Teisingumo viceministrė vyks į Prahą aptarti specialiojo tribunolo Rusijai

  • Teksto dydis:

Teisingumo viceministrė Gabija Grigaitė-Daugirdė ketvirtadienį vyks į Prahą, kur su kitų šalių atstovais tarsis dėl specialiojo tribunolo už agresijos nusikaltimą prieš Ukrainą.

Darbo grupės susitikimas vyks Čekijos ir Ukrainos iniciatyva.

Susitikimo metu bus įvertintos galimybės steigti specialųjį tribunolą, su juo susijęs Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucijos projektas bei galimas laikinosios prokuratūros įsteigimas, pranešė Teisingumo ministerija.

G. Grigaitės-Daugirdės teigimu, egzistuojantys tarptautinės teisės mechanizmai negali užtikrinti visapusiškos Rusijos atsakomybės, tad ieškoti naujų kelių – būtina.

„Tarptautinės teisės mokslininkai, praktikai ir politikai sutinka, kad dabartinė tarptautinė teisė nėra pajėgi užtikrinti visapusiškos atskaitomybės už agresijos nusikaltimą prieš Ukrainą, kuris ir šiandien yra toliau vykdomas“, – pranešime sakė viceministrė.

„Tad tarptautinei bendruomenei bus būtina sutarti dėl Tarptautinio baudžiamojo teismo jurisdikcijos papildymo, kad agresorius nebeturėtų teisės slėptis už tarptautinės teisės nuostatų, taip pažeisdamas pagrindus, kuriais remiasi visa demokratinė ir taiki tarptautinė bendruomenė“, – pridūrė ji.

Lietuva, drauge su Latvija ir Estija, pernai spalio viduryje paragino Europos Sąjungą su tarptautiniais partneriais steigti specialųjį tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimams Ukrainoje tirti. Šalys teigia, jog toks tribunolas leistų patraukti atsakomybėn ir Rusijos vadovybę.

Diskusijas šiuo klausimu neseniai atgaivino Vokietijoos pareikšta parama tribunolo steigimui.


Šiame straipsnyje: Gabija Grigaitė-DaugirdėRusijaspecialusis tribunolaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių