Seimas pritarė A. Širinskienės siūlymams dėl pokyčių VAD

Seimas antradienį po svarstymo pritarė parlamentarės Agnės Širinskienės siūlymui koreguoti Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pavaldumą bei institucijos vadovybės atlyginimų koeficientus.

Už įstatymo projektą balsavo 55 Seimo nariai, prieš – 18, susilaikė taip pat 18 parlamentarų. Vis dėlto galutinai dėl šio projekto Seimas spręs kovo mėnesį, nes opozicijos atstovas Mykolas Majauskas paprašė pertraukos dėl lydimųjų įstatymo projektų.

VAD pareigūnai praėjusią savaitę kreipėsi į Seimo narius, prašydami nepalaikyti šio įstatymo projekto pakeitimų. Jų teigimu, minėtasis pasiūlymas tėra „dūmų uždanga, ciniškas mėginimas apgauti tiek Seimo narius, tiek eilinius pareigūnus, tiek visą Lietuvą“.

VAD pareigūnų tvirtinimu, pakoregavus atlyginimų koeficientus, darbo užmokestis kiltų tik vadovaujamas pareigas einantiems asmenims. Žemiausios pareigybių grupėms – jaunesniajam agentui, agentui, vyresniajam agentui bei vyriausiajam agentui – startiniai koeficientai, Seimo nariams rašo VAD darbuotojai, išlieka tokie patys, kokie yra Vidaus tarnybos statute.

„Per daugelį metų mes jau spėjome suprasti, jog negalime pasitikėti savo vadovybe. Tas akivaizdžiai matyti ir bandant priimti šį įstatymą“, – nuogąstauja pareigūnai.

Kalbėdama apie atlyginimus, dėl kurių nuogąstauja VAD pareigūnai, projekto autorė A. Širinskienė Eltai paaiškino, kad šie pakeitimai buvo inicijuojami paprašius VAD vadovybės tam, kad jau anksčiau numatytas jų algų kėlimas būtų tolygus.

Tas mano pasiūlymas buvo registruotas paprašius VAD vadovybei.

Kartu ji pažymėjo, kad VAD pareigūnų, neinančių vadovaujamų pareigų, atlyginimas, lyginant su kitais statutiniais pareigūnais, augo labiausiai.

„Tas mano pasiūlymas buvo registruotas paprašius VAD vadovybei – jie kreipėsi laišku, tiesiog atkreipdami dėmesį, kad jų atlyginimai, jeigu būtų priimtas pirminis projekto variantas, būtų neproporcingai augantys.

Jeigu žiūrėtume į visą laikotarpį, tai VAD pareigūno atlyginimai, lyginant su priešgaisrine apsauga, lyginant su policija, augo daugiausia. Jei ten kilus po 30 proc., tai, jei neklystu, VAD pareigūnų atlyginimai didėjo apie 45 proc., berods – virš 40 proc.“, – teigė A. Širinskienė.

Projektu kartu taip pat siekiama VAD sudaryti teisines prielaidas vykdyti veiklą kaip savarankiškai biudžetinei įstaigai ­– Lietuvos Respublikos vadovybės apsaugos tarnybai, kuri būtų atskaitinga Vyriausybei.

ELTA primena, kad VAD šiuo metu yra pavaldi Vidaus reikalų ministerijai. Departamentas saugo šalies vadovus – prezidentą, ministrą pirmininką bei Seimo pirmininką ir jų šeimas, saugomų asmenų gyvenamąsias ir darbo vietas, taip pat oficialius valstybės svečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hena

Hena portretas
Ponai! Parodykit jai kur yra KYRPIKLA!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių