Siūlo švelninti leidimų gavimo tvarką šalyje teisėtai gyvenantiems užsieniečiams

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys liberalas Arminas Lydeka siūlo sušvelninti reikalavimus trečiųjų šalių piliečiams, pragyvenusiems Lietuvoje tam tikrą laiko tarpą ir norintiems gauti nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje.

Parlamentaras siūlo nustatyti, kad trečiųjų šalių piliečiai galėtų laisviau keliauti darbo reikalais, neužkirsdami sau kelio vėliau gauti nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje.

Dabartinis įstatymas numato, kad nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje užsienietis gali gauti, jei jis neišvyksta iš Lietuvos ar kitos Europos Sąjungos šalies ilgiau kaip šešiems mėnesiams iš eilės ir iš viso per penkerių metų laikotarpį tai nesudaro daugiau kaip dešimt mėnesių.

Parlamentaras siūlo į šią nuostatą įrašyti išlygą, kad išskirtinais atvejais tarnybinių komandiruočių išvykų trukmė neįskaičiuojama į nurodytą išvykų laikotarpį.

Pasak A. Lydekos, laikinus leidimus gyventi Lietuvoje turintys trečiųjų šalių piliečiai, turėdami verslus Lietuvoje, turi vykti į tarnybines komandiruotes verslo reikalais ir jų trukmė kartais sudaro daugiau nei šešis mėnesius per metus.

Tačiau tokie verslininkai iš trečiųjų šalių, norėdami po penkerių ar daugiau Lietuvoje pragyventų metų gauti nuolatinius leidimus gyventi Lietuvoje, to padaryti negali.

„Tokių tarnybinių komandiruočių metu užmezgami naudingi verslo ryšiai, sudaromos investicinės sutartys, kurių pagrindu įmonės sukuria naujas darbo vietas, moka konkurencingus atlyginimus, mokesčius į valstybės biudžetą mokesčius. Tačiau tokie verslininkai iš trečiųjų šalių, norėdami po penkerių ar daugiau Lietuvoje pragyventų metų gauti nuolatinius leidimus gyventi Lietuvoje, to padaryti negali“, – sakoma pataisų aiškinamajame rašte.

Pasak pataisos iniciatoriaus, verslininkai iš trečiųjų šalių turintys laikinus leidimus gyventi Lietuvoje ir jų šeimos nariai „turi asmeninių, socialinių, turtinių ir kultūrinių interesų bei integravosi į Lietuvos visuomenę“.

Seimo narys siūlo nustatyti, kad pataisa įsigaliotų nuo kitų metų liepos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
py biu pačke jiems o ne leidimus

Nuomone

Nuomone portretas
As neisivaizduoju kas uz tuos liberalus isvis galejo balsuoti kosmaras o ne partija

Burzuazinis nacionalistas

Burzuazinis nacionalistas portretas
Kaip galima pastebeti, oziu tvartelio parazitai noretu Lietuva matyti be lietuviu? Kur dingo Tautines Valstybes samprata?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių