Seime svečiams vis dar dovanojami Kinijoje įsigyti suvenyrai: negalime diskriminuoti

  • Teksto dydis:

Parlamente naudojamos ir kaip suvenyrai svečiams dovanojamos užrašų knygutės su Seimo logotipu yra gaminamos Kinijoje, praneša LNK.

„Mes perkame pigiausia kaina. Opozicija ir visuomenė mus kaip viešąją valstybinę įstaigą labai atidžiai prižiūri. Jei mes norėtume, ieškotume būdų ir įsidėtume į kriterijus, kad ta prekė būtų pagaminta ne Kinijoje, ar būtų kita diskriminacinė priemonė, tai mes pažeistume įstatymus. Tai šioje vietoje mes kaip valstybės tarnautojai, iš tiesų, norime, kad Lietuvos įmonės turėtų galimybes, bet mes pirmiausia privalome laikytis įstatymų ir su visais tais žmonėmis, kurie kelia klausimus dėl to, kaip nepirkti prekės, pagamintos Kinijoje, norėtume pasikalbėti ir gauti konkrečių patarimų. Esame labai atviri ir norime padėti Lietuvos įmonėms, bet griežtai laikantis viešųjų pirkimų įstatymų“, – sakė Seimo kancleris Modestas Gelbūda. 

Atsižvelgiant į tai, kokius žingsnius Lietuva jau nužengė konflikte su Kinija, ir tai, kad svečiams Parlamente vis dėlto dovanojami šioje šalyje įsigyti suvenyrai, toks sprendimas atrodo keistai. Tačiau Seimo kancleris teigė taip nemanantis, nes Kinijoje pagamintų prekių ir gaminių kiekis visoje Lietuvoje, visose valstybės institucijose ir privačiame versle yra pakankamai didelis. „Šiuo metu negaliu tiksliai pasakyti, kiek ir kokių prekių mes turime, bet blonknotų buvo užsakyta 500 vienetų. Jie buvo pirkti kaip visiškai nereikšmingos prekės. Jų vieneto kaina apie 1,56 euro“, – kalbėjo M. Gelbūda.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

Paklaustas, ar tokioms prekėms įsigyti kreipiamasi ir į Lietuvos, o ne tik Kinijos įmones, pašnekovas tikino, kad į mūsų šalies įmones taip pat kreiptasi. „Jei mes ieškotume užsienyje, kad būtų pigiau ir stengtumėmės apeiti Lietuvos tiekėjus, manau, kad tai būtų negražu ir negerai. Kadangi mes kreipėmės į Lietuvos tiekėjus, pirkimų specifikacijose mes negalime nurodyti kilmės šalies, negalime diskriminuoti, nes to neleidžia įstatymas. Tai dabar aš tiesiog noriu patikslinti vieną labai paprastą dalyką – jei mes norime sujungti užsienio vertybinę politiką su viešaisiais pirkimais ir su viešųjų ir valstybinių įstaigų valdymu, turime koreguoti teisės aktus ir tuos žmones, kurie šiuos klausimus kelia, raginame inicijuoti teisės aktų pakeitimus. O mes stengsimės giežtai jų laikytis“, – aiškino Seimo kancleris.

Žurnalistams pasiteiravus, galbūt įmanoma šiuo įtemptu metu nebedovanoti iš Kinijos nusipirktų užrašų knygučių, M. Gelbūda tikino, kad sendėliuose jų jau nebėra likę. „Šiam pirkimui su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) mes išleidome mažiau nei tūkstantį eurų. Politikai dirba savo darbą ir kelia klausimus, o mes kaip valstybės tarnautojai galime vadovautis tik tais teisės aktais, kurie šiuo metu egzistuoja“, – sakė M. Gelbūda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau gėda.

Manau gėda. portretas
Servizams ,saldainiams pinigų yra, O štai atvykus kinų delegacijai kinietiškas bloknotas. O iš kur Kirkilas gavo lankstinukui apie Lietuvą kuris kainavo 700 litų pinigų buvo. O dabar jų nėra. Ar ne gėda neturėti Lietuviškų ir nemanau, kad jie kainuotu šimtais. Tegu tas kancleris neaiškina nesąmonių. Gali toki bloknotą nuvežti kokiame kaime vykusiame susitikime.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių