Tvyrant įtampai regione, Lietuvoje lankosi Vokietijos ministrė, EP, JAV Kongreso nariai

  • Teksto dydis:

Tvyrant įtampai dėl karinio konflikto grėsmės regione antradienį Lietuvoje lankysis Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht (Kristin Lambrecht), Europos Parlamento Europos liaudies partijos (EPP) frakcijos vadovybės, JAV Kongreso delegacijos.

Vokietijos gynybos ministrė viešės Rukloje, Jonavos rajone, susitiks su ten dislokuotais savo šalies kariais, NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės vadovybe.

Su Ch. Lambrecht susitiksiantis Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas aptars įtampą regione dėl galimo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje, kitus aktualius klausimus, informavo Krašto apsaugos ministerija.

Tai jau antras naujos Vokietijos gynybos ministrės vizitas Lietuvoje. Pirmąjį kartą ji lankėsi praėjusių metų gruodžio 19-ąją.

Vokietija penkerius metus vadovauja Lietuvoje dislokuotai NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei. Reaguodama į paaštrąjusią saugumo situaciją, Vokietija praėjusią savaitę į Lietuvą atsiuntė dar 350 karių, taip padidindama kontingentą iki maždaug 800.

Mūsų žinia – jūsų siena yra mūsų bendra siena. Jūsų saugumas yra mūsų bendras saugumas, todėl galite pasikliauti mūsų parama.

JAV Kongreso delegacija į Vilnių atvyksta pareikšti paramą sąjungininkams Rytų Europoje. Kongresmenai susitiks su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda, premjere Ingrida Šimonyte, užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu, Seimo nariais, Baltarusijos demokratinių jėgų, Rusijos opozicijos atstovais, lankysis Pabradėje, Švenčionių rajone, kur dislokuoti amerikiečių kariai.

EPP delegacija savo ruožtu planuoja susitikti su Lietuvos ir Latvijos premjerais, užsienio reikalų ministru, Europos liaudies partijos šeimai priklausančių partijų lyderiais bei Lietuvos parlamentarais.

„Šiuo vizitu norime parodyti mūsų besąlyginę paramą ES ir NATO partneriams, ginantiems sąjungininkes ir europietišką gyvenimo būdą. Mūsų žinia – jūsų siena yra mūsų bendra siena. Jūsų saugumas yra mūsų bendras saugumas, todėl galite pasikliauti mūsų parama“, – prieš vizitą sakė EPP frakcijos Europos Parlamente pirmininkas Manfredas Weberis (Manfredas Vėberis).

Jo vadovaujama delegacija antradienį lankysis NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje Rukloje.

JAV duomenimis, Maskva prie Ukrainos sienų yra sutelkusi apie 150 tūkst. karių ir įvairios karinės technikos, iš jų daugiau kaip 30 tūkst. yra Baltarusijoje. Teigiama, kad Rusijos kariai į Baltarusiją atvyko dalyvauti karinėse pratybose, jos sekmadienį turėjo baigtis, tačiau pranešta, jog mokymai pratęsti.

Vakarai nuogąstauja, kad Rusija rengiasi įsiveržti į Ukrainą, pastaroji tai neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Atvažiavo atkato pasiimti, nes greitai gali maršrutas į rytus užsidaryti.

Oho

Oho portretas
Svarbiausia kad eilėje bus ir anūkėlis, tai užteks savaitei ššūūddoo malimo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių