau Lietuvos atsakomybės, nes kalbame apie Europos Komisijos gaires.

„Mes neturėtume įsivelti į vidaus kovas, sukelti krizių, kurios tik džiugina mūsų išorės priešus“, – kalbėjo parlamento pirmininkė.

Europos Komisija praėjusią savaitę pateikė naujas gaires, kuriomis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Lietuvą šio eksklavo poreikiams.

Dalies Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva anksčiau stabdė, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, ir nurodė tai dariusi remdamasi tranzitą draudusiu EK sankcijų išaiškinimu.

Tai sukėlė Rusijos pasipiktinimą, o Komisija pranešė ketinanti parengti naujas gaires.


Šiame straipsnyje: Viktorija Čmilytė-NielsenKaliningradastranzitaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių