V. Čmilytė-Nielsen: anksčiau ignoravę pabėgėlių problemą, tapome pagalbos prašytojai

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad nelegalių migrantų krizė Lietuvos – Baltarusijos pasienyje rodo, kaip svarbu priimti toliaregiškus sprendimus užsienio politikoje. Ji primena, kad prieš šešerius metus pietinėms Europos valstybėms susidūrus su milžiniškais migrantų srautais, Lietuva apsimetė, kad problemos nėra ir į šalį perkėlė tik dalį pabėgėlių, kuriuos buvo įsipareigojusi priimti.

„Beveik kasdien dešimtimis skaičiuodami per mūsų sieną su Baltarusija permetamus pabėgėlius, labai gerai matome, ką reiškia tinkami arba labai netoliaregiški sprendimai vidaus ir užsienio politikoje“, – feisbuke pirmadienį rašė Seimo pirmininkė.

„2015 metais Lietuva įsipareigojo priimti beveik 1100 pabėgėlių ir taip padėti Graikijai, Italijai bei kitoms šalims, kurioms tuo metu labai reikėjo solidarumo. Deja, bet per šiuo metus mes sugebėjome priimti tik pusę įsipareigoto skaičiaus“, – priminė ji ir pažymėjo, kad šiemet tiek pat nelegalių migrantų į Lietuvą pateko iš Baltarusijos.

„Šiuo metu Lietuvoje jau turime daugiau kaip 1000 Lukašenkos režimo parūpintų pabėgėlių. Tai yra tiek, kiek buvome įsipareigoję priimti. Bet tuomet kai kurie politikai net rinkimų kampanijas darė žadėdami, kad Lietuvoje pabėgėlių nebus“, – teigė parlamento vadovė.

Praėjo vos šeši metai ir mes iš šalies, kuri apsimetė nematanti problemos ir negalinti padėti kitoms ES šalims, šiandien patys tampame pagalbos prašytojais.

„Praėjo vos šeši metai ir mes iš šalies, kuri apsimetė nematanti problemos ir negalinti padėti kitoms ES šalims, šiandien patys tampame pagalbos prašytojais. Todėl labai gerai verta pasverti, kokią įtaką mūsų šiandienos sprendimai turės ateities įvykiams. Kokios šiandieninės baimės dėl bendrų ES iniciatyvų ar konvencijų mums gali tapti našta po metų kitų. Kieno tada pagalbos prašysime? Tų, nuo kurių nusisukame šiandien?“ – apibendrino Seimo pirmininkė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, nuo sekmadienio ryto iki pirmadienio ryto pasieniečiai sulaikė 134 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus. Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1232 neteisėti migrantai, o praėjusi savaitė pagal jų skaičių buvo rekordinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Vat ir paaiškėjo, kad vis dėlto ji už pabėgėlių priėmimą. Tai jei tokia valdžioje, mes ir turėsime springti tais pabėgėliais.

vis mažiau ji patinka

vis mažiau ji patinka portretas
rado kuo džiaugtis. Pati nieko neveikia. Rinkimų metu atrodė, kad aktyvi, o dabar tik kovoja už postus ir mėto replikas.

Anonimas

Anonimas portretas
Paskutinė ūbagė....
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių