A. Skaisgirytė apie kritiką dėl ambasadoriaus skyrimo: kriterijus – profesionalumas, o ne lojalumas

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė nepritaria Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko Žygimanto Pavilionio išsakytai minčiai, kad situaciją, kai Lietuvos atstovybė Europos Sąjungoje nuolatinio vadovo neturi ilgiau nei metus, lėmė tai, jog šalies vadovas atmeta jam nelojalius siūlomus kandidatus.

 

A. Skaisgirytė atmeta valdančiųjų kritiką dėl ES ambasadoriaus skyrimo: kriterijus yra profesionalumas, o ne lojalumas

A. Skaisgirytė apie kritiką dėl ambasadoriaus skyrimo: kriterijus - profesionalumas, o ne lojalumas

„Prezidentas laukia naujų kandidatūrų. Kandidatūrų kriterijus yra ne lojalumas, o profesionalumas ir manau, kad pavyks Lietuvos diplomatiniame korpuse surasti profesionalių žmonių, kurių kandidatūros galėtų būti svarstomos“, – „Žinių radijui“ antradienį tvirtino A. Skaisgirytė.

Prezidentūros užsienio politikos grupės vadovė tikina, kad būtent Vyriausybei neįtiko šalies vadovo siūlyti kandidatai.

„Trys prezidento kandidatūros buvo siūlytos, jos Vyriausybei nebuvo priimtinos, tai laukiame atsako iš Vyriausybės pusės, ką dar galėtų pasiūlyti“ , – pridūrė ji.

ELTA primena, kad Pagal Konstituciją ambasadorius skiria ir atšaukia prezidentas Vyriausybės teikimu bei Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu. Lietuva nuolatinio vadovo ambasadoje ES neturi nuo 2020 metų rugpjūčio mėnesio, kai baigėsi Jovitos Neliupšienės kadencija.

Panašu, kad dėl kandidato nesugeba susitarti Prezidentūra ir Užsienio reikalų ministerija (URM). Rugsėjo pradžioje tiek Prezidentūra, tiek URM žiniasklaidai teigė, kad procesas įstrigęs ne dėl jų kaltės.

Šalies vadovas tikino, kad atsakomybė dėl susiklosčiusios situacijos Lietuvos ambasadoje ES šiuo metu tenka ne Prezidentūrai.

„Šachmatininkai nedaro dviejų ėjimų iš eilės“, – pabrėžė G. Nausėda.

Tuo tarpu Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio teigimu, Vyriausybė jau ne vieną kartą atliko reikalingą ėjimą, tačiau pasiūlyti kandidatai būdavo atmetami. Jis pabrėžė, kad reikiamus žingsnius jie kartos tol, kol bus paskirtas ambasadorius.

„Klausimas, kiek kartų galima tą procesą kartoti. Kartosime tol, kol rasime“, – teigė G. Landsbergis.

Premjerė Ingrida Šimonytė rugsėjo viduryje, Seime komentuodama tai, kad Lietuvos atstovybė ES nuolatinio vadovo neturi ilgiau nei metus, tvirtino nematanti nė vieno argumento, kodėl į minimas pareigas negalėtų būti paskirtas šiuo metu atstovybei laikinai vadovaujantis ambasadorius Simonas Šatūnas.

Šiame kontekste Vyriausybės vadovė prisiminė prezidento komentarą apie buvusį sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, kurį tuometinė opozicija pandemijos įkarštyje ragino keisti. Jos teigimu, būtent ambasadorius S. Šatūnas labai reikšmingai prisideda prie to, kad jau kitą – nelegalių migrantų krizę – išgyvenanti Lietuva sugeba į save sutelkti europinį dėmesį.

„Kažkada Ekscelencija yra pasakęs apie vieną iš buvusių Vyriausybės ministrų, kad viduryje brastos arklių niekas nekeičia. Mano įsitikinimu, tai, kad taip gerai pavyksta mums aktualius klausimus padaryti ir europinės darbotvarkės dalimi, ir sulaukti sau tinkamo dėmesio, tiesiogiai priklauso nuo ambasadoriaus Šatūno“, –parlamentarams teigė premjerė.

Tuo metu Seimo URK pirmininkas Ž. Pavilionis praėjusią savaitę išsakė poziciją, kad derybos įstrigo dėl to, jog prezidentui tiesiog neįtinka jam nelojalūs kandidatai.

„Į šią vietą buvo organizuoti net trys diplomatinės tarnybos konkursai, pagal atrankos principus tris kartus buvo atrinkti patys profesionaliausi žmonės, kurie neįtiko prezidentui, kadangi jie nėra jam asmeniškai lojalūs. Jis, matyt, įsivaizduoja, kad Briuselis yra kažkokia jo asmeninė vieta, kur jis keturis kartus per metus nuvažiuoja nusifotografuoti. Bet ten yra dirbamas juodas darbas kiekvieną dieną“, – LRT radijui praėjusią savaitę sakė Ž. Pavilionis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Lojalumas turi būti tik vienas - lojalumas Lietuvai ir jos interesams

Kvailiams prezidenturoje

Kvailiams prezidenturoje portretas
Profesionalas? Rimtai? Prezidentura, ka jus rukote?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių