Seimo pirmininkė: kišimasis į parlamento darbą eliminuojant jo narius – grėsmė Konstitucijai

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen abejoja, ar nepažeidžiama Konstitucija iš darbo eliminuojant dalį parlamentarų, nepaisant to, kad jie turi neigiamus COVID-19 testus.

Ji ketina artimiausiu metu su ekspertais tartis, kaip spręsti Seimo narių darbo klausimus per pandemiją.

„Seimas yra pagrindinė Lietuvos žmonių atstovybė. Kišimasis į jo darbą eliminuojant Seimo narius, yra grėsmė Konstitucijai. Tai labai aiškiai turi suprasti ir ministrai, nesvarbu, laikinai jie eina pareigas, ar ne“, – trečiadienį savo „Facebook“ paskyroje teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, Seimo nario įgaliojai apibrėžti Konstitucijoje.

„Joje aiškiai reglamentuota, kaip gali būti apribojami Seimo nario įgaliojimai. Jokių ministrų įsakymai to negali padaryti, juolab – valstybės institucija. Seimo narys privalo atlikti savo pareigas, nepriklausomai nuo to, kokios negandos purto šalį. Jo tarnystės Lietuvai negali riboti žemesnių instancijų sprendimai“, – tvirtina Seimo vadovė.

„Juolab, kad, pavyzdžiui, liberalų politikai izoliacijoje būna net turėdami neigiamus testus. Ir jiems sąlygas, kada palikti izoliaciją, diktuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Dar, beje, ir darydamas klaidas, kaip pamatėme vakar, kuomet norėta izoliuoti dar tris politikus. Man ši situacija atrodo nenormali“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Mes privalome gerbti svarbiausią šalies įstatymą ir nesukurti precedento taip lengvai paralyžiuoti mūsų parlamento.

Jos teigimu, yra ne vienas būdas, kaip užtikrinti saugų Seimo nario darbą, nekeliant pavojaus kitiems žmonėms parlamento rūmuose.

Dėl to Seimo pirmininkė artimiausiomis dienomis planuoja organizuoti diskusiją su sveikatos ir teisės ekspertais dėl tokios situacijos.

„Mes privalome gerbti svarbiausią šalies įstatymą ir nesukurti precedento taip lengvai paralyžiuoti mūsų parlamento“, – tvirtina V. Čmilytė-Nielsen.

Savo ruožtu laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad Konstitucijos pažeidimus gali vertinti tik Konstitucinis Teismas.

„Visa kita yra spekuliacijos, kas ką pažeidžia ar nepažeidžia“, – žurnalistams trečiadienį sakė jis.

Ministras taip pat teigė, kad klaidą padarė Seimo kanceliarija, o ne Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, todėl jam už tai net nevertėjo atsiprašyti.

„Situacija yra nejuokinga, todėl kad, mano turimomis žiniomis, žmonės, kurie gavo nurodymus izoliuotis ne iš NVSC, o iš Seimo kanceliarijos, daug sau leido, kėlė balsą prieš epidemiologus. Noriu į juos viešai kreiptis, prašom nesusireikšminti, epidemiologai dirba savo darbą, prašom jų nekritikuoti, žmonės nori geranoriškai paskambinę padėti, paaiškinti, kokia yra situacija“, – teigė A. Veryga.

Jis pridūrė, kad Seimo nariams, kaip ir visiems žmonėms, galioja tokios pačios taisyklės.

COVID-19 šiuo metu serga mažiausiai penki parlamentarai: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Vytautas Juozapaitis ir Andrius Kupčinskas, Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Jonas Varkalys, Viktoras Pranckietis bei Seimo pirmininkė V. Čmilytei-Nielsen.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dėl kontaktų su sergančiaisiais yra nurodęs saviizoliuotis visai Liberalų sąjūdžio frakcijai, daliai konservatorių. Antradienį pranešta, kad izoliuotis privalėjo ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė bei šios partijos narys Tomas Vytautas Raskevičius.

Tačiau tos pačios dienos vakarą Nacionalinis visuomenės sveikatos centras patikslino, kad pastariesiems trims izoliacija neprivaloma, nes jų rizika užsikrėsti įvertinta kaip maža. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kur ši dūra buvo

kur ši dūra buvo portretas
Kai Landsbergis įsakė visai frakcijai nedalyvauti balsavime?!

šiaip

šiaip portretas
jie nesuvokia modernaus pasaulio iš viso.

Balamutas

Balamutas portretas
Supratau, kad tas koronės virusas ir popierių ėda tad yra grėsmė pačiai Konstitucijai. Ar tai tokiai knygai, kurioje kaip dešimt Dievo įsakymų visokie įstatymai surašyti, bet ne visiems jie taikomi, ne visi jų laikosi. Štai prasčiokams, valstiečiams - taip, o prie ko čia visi kiti?
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių