A. Stulginskio žvaigždės komisija siūlo leisti skirti papildomą apdovanojimą

Seimo įsteigto apdovanojimo – Aleksandro Stulginskio žvaigždės – komisija siūlo atskirais atvejais leisti Seimo valdybos teikimu skirti papildomą apdovanojimą.

Šiuo metu įstatymas numato, kad  kiekvienais kalendoriniais metais skiriami ne daugiau kaip du apdovanojimai, siūlyti kandidatus gali fiziniai ir juridiniai asmenys.

Komisija siūlo nustatyti, kad prireikus Seimas gali priimti sprendimą skirti daugiau apdovanojimų, kandidatus šiuo atveju turėtų teikti Seimo valdyba.

Šio apdovanojimo iniciatorius, komisijos narys Viktoras Pranckietis sako, kad daugiau lankstumo reikia tam atvejui, jog būtų galima apdovanojimą įteikti į Lietuvą atvykus demokratijai nusipelniusiems asmenims.

„Jei čia atvažiuotų, tarkim, Nancy Pelosi (JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nensi Pelouzi), mes tikrai negalėtume sakyti, kad atvažiuokite tik tam tikrų laiku, paskirti galime tik metų pradžioje. Išplėsta tam, kad nebūtų apsiribota tiktai dviem apdovanojimais, ir, esant reikalui, kad būtų galima apdovanoti asmenis ir kitu metu“, – BNS sakė V. Pranckietis.

Aiškinamajame rašte komisija argumentuoja, kad pasitaiko atvejų, kai Seime vieši ar Seimo vadovybė viešėdama užsienyje susitinka su išskirtinių nuopelnų demokratijai turinčiais asmenimis ir „būtų solidu ir prasminga“ jiems skirti ir Seimo vardu įteikti aukščiausią Seimo apdovanojimą – A. Stulginskio žvaigždę.

A. Stulginskio žvaigždė yra skiriama už indėlį puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.

Šį apdovanojimą yra gavę kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus ir JAV senatorius Richardas Josephas Durbinas (Ričardas Džozefas Derbinas).

Seimo 2020 metais įsteigtu apdovanojimu pagerbiama Steigiamojo Seimo pirmininko, ėjusio prezidento pareigas, A. Stulginskio asmenybė.

Apdovanojimą komisijos teikimu iki kiekvienų metų balandžio 15 dienos skiria Seimas savo nutarimu. Apdovanojimas paprastai teikiamas gegužės 15-ąją, kai 1920 metais Steigiamasis Seimas Lietuvos valstybę paskelbė Lietuvos Respublika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kokiu

O kokiu portretas
ir kiek dar zvaigzdziu komisijas turime? Ir kuri kokius "bonusus" dalina? Ir aplamai - kiek Lietuvoje gaunanciu neblogas algas is biudzeto!? Ar nepaaiskes,kad daugiau,nei Lietuvoje yra pilieciu!?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių