ŠMSM: į mokyklą norinčių grįžti gerai įvertintų buvusių vadovų yra iki dešimties

Gerai įvertintų buvusių mokyklų vadovų, kurie galėtų pretenduoti įsidarbinti kitoje švietimo įstaigoje be konkurso, šiuo metu yra iki dešimties, sako Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

„Tokių vadovų, kurie pasinaudoję palengvinta tvarka, galėtų grįžti į švietimo įstaigas, šiuo metu yra iki dešimties“, – rašoma ministerijos BNS pateiktame komentare.

Ministerija pridūrė, kad skaičius kol kas nėra didelis, nes pirmieji vadovai pirmąją kadenciją baigė šių metų sausį. Tikimasi, jog sudarius lankstesnes priėmimo sąlygas ir pasiūlius patrauklesnį darbo užmokestį norinčiųjų grįžti vadovauti švietimo įstaigai daugės.

„Kai baigėsi dalies vadovų pirmoji kadencija (mokyklų vadovų kadencijos įvestos tik 2018 metais), paaiškėjo, kokie iššūkiai kyla, kokie klausimai buvo neatsakyti iki tol, tad tvarką reikėjo koreguoti. Nemažai vadovų jau yra pasinaudoję galimybe eiti pareigas be konkurso antrąją kadenciją“, – nurodo ŠMSM.

Tokių vadovų, kurie pasinaudoję palengvinta tvarka, galėtų grįžti į švietimo įstaigas, šiuo metu yra iki dešimties.

Kovo pabaigoje Vyriausybė pritarė ministerijos siūlymui keisti tvarkos aprašą dėl buvusių vadovų, numatant, kad jie po pirmosios penkerių metų kadencijos vėl galėtų būti dalyvauti atrankos pokalbyje į tas pačias vadovo pareigas kitoje švietimo įstaigoje be konkurso.

Įsidarbinti kitoje švietimo įstaigoje galės tie buvę vadovai, kurių veikla buvo įvertinta gerai ir labai gerai, bet jie dėl įvairių priežasčių nebedirba mokykloje. Išėjusiems į pensiją buvusiems vadovams ši nuostata negalios.

Pasak ŠMSM, toks papildymas padės išlaikyti švietimo sistemoje gerai dirbančius vadovus, o savivaldybės tokiu būdu organizuodamos atrankas patirs mažesnes administracines išlaidas ir laiko sąnaudas, valstybei taip pat sumažės išlaidos naujų vadovų mokymams ir jų kompetencijoms tobulinti.

Švietimo registro duomenimis, šiuo metu mokyklų vadovų neturi 34 bendrojo ugdymo įstaigos iš daugiau nei 900, bet trūkstamų direktorių skaičius nuolat kinta.

Švietimo įstaigų vadovų kadencijos įvestos 2018 metais, laimėjusieji konkursą pareigas eina penkerius metus. Kiekvienais metais vadovo veiklą įvertinus labai gerai arba gerai, antrai penkerių metų kadencijai jis gali būti paskirtas be konkurso.

Pabaigęs dvi kadencijas vadovas gali dalyvauti konkurse kartu su kitais kandidatais ir, jeigu laimi konkursą, gali eiti vadovaujančias pareigas toliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Absurdas

Absurdas portretas
Pora kadencijų ir pasitraukia patys, nes nukvanka...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių