Seime – Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių šimtmečiui skirta konferencija

Ketvirtadienį Seime rengiama Šimtmečio konferencija, skirta paminėti Lietuvos ir Jungtinės Amerikos Valstijų diplomatinių santykių šimtmetį.

Pasak organizatorių, šios konferencijos tikslas – gilinti draugiškus Lietuvos bei kitų regiono valstybių santykius su JAV ir „toliau kovoti už taiką ir demokratines vertybes visame pasaulyje, priešinantis autokratiniams režimams“.

„Mūsų organizuojamoje konferencijoje dalyvauja ne tik mūsų kaimynai baltarusiai, ukrainiečiai, bet ir britai, prancūzai, amerikiečiai, kanadiečiai, taivaniečiai“, – sakė šio tarptautinio renginio iniciatorius, Seimo narys Žygimantas Pavilionis.

„Tai, kad Šimtmečio konferencijoje kartu su JAV kalbame ne tik apie dvišalius santykius ir mūsų regioną, bet ir laisvę pasaulyje, dar kartą įrodo, jog mūsų užsienio politika jau kurį laiką brėžia gaires visame pasaulyje, o pagrindinės laisvo pasaulio sostinės mus laiko vienais patikimiausių partnerių Europoje“, – tvirtino parlamentaras.

Tai, kad Šimtmečio konferencijoje kartu su JAV kalbame ne tik apie dvišalius santykius ir mūsų regioną, bet ir laisvę pasaulyje, dar kartą įrodo, jog mūsų užsienio politika jau kurį laiką brėžia gaires visame pasaulyje.

Konferencijos dalyvius sveikins prezidentas Gitanas Nausėda, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, premjerė Ingrida Šimonytė, nuotoliniu būdu kalbės Ukrainos Aukščiausiosios Rados vadovas Ruslanas Stefančukas.

Šimtmečio konferencijoje dalyvaus lietuvių kilmės buvęs JAV kongresmenas Johnas Shimkus (Džonas Šimkus), JAV vyriausiasis sekretoriaus pavaduotojas Europos ir Eurazijos reikalų biure Dereckas J. Hoganas (Derekas Hoganas), Čekijos Senato, Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Kanados parlamentų užsienio reikalų komitetų pirmininkai, Sakartvelo parlamento opozicijos lyderė Khatia Dekonoidzė, Taivano užsienio reikalų viceministras Harry‘is Tsengas Ho-jen (Haris Cengas Hudženas), Taivano atstovė JAV Hsiao Bi-khim (Siao Bikhim), „The Times“ apžvalgininkas ir Europos politikos analizės centro vyresnysis bendradarbis Edwardas Lucasas (Edvardas Lukasas), JAV Nacionalinio demokratijos fondo prezidentas Damonas Wilsonas (Deimonas Vilsonas), demokratinės Baltarusijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kt.

1918 metais apie valstybės atkūrimą paskelbusią Lietuvą JAV de jure pripažino 1922 metų liepos 28 dieną. 1940-aisiais Rusijai okupavus Lietuvą JAV valstybės sekretorius Benjaminas Sumneris Wellesas (Bendžaminas Samneris Velesas) pareiškė, kad JAV nepripažįsta trijų Baltijos valstybių sovietinės aneksijos, o šių šalių diplomatinės ir konsulinės įstaigos gali tęsti veiklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių