Ramina nelegalių migrantų kaimynyste nepatenkintus gyventojus: situacija nesitęs amžinai

Šalies vadovas Gitanas Nausėda tikina, kad gyventojams nėra pagrindo nerimauti, jog jų kaimynystėje bus apgyvendinti nelegalūs migrantai.

Prezidentas akcentuoja, kad situacija, kai migrantai vis įkurdinami naujose vietose, nesitęs amžinai, o vietiniai gyventojai su naujaisiais kaimynais jau susigyveno. Pasak jo, dabar svarbiausias uždavinys, siekiant užtikrinti, kad tarp vietinių gyventojų dėl nelegalių migrantų daugiau aistrų nekiltų – garantuoti saugumą.

„Receptas yra maksimalus stovyklų saugumas ir užtikrinimas, kad jeigu ten vyksta vidiniai neramumai, kad jie neišsikeltų už stovyklavietės ribų. Pagal galimybes mes turime vengti labai didelės migrantų koncentracijos vienoje vietoje ir vengti artimumo prie gyvenamųjų vietų“, – ketvirtadienį atsakydamas į žurnalistų klausimus sakė G. Nausėda.

Receptas yra maksimalus stovyklų saugumas ir užtikrinimas, kad jeigu ten vyksta vidiniai neramumai, kad jie neišsikeltų už stovyklavietės ribų.

Prezidentas tikina, kad vietiniai gyventojai šalia apgyvendintų nelegalių migrantų jau nesibaimina.

„Pietų Lietuvos patirtis liudija, kad tokie dalykai yra suderinami, ir kiek aš žinau, žmonės dabar jau normaliai žiūri į tą migrantų kaimynystę, nes atsiranda ir tam tikros ekonominės paskatos, tam tikri prekybos dalykai, kurie suinteresuoja. Bet svarbiausia, žmonės mato, kad šalia gyvena ieškoję geresnio gyvenimo žmonės, bet tai nėra kažkokie pabaisos, kurių reikia bijoti ir kad galima gyventi, žinant, kad tai nesitęs amžinai“, – sakė jis.

Šalies vadovas pažymėjo, kad valstybė ieško būdų, kaip jau atvykusius asmenis grąžinti į kilmės šalis, o naujų neteisėtų migrantų srautas jau yra sustabdytas.

„Valstybė ieško būdų, kaip įtikinti tuos žmones pripažinti savo klaidą, kad jie kirto mūsų sieną nelegaliai ir netgi sudaro tam tikrų finansinių prielaidų tiems žmonėms grįžti į savo kilmės šalis“, – teigė prezidentas.

„Noriu pasakyti mūsų žmonėms: tokia situacija tikrai nesitęs amžinai ir svarbiausia, kad mūsų valstybei pavyko stabilizuoti migracijos srautus. Šiuo metu nebėra taip, kad mes turime ieškoti vis naujų vietų naujiems migrantams. Migrantų skaičius nebedidėja“, – pridūrė G. Nausėda.

ELTA primena, kad vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ketvirtadienį sakė, kad šiuo metu laikino apgyvendinimo vietose gyvena maždaug 1400 nelegalių migrantų. Pasak jos, nuo šiol pažeidžiamų grupių apgyvendinimu rūpinsis Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, o už visų kitų asmenų apgyvendinimą bus atsakingas Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pavaldume esantis Užsieniečių registracijos centras

Kaip aiškino A. Bilotaitė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šeimas su mažamečiais vaikais, neįgaliuosius ir nėščiąsias turėtų apgyvendinti dviejose vietose – Rukloje esančiame pabėgėlių priėmimo centre bei Vilniaus Naujininkų rajone esančiuose laikino apgyvendinimo namuose, kuriuose turėtų tilpti iki 900 asmenų.

Užsieniečių registracijos centras rūpinsis mažiau pažeidžiamomis grupėmis. Medininkuose, kur šiuo metu apgyvendinta 600 asmenų, planuojama iš viso įkurdinti 800 migrantų. Taip pat Centras rūpinsis migrantų apgyvendinimu Pabradės užsieniečių registracijos centre. O jaunesnio amžiaus vyrus, siekiant užtikrinti saugumą, ketinama įkurdinti uždaromų Kybartų pataisos namų patalpose. Rūdninkų laikino apgyvendinimo vieta bus pertvarkoma, ten ketinama statyti modulinius namelius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių