Seimas atmetė prezidento veto dėl mokamų testų nevakcinuotiems darbuotojams

Seimas ketvirtadienį atmetė prezidento Gitano Nausėdos veto anksčiau priimtoms pataisoms, kad nevakcinuoti ar COVID-19 nepersirgę darbuotojai nuo gruodžio patys mokėtų už testus.

Už tai, kad šalies vadovo grąžintas įstatymas būtų priimtas iš naujo, balsavo 73 Seimo nariai, prieš buvo 57 ir susilaikė keturi parlamentarai.

Atmesti prezidento veto reikėjo, kad už įstatymą balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Už įstatymą balsavo visi valdantieji, išskyrus konservatorių Valdą Rakutį, kuris per balsavimą susilaikė, tačiau vėliau paprašė, kad jo balsas būtų užskaitytas „už“.

Tokiu atveju oficialūs balsavimo rezultatai nekeičiami, tačiau parlamentaro paskelbtas sprendimas įrašomas į Seimo posėdžio protokolą.

Opozicinės frakcijos balsavo prieš, o du „valstiečių“ frakcijos atstovai, Algimantas Dumbrava ir Robertas Šarknickas, bei Demokratų frakcijos narė Rūta Miliūtė susilaikė.

Atmetus veto, nuo gruodžio 1 dienos įsigalioja Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisos, kad periodiškai testuotis dėl COVID-19 turintys nepasiskiepiję darbuotojai tai darytų savo lėšomis.

Šalies vadovas buvo grąžinęs pataisas argumentuodamas, kad tokie Vyriausybės inicijuoti pakeitimai nepadės valdyti pandemijos, o gali reikšmingai pabloginti testavimo dėl COVID-19 prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus.

Valdantieji sakė iš prezidento neišgirdę argumentų, kodėl reikia atmesti priimtas pataisas, ir teigė, jog būtina imtis visų priemonių, kurios paskatintų žmones skiepytis.

Nuskambėjo raginimas įvesti privalomą vakcinaciją

Seime ketvirtadienį svarstant prezidento G. Nausėdos veto dėl mokamų testų darbuotojams, opozicijos atstovai asmeninėmis lėšomis apmokamus testus prilygino privalomai vakcinacijai, o iš valdančiųjų pusės nuskambėjo raginimai tai ir įvesti.

Parlamentarai balsuos dėl prezidento veto pataisoms, kad nevakcinuoti ar COVID-19 nepersirgę darbuotojai nuo gruodžio patys mokėtų už testus. Valdantieji siekia atmesti šalies vadovo veto ir priimti grąžintas pataisas.

Tam jiems reikia ne mažiau kaip 71 balso, o dalis valdančiųjų siekiant surinkti balsus buvo priversti koreguoti komandiruočių planus.

Valdančiųjų konservatorių frakcijos narys Audrius Petrošius diskusijų metu teigė, kad nei vienas politikas „nėra gerbėjas šio sprendimo“, tačiau jis yra padiktuotas epidemiologinės situacijos.

„Šiandien pasirinkimo teisė garantuota – jūs turite teisę į nemokamą vakcinaciją, arba rinktis nesivakcinuoti, o testuotis savo lėšomis. Reikia mokėti už savo pasirinkimus“, – sakė A. Petrošius.

Šiandien pasirinkimo teisė garantuota – jūs turite teisę į nemokamą vakcinaciją, arba rinktis nesivakcinuoti, o testuotis savo lėšomis. Reikia mokėti už savo pasirinkimus.

Opozicinės Darbo partijos frakcijos atstovas Mindaugas Puidokas teigė, kad mokami testai tik supriešins visuomenę, o valdyti epidemiologinės situacijos nepadės.

„Mes neturėtume žmonių skirstyti į dvi grupes, nes mediciniškai jokios logikos nėra, ir testavimas kaip efektyvi pandemijos valdymo priemonė yra naudojama sėkmingai pandemiją valdančiose šalyse. Mes privalome efektyvinti testavimo sistemą, o ne apriboti jos galimybės, tikintis, kad dėl to žmonės, kurie nesivakcinavo, nueis ir vakcinuosis“, – kalbėjo M. Puidokas.

Konservatorius Justas Džiugelis pandemiją prilygino degančiam laužui: „Jei mes nesudrausminsime tų, kurie nenori skiepytis ir tuo kenkia visai visuomenei, mes elgsimės neatsakingai“.

„Mes neturėtume kalbėti apie mokamus ar nemokamus testukus, bet turėtume kalbėti apie privalomus skiepus, ir aš kviečiu ir Seimo opoziciją nustoti trypčioti, ir prezidentą nustoti trypčioti. Jei mes norime pabaigti pandemiją, atverti ligonines sergantiems žmonėms, kurie negali gauti planinių operacijų, mes turime imtis griežtesnių priemonių“, – sakė J. Džiugelis.

Opozicinių „valstiečių“ atstovas Dainius Kepenis tvirtino, kad „skiepas yra neprivalomas, o testas verčia atlikti neprivalomą dalyką“.

„Aš labai džiaugiuosi, kad prezidentas palaiko Lietuvos sveikuomenę ir raginu palaikyti jo veto“, - sakė D. Kepenis.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę vetavo Seimo anksčiau priimtas Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas, kad periodiškai testuotis dėl COVID-19 turintys nepasiskiepiję darbuotojai nuo gruodžio 1 dienos tai darytų savo lėšomis.

Valstybės vadovo teigimu, šie Vyriausybės inicijuoti pakeitimai nepadės valdyti pandemijos, o gali reikšmingai pabloginti privalomojo sveikatos tikrinimo – testavimo dėl užkrečiamosios COVID-19 ligos – prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus.

Valdantieji sako iš prezidento neišgirdę argumentų, kodėl reikia atmesti priimtas pataisas, taip pat kritikuoja, kad šalies vadovas grąžino pataisas nepateikęs savo pasiūlymų.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sima

Sima portretas
Bukaprociu saika....Lukosenka teisingai ir pasake kad seime ne vieno protingo. Juokinga kad prezidentas neturi zodzio. Tai koks jis 'Prezidentas'...

***

*** portretas
Koks tikslas visu tu "veto" jei jie yra nulines reiksmes...

ph jiems

ph jiems portretas
tas skiepinimas.Svarbiausia parodyt Bankomatui kad jis yra niekas. Ir parodit kad jie didelė valdžia yr. Net durnas suprastu kad testai yra reikalingi norint karūna išgaudyt. O jei jie bus mokami tai ar kas galės juos ipirkt po 80 eu kaskart
VISI KOMENTARAI 87

Galerijos

Daugiau straipsnių