Šiaurės Europos šalių kariuomenių vadai Norvegijoje tarėsi dėl regioninio saugumo

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 6-7 d. Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas Norvegijos sostinėje Osle dalyvavo Jungtinių Amerikos Valstijų pajėgų vado Europoje (angl. U. S. European Command, EUCOM) generolo Curtiso Scaparrotti ir Norvegijos kariuomenės vado admirolo Haakono Bruuno-Hansseno surengtoje Šiaurės Europos šalių kariuomenių vadų konferencijoje, skirtoje regioniniam saugumo stiprinimui aptarti.

Šiaurės Europos šalių kariuomenių vadų konferencijoje taip pat dalyvavo Danijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos, Švedijos, Vokietijos kariuomenių vadai ir vyriausieji puskarininkiai, taip pat aukščiausias Islandijos atstovas saugumo, gynybos ir kariniams reikalams. Joje vadai apsikeitė nuomonėmis apie saugumo grėsmes, bendradarbiavimo ir sąveikos galimybes į jas reaguojant ir tokiu būdu užtikinant regioninį saugumą.

JAV pajėgų Europoje vadavietės inicijuojama konferencija vyksta kartą per metus šalių rotacijos principu. Lietuvoje tokio formato konferencija vyko 2013 m. sausį.

Gen. C. Scaparrotti vadovaujama JAV pajėgų Europoje vadavietė yra įsikūrusi Vokietijoje, Štutgarte. Ji atsakinga už JAV pajėgų Europoje parengimą, strateginės prieigos iš JAV užtikrinimą, atgrasymą nuo karinių konfliktų, sąlygų Aljansui stiprinti partnerystę ir kovoti su tarptautinėmis grėsmėmis sudarymą, siekiant apsaugoti ir ginti JAV. Vadavietei pavaldūs apie 50 tūkst. JAV sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų operacijų pajėgų karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių