Šalies vadovai sveikina JAV Nepriklausomybės dienos proga

Prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė pasveikinio 246-ąsias JAV Nepriklausomybės dienos metines mininčių JAV vadovus.

Prezidentas G. Nausėda sveikinime JAV prezidentui Joe Bidenui ir šalies žmonėms pažymėjo, kad šiemet minimas Lietuvos ir JAV diplomatinių santykių 100-metis.

„Be galo vertinu tai, kad sunkiausiais mūsų istorijos laikotarpiais JAV buvo nepakeičiamas Lietuvos valstybingumo ramstis. Džiaugiuosi stiprėjančia strategine partneryste tarp mūsų šalių, ypač saugumo ir gynybos srityje, kai turime apginti savo nedalomą saugumą Rusijos karo Ukrainoje keliamų grėsmių akivaizdoje“, – rašoma sveikinime.

Prezidentas akcentavo labai vertinąs tvirtą JAV poziciją Rusijos karinės agresijos Ukrainoje atžvilgiu ir visapusišką pagalbą Ukrainai. Pasak šalies vadovo, turime būti vieningi ir nepailstamai remti Ukrainos žmones, kovojančius ne tik už savo šalies laisvę, bet ir už pamatines Vakarų pasaulio demokratines vertybes. Šiandien JAV lyderystė kaip niekada reikalinga visoms Vakarų demokratijoms.

„Esu dėkingas už asmeninį Jūsų dėmesį ir įsitraukimą, stiprinant Lietuvos ir viso Baltijos regiono saugumą. Lietuvai gyvybiškai svarbūs tvirti transatlantiniai saitai, be kurių neįsivaizduojame savo saugumo. JAV karių buvimas Lietuvoje yra stipriausias Rusijos atgrasymo veiksnys ir saugumo garantija ne tik Baltijos regionui, bet ir visai euroatlantinei erdvei“, – teigiama sveikinime.

Prezidentas išreiškė viltį, jog esamas bendradarbiavimo potencialas suteiks dar stipresnį impulsą plėtoti strateginę Lietuvos ir JAV partnerystę, grindžiamą demokratijos vertybių ir principų dvasia, galinčia užauginti dar tvirtesnį ryšį tarp abiejų valstybių ir visuomenių.

Be galo vertinu tai, kad sunkiausiais mūsų istorijos laikotarpiais JAV buvo nepakeičiamas Lietuvos valstybingumo ramstis.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Seimo ir savo vardu pasveikino Jungtinių Amerikos Valstijų Kongreso pirmininkę Nancy Pelosi ir JAV viceprezidentę Kamalą Harris bei šalies žmones, šiandien švenčiančius Nepriklausomybės dieną.

Palinkėjusi sėkmės, vienybės ir taikos parlamento vadovė pažymėjo, kad Europoje vykstantis karas jaučiamas abiejose Atlanto pusėse, ir padėkojo Jungtinėms Amerikos Valstijoms už lyderystę, didžiulę paramą bei pagalbą Ukrainai, kovojančiai už viso demokratinio pasaulio vertybes.

Kartu V. Čmilytė-Nielsen priminė, jog šių metų liepos 28 d. bus minimas Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų diplomatinių santykių šimtmetis.

„Nors istoriniai ir kultūriniai saitai mus sieja kur kas ilgiau nei šimtmetį, 1922 m. užmegzti diplomatiniai santykiai įteisino tvirtus, sėkmingus ir visapusiškus dvišalius ryšius. Bendros demokratinės vertybės lemia, kad mūsų požiūris, sprendžiant politinius, ypač – gynybos, energetikos ir daugelį kitų tarptautinės darbotvarkės klausimų, sutampa. Lietuva ypač vertina principingą JAV požiūrį į mūsų regiono saugumo stiprinimą ir dėkoja už amerikiečių karių buvimą mūsų šalyje. Tai yra ne tik solidarumo ir draugystės išraiška, bet ir vienas svarbiausių mūsų valstybės saugumo stiprinimo pagrindų“, – sveikinime rašo V. Čmilytė-Nielsen.

Lietuvos Vyriausybės ir žmonių vardu ministrė pirmininkė I. Šimonytė savo sveikinime palinkėjo šalies žmonėms klestėjimo ir gerovės.

„Didžiuojamės, kad mūsų draugystė ir vis artimesni santykiai paremti bendromis vertybėmis. Jungtinės Amerikos Valstijos yra vienos artimiausių Lietuvos sąjungininkių ir strateginių partnerių. Šiandien mūsų valstybės ir jų žmonės kartu gina laisvę, demokratiją ir pagarbą žmogaus teisėms Lietuvos kaimynystėje ir toliau jos. Mes labai vertiname Jungtinių Valstijų lyderystę buriant demokratijas kovai prieš autoritarinius režimus ir teikiamą pagalbą Ukrainai. Kartu su Jungtinėmis Valstijomis esame tvirtai įsipareigoję remti Ukrainą iki jos galutinės pergalės prieš agresorių“, – sakoma premjerės I. Šimonytės sveikinime JAV viceprezidentei K. Harris.

Ministrė Pirmininkė taip pat išreiškė padėką JAV už papildomas karines pajėgas Lietuvoje, pažymėdama jų įtaką Lietuvos, regiono ir transatlantinės bendruomenės saugumui.

Pasak premjerės, niekada neliks pamiršta ir JAV laikysena Lietuvos nepriklausomybės atžvilgiu SSRS okupacijos ir represijų metu.

„Galiu užtikrinti, jog Lietuvos Vyriausybė liks patikima partnere ir glaudžiai dirbs drauge su Jungtinėmis Valstijomis, siekiant bendrų tikslų abiejų tautų naudai“, – sakome ministrės pirmininkės sveikinime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių