Seimo vadovė: parlamentarų atšaukimas demokratinėse valstybėse neįsivaizduojamas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad parlamentarų atšaukimas demokratinėse valstybėse yra neįsivaizduojamas.

„Nelabai įsivaizduoju vakarietiškoje, demokratiškoje valstybėje atšaukimo mechanizmo. Mes turime labai aiškius mechanizmus – turime Seimo narių apkaltą, kurios procedūra yra ir naudota ne vieną kartą, ir yra aišku, kokiais atvejais ji turėtų būti taikoma, bet svarbiausias mechanizmas yra rinkimai“, – žurnalistams Seime sakė parlamento vadovė.

Taip ji komentavo Prezidentūros užsakymu atliktą visuomenės nuomonės apklausą dėl Seimo narių atšaukimo.

Nelabai įsivaizduoju vakarietiškoje, demokratiškoje valstybėje atšaukimo mechanizmo. Mes turime labai aiškius mechanizmus – turime Seimo narių apkaltą.

Apklausoje teirautasi, ar piliečiams turėtų būti suteikta teisė atšaukti iš Seimo išrinktus narius. Į šį klausimą 82,2 proc. respondentų atsakė teigiamai, 7 proc. – neigiamai, o 10,8 proc. respondentų neturėjo nuomonės.

V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad apklausos rezultatų dar nėra mačiusi, tačiau pridūrė, kad jau šiuo metu „turime labai aiškius demokratinius įrankius, kokie ir turėtų būti vakarietiškoje, civilizuotoje, demokratinėje valstybėje“.

Pasak jos, būtent rinkimai sudaro geriausias sąlygas žmonėms nerinkti tų politikų, kurie netinkamai atstovo jų interesams.

Prezidentūros užsakymu balandį atliktoje visuomenės nuomonės apklausoje gyventojų buvo klausiama apie vakcinaciją nuo COVID-19, karantiną, mokestines priemones bei vidaus ir užsienio politikos klausimus.

BNS paprašius visų šios apklausos rezultatų, prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis pirmadienį pateikė 14 apklausos klausimų ir atsakymų į juos, nurodęs, jog apklausoje užduota „keliolika klausimų“.

Vėliau perklaustas jis patvirtino, kad klausimų buvo daugiau, šešiolika, tačiau likusių dviejų Prezidentūra iš pradžių viešinti nesutiko.

Vis dėlto, po kelių BNS užklausų Prezidentūra galiausiai pateikė pilną klausimyną. Paaiškėjo, kad tarp apklausos klausimų, kurių Prezidentūra nebuvo linkusi viešinti – apklausos dalis apie Seimo narių atšaukimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oka

Oka  portretas
pas mus demokratine valstybe? Nejuokinkit. Pas mus svogeriu ,vaiku ir anuku KLANAS seime...

WW

WW portretas
Butinas seimuno atsaukimo istatymas. Stai pvz. A.Kupcinskas nesugebejo buti Kauno meru - miesta nuvare iki tokio lygio,Kad atrode baisiau uz gudziausios provincijos miesteli,o i Seima papuole pagal sarasus. Ka gali toks seimunas duoti Lietuvai?

Vila

Vila portretas
O kai seimunas akivaizdziai nieko nedirba arba pristato iv.istatymus, kurie priestarauja Lietuvos zmoniu gerovei,o palaiko tik oligarchus arba turtinguosius? Kiek galima kenteti sitokia nesamone, kad seime sedi jau nuo nepriklausomybes paskelbimo,nes papuola pagal sarasus? Cia kaip tam sovietiniam anekdote: kur geriausia seneliu prieglauda? atsakymas - Kremliuje. Taip dabar musu seime tas pats.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių