V. Būdienė: „tvarkiečių“ pataisos nublokštų Lietuvą į trečiarūšių valstybių sąrašą

  • Teksto dydis:

Atsakomybę dėl kyšininkavimo švelninančios partijos „Tvarka ir teisingumas“ inicijuotos Baudžiamojo kodekso (BK) pataisos nublokštų Lietuvą į trečiarūšiųvalstybių sąrašą, sako prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja.

Pasak Virginijos Būdienės, šiomis pataisomis „tvarkiečiai“ norėjo „pasidovanoti kalėdinę dovaną“, kad tektų stabdyti bylą dėl partinio kyšininkavimo. Generalinis prokuroras Darius Valys antradienį kreipėsi į Seimą su prašymu dėl kyšininkavimo panaikinti „tvarkiečio“ Rimanto Antano Ručio, anksčiau buvusio partijos atsakingojo sekretoriaus, teisinę neliečiamybę.

„Viena partija norėjo sau pasidovanoti kalėdinę dovaną, pateiktos Baudžiamojo kodekso pataisos, kurios sumažintų atsakomybę už prekybą poveikiu. Prezidentė vertina šį siekį labai griežtai neigiamai ir labai keista, kad (Seimas ėmėsi skubiai nagrinėti) tokias Baudžiamojo kodekso pataisas, kus įgalintų neskaidrumą, partijų kyšininkavimą, nebaudžiamumą, vos ne vogti, vertiname labai neigiamai. Švelninti atsakomybę už juridinių asmenų kyšininkavimą visiškai būtų netoleruotina“, - antradienį Žinių radijui sakė V.Būdienė.

Ji tvirtino, jog prezidentė nepasirašytų tokio įstatymo, jei jis būtų priimtas Seime. „Abejotina, ar prezidentė galėų pasirašyti tokį įstatymą, kur mes stodami į tarptautines organizacijas ne tik pasirodytume prastai, bet būtume nublokšti į trečiarūšių-keturrūšių kyšinių valstybių sąrašą. BK pataisos, kurias pateikė „Tvraka ir teisingumas“ atstovai, yra visiškai korupcinės, dar blogiau, jos galiotų atgaline tvarka, taigi tektų sustabdyti partinio kyšininkavimo arba prekybos poveikiu susitarimų neskaidrius dalykus“, - kalbėjo patarėja.

Seimas po pateikimo yra pritaręs frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovo Valdo Vasiliausko inicijuotoms BK pataisoms, kurios iš kodekso brauktų straipsnį dėl prekybos poveikiu. Parlamentaras sako pataisas teikiantis, nes „prekyba   poveikiu  yra dviprasmiškas teisinis apibrėžimas“.  Pagal pataisas, straipsnis „Prekyba poveikiu“ keičiamas į „Tarpininko kyšininkavimą“, o pagal jį nebūtų baudžiamas asmuo, kuris tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti kyšį, o liktų tik bausmė už patį kyšio davimą.

Taip pat parlamentaras siūlo švelninti bausmes tarpininko kyšininkavimo atveju davus ar paėmus didelės vertės (daugiau kaip 250 MGL, t.y. maždaug 32 tūkst. litų) kyšį. Šiuo metu už tai baudžiama laisvės atėmimu iki septynerių metų, o V.Vasiliauskas  tarp sankcijų siūlo įtraukti baudą, laisvės apribojimą, areštą. Dar būtų braukiama nuostata, kad už šias veikas būtų baudžiamas juridinis asmuo.

Generalinė prokuratūra (GP) antradienį kreipėsi į Seimą su prašymu leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ir kitaip suvaržyti parlamentaro R.A.Ručio laisvę.

Panaikinti R.A.Ručio imunitetą prašoma tyrimo metu gavus duomenų apie jo galimai padarytas nusikalstamas veikas. Pasak GP pranešimo, surinkti duomenys leidžia manyti, kad R.A.Ručys iš prodiuserio Rolado Skaisgirio priėmė didesnės nei 250 MGL (32,5 tūkst. litų) vertės kyšį pažadėjęs paveikti valstybės instituciją ir jos valstybės tarnautojus, taip pat, veikdamas bendrininkų grupėje, sukurstė ir organizavo apgaulingą įmonių buhalterinės apskaitos tvarkymą.

Spalio 21 dieną Generalinė prokuratūra pranešė su Specialiųjų tyrimų tarnyba atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijoje vykdytų viešųjų pirkimų. Iš viso buvo sulaikyti penki asmenys, įtariamiamųjų gyvenamosiose vietose ir darbovietėse, taip pat partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėse atlikta keliolika kratų.

Tarp sulaikytųjų dviem paroms buvo ir žinomas televizijos prodiuseris R.Skaisgirys. Poėmis atliktas ir Seime, paimtas buvusio partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingojo sekretoriaus, dabartinio parlamentaro R.A.Ručio kompiuteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių