Seime bus paminėtas Sąjūdžio 35-metis

  • Teksto dydis:

Seime šeštadienį rengiamas Sąjūdžio 35-mečio ir Sąjūdžio dienos minėjimas, paminint išsivadavimo iš sovietų imperijos judėjimo susikūrimą.

Minėjimo dalyvius pasveikins prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, pirmasis Lietuvos vadovas atkūrus nepriklausomybę, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio (LPS) iniciatyvinės grupės narys Vytautas Landsbergis, buvę sąjūdininkai Alvydas Medalinskas, Algirdas Kaušpėdas, Juozas Olekas, Aleksandras Abišala, Angonita Rupšytė.

Iškilmėse dalyvaus valstybės vadovai, Seimo ir Vyriausybės nariai, sąjūdiečiai, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, jaunimo organizacijų atstovai ir kiti svečiai, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Po iškilmingo minėjimo Seimo Vitražo galerijoje numatomi meniniai pasirodymai – studentai atliks Sąjūdžio laikų dainas.

Sąjūdžio pradžia laikomas 1988 metų birželio 3 dieną Lietuvos mokslų akademijos salėje vykęs susirinkimas, per kurį buvo išrinkta 35 narių LPS iniciatyvinė grupė.

1988 metų vasarą ir rudenį per Lietuvą nuvilnijo tūkstantiniai Sąjūdžio mitingai, vyko daug akcijų ir renginių, skirtų Sąjūdžio idėjoms skleisti, ekologijos, paminklosaugos ir kitoms to meto problemoms iškelti. Miestuose ir rajonuose steigėsi LPS iniciatyvinės grupės, kolektyvuose – Sąjūdžio rėmimo grupės, buvo pradėta leisti Sąjūdžio spauda.

1988 metų spalio 22–23 dienomis vyko LPS steigiamasis suvažiavimas, kuriame dalyvavo atstovai iš visos Lietuvos, buvo išrinktas ir patvirtintas LPS Seimas ir Seimo taryba, priimta LPS programa, įstatai ir 30 rezoliucijų.


Šiame straipsnyje: Sąjūdžio 35-metisSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Lietuva.su labai gražiu Sąjūdžio jubiliejumi, sveikiname,džiaugiamės,kad esame laisvi,esame ES,NATO, labai ppuikus minėjimas,labai puikios kalbos,įdomios,labai daug žmonių.

Stebėtojas

Stebėtojas  portretas
Visus su Sąjūdžio - 35 proga

KOKIE PALIEGIA MASTYTOJAI

KOKIE PALIEGIA MASTYTOJAI portretas
JŪS PAMIRŠTATE,KAD LANDSBERGIS SKELBĖ NEPRIKLAUSOMYBĘ,KAI DAR BUVO OKUPACINĖ ARMIJA,O JŪS NET NEGALVOJAOTE APIE TAI,O TARIAMI kgb JAU SAENAI NUNYKO ,O PRIEŠ NEPRIKLAUSOMYBE --AR ATSIMENATE KAS BALSAVO???
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių