Socialdemokratai sieks tiesioginius merų rinkimus įtvirtinti Konstitucijoje

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) Seimą ragina Konstitucijoje įtvirtinti tiesioginius merų rinkimus.

Dėl to suvažiavime šeštadienį LSDP priėmė rezoliuciją, kurioje būtų numatyta siekti Konstitucijoje įtvirtinti savivaldybės merą kaip renkamą pareigūną.

Pasak Jonavos mero, LSDP pirmininkės pavaduotojo Mindaugo Sinkevičiaus, apklausos parodė, kad visuomenė akivaizdžiai nori rinkti merus tiesiogiai.

„Tai yra pasiteisinęs, pasitvirtinęs rinkimų būdas. Daugelis rajonų ir miestų savivaldybių renka savo aiškų lyderį, nori žinoti, ką jie renka ir nenori gauti mero kaip katės maiše“, – šeštadienį suvažiavime partijos nariams sakė M. Sinkevičius.

Rezoliucijoje nurodoma, kad Seimui iki pavasario sesijos pabaigos nesiėmus konkrečių veiksmų, LSDP ketina incijuoti referendumą.

Konstitucinis Teismas balandį paskelbė, kad tiesioginiai merų rinkimai negalimi nepakeitus Konstitucijos. Šis nutarimas įsigalios 2023 metų gegužės 3 dieną – baigiantis dabar išrinktų merų kadencijai.

Po teismo išaiškinimo, Seime suformuluoti keli siūlymai keisti Konstituciją: valdantieji, išskyrus Laisvės partiją, palaiko seimo pirmininkės ir konservatorių siūlymą, kad tiesiogiai būtų renkama „vykdomosios valdžios institucija – savivaldybių merai“. Didžioji dalis opozicijos ir Laisvės partija remia socialdemokratų siūlymą išsaugoti dabartinį savivaldos modelį.

Seimo pirmininkė sakė, jog tikisi iki birželio turėti parengtą Konstitucijos pataisą, numatančią tiesioginių merų rinkimų galimybę, o galutinai ją priimti kitų metų pradžioje. Dėl konkrečių mero įgaliojimų būtų tariamasi vėliau.

Norint Seime priimti Konstitucijos pataisą, už ją du kartus turi balsuoti ne mažiau kaip 94 parlamentarai iš 141. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė nei trijų mėnesių pertrauka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jeigu

jeigu portretas
socmafija ir toliau rupinsis tik sosto eikalais tai nelaukit zmoniu palaikymo nes tai 1a tai seimos ir uz jas reikia kovot bet jusu smegenys pritvynkusios valdzios geroviu ko nebuvo prie sovietu tai akys uztynusios nuo gobsumo ?...;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių