S. Kairys: didelis darbas rengiantis Lietuvos sezonui Prancūzijoje jau padarytas

  • Teksto dydis:

Rengiantis kitais metais laukiančiam Lietuvos sezonui Prancūzijoje jau padaryta didelė dalis darbo, sako kultūros ministras Simonas Kairys, penktadienį susitikęs su Lietuvoje viešinčia Prancūzų instituto prezidente Eva Nguyen Binh (Eva Ngujen Binh).

Su ja S. Kairys aptarė kitų metų rudenį vyksiančio sezono akcentus bei padėkojo už reikšmingą instituto indėlį kuriant ryšius tarp Lietuvos ir Prancūzijos kultūros organizacijų.

„Jau dabar žvelgdami į būsimojo sezono partnerius Prancūzijoje galime užtikrintai teigti, kad didelis darbas jau yra nuveiktas. Mes savo ruožtu į šį įvykį žvelgiame ne kaip į vienkartinį projektą, bet kaip į didelę galimybę, padėsiančią pagrindus tolesniam bendradarbiavimui ir įvairioms kultūrinėms ir kitoms iniciatyvoms ateityje“, – sako S. Kairys.

Tai bus didžiausias iki šiol vykęs Lietuvos tarptautinio bendradarbiavimo kultūros srities projektas užsienyje.

Pasak jo, atsižvelgiant į didžiulę šio įvykio reikšmę, kitų metų valstybės biudžete Lietuvos sezonui Prancūzijoje numatoma skirti 3,124 mln. eurų, šią investiciją papildys ir Prancūzijos pusės indėlis bei kultūros organizacijų įsitraukimas.

„Tai bus didžiausias iki šiol vykęs Lietuvos tarptautinio bendradarbiavimo kultūros srities projektas užsienyje“, – tvirtina ministras.

Kitąmet vyksiančio Lietuvos sezono Prancūzijoje šūkis – „Kitas tas pats / Se voir en l‘autre“. S. Kairys pabrėžė, kad šis šūkis atspindi ir Lietuvai svarbų geopolitinį naratyvą: esame jungiami ne tik bendros europietiškumo idėjos, bet ir būtinybės drauge spręsti šiandien kylančius opius ir aktualius klausimus.

Kultūros ministerijos nuotr. 

„Karas prieš Ukrainą mus skatina dar aktyviau keisti požiūrį į mūsų regioną iš didesnių geopolitinių galių perspektyvos. Kaip ir Prancūzija, esame pamatines Europos Sąjungos vertybes puoselėjanti ir ginanti šalis, be to, iš kitų ES narių išsiskiriame energingu eurooptimizmu. Norime dialogo keliu su Prancūzijos partneriais pristatyti šiuolaikinę Lietuvą ir jos vertybes bei siekius. Tai ypač svarbu šiandien, kai visi drauge turime spręsti didžiausius Europos ir pasaulio iššūkius“, – teigia S. Kairys.

Prancūzų instituto prezidentei E. Nguyen Binh S. Kairys įteikė simbolinę vėliavą su Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 logotipu.

Lietuvos sezonas Prancūzijoje vyks kitų metų rugsėjo 12–gruodžio 12 dienomis visoje Prancūzijoje.

Sezoną įgyvendina Lietuvos kultūros institutas ir Prancūzų institutas, įtraukdami kultūros, verslo, švietimo organizacijas Lietuvoje ir Prancūzijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių