R. M. Račkauskas: Panevėžyje – penkių politinių jėgų koalicija

Trečiai kadencijai perrinktas Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas sako, kad miesto taryboje bus suburta penkių politinių jėgų koalicija.

Mero politinis komitetas „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ taryboje turės absoliučią daugumą – 15 mandatų iš 27.

Platesniam palaikymui užsitikrinti meras burs koaliciją su tris mandatus gavusia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, po du mandatus gavusiais Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ir socialdemokratais bei vieną mandatą iškovojusiu Liberalų sąjūdžiu.

„Su keturiomis iš jų būsime, reiškia, penkiese pozicijoje“, – interviu BNS sakė R. M. Račkauskas.

Opozicijoje liks tris mandatus tarybų rinkimuose gavę konservatoriai ir vieną mandatą surinkęs komitetas „Panevėžio labui“.

Pats R. M. Račkauskas meru perrinktas per pirmąjį rinkimų turą, kur surinko daugiau nei 62 proc. rinkėjų balsų.

Į pirmąjį posėdį naujoji Panevėžio valdžia planuoja rinktis balandžio 27 dieną.

– Nuo ko pradėsite naują kadenciją ir ar bursite koaliciją, nepaisant to, kad turite visišką daugumą?

– Bursime, bursime koaliciją. Aš jau rinkimų naktį pasakiau, kad mes, kaip ir dvi kadencijos iki tol, subursime plačią koaliciją. Iš esmės visus, kurie yra pasiryžę dirbti konstruktyviai, dirbti Panevėžiui, tai preliminariai jau ir esame apsitarę. Iš viso septynios pas mus politinės jėgos pateko į tarybą. Tai su keturiomis iš jų būsime, reiškia, penkiese pozicijoje.

Opozicijoje liko Tėvynės sąjunga, gavusi tris narius, ir politinis komitetas „Panevėžio labui“ su vienu nariu. Tai opozicija preliminariai turėtų būti keturi žmonės, nes jie kaip ir visi yra pareiškę, kad bus opozicijoje.

– Atsižvelgiant į tai, kaip atrodys jūsų koalicija, ar keisis politinė komanda?

– Be abejo, pokyčiai bus. Dabar kažką būtų konkretizuoti ankstoka, nes tiesiog yra rinkimų įstatymas, savivaldos įstatymas yra pasikeitęs. Tai neišvengiamai ten bus kitaip dėliojama, nes reikia sustiprinti. Tiesiog ir vicemerai, turbūt mes vicemerus labiau žiūrėsime ne kaip į politines, derybines pozicijas koalicijai kurti, o kaip būtent dirbančius žmones.

Be abejo, pokyčiai bus.

– Ar ta komanda, kuri bus buriama, ar visa ji bus iš jūsų komiteto aplinkos?

– Aš nepavadinčiau, kad bus iš „Atsinaujinančiam Panevėžiui“, bet tai tikrai nebus ir iš kitų partijų. Bus tokia labai darbinė komanda, orientuota būtent į administracijos darbą. Nes, kaip žinote, dabar administracijos direktorius pagal naują įstatymą tiesiogiai neturi pavaduotojų. Ir mero yra visiškai funkcijos pasikeitusios, ir ten daugybė darbo, ir atsakomybės prisidėjo. Tiesiog padės būtent tas funkcijas vykdyti mero pavaduotojai.

– Kaip tas darbas atrodys kai koalicija – tokia plati, o opozicija bus nedidelė? Kaip sprendimų priėmimas atrodys, ar bus lengvesnis?

– Pas mus visada buvo pakankamai plati koalicija, tai mes pagal tą patirtį jau dvi kadencijas dirbom. Tai nėra čia mums jokia staigmena, gan įprasta bus situacija.

– Kurių pažadų įgyvendinimo panevėžiečiai gali tikėtis pirmiausia?

– Na, mes šiaip visų pažadų laikomės, iki šiol laikėmės. Tai, matyti, ir rezultatai dėl to galbūt tokie yra, atspindi žmonių pasitikėjimą. O šiaip tai yra daugybė pradėtų darbų, kuriuos reikia pabaigti. Tai čia stambūs objektai, ir autobusų stotį šiais metais planuojame pabaigti. Nebent pats pridavimas į kitų metų pradžią gali nusikelti, bet iš esmės bus šiais metais ji pastatyta, darbai tikrai juda sklandžiai.

Olimpinių standartų baseino statybos pilnu tempu vyksta. Na, ten yra projektas trims metams numatytas, šįmet irgi numatyta ženkliai pasistūmėti. Na, ir daugybė infrastruktūros, gatvių, šaligatvių ir taip toliau, inžinerinės infrastruktūros tvarkymo. Tiesiog tęsim tai, ką pradėję. Nuosekliai dirbame ir dirbsime toliau.

– Prieš rinkimus dalis kandidatų žadėjo didesnį atvirumą panevėžiečiams bei vadino jus uždaru. Taip pat buvo ir kitų pasiūlymų, ar galvojate kažkokius pasiūlymus iš buvusių konkurentų perimti?

– Aš tiktai galiu pakartoti. Tos visos insinuacijos apie kažkokį ne atvirumą, tai paneigė tiesiog patys rinkimai, žmonės parodė, kaip jie reaguoja į tokius dalykus, ir tikrai nėra buvę istorijoje turbūt taip dažnai priiminėjančio kas savaitę gyventojus mero. Tai tą dariau dvi kadencijas ir toliau darysiu. (...) O ten kažko ypatingai perimti tai nelabai matėme ko. Oponentai kartojo tai, ką mes darome ir ruošiamės daryti. Tai tiesiog mes tiktai galime pakartoti, kad rinkėjai, matyt, ir pasirinko, kad kam kažkokią neaiškią kopiją rinktis, kada galima rinktis originalą.

Suprantat, labai lengvai niekas nėra įgyvendinama.

– Kokią trečią kadenciją matote? Kokius didžiausius iššūkius pastebite?

– Suprantat, labai lengvai niekas nėra įgyvendinama. Viskas reikalauja pastangų, darbo ir tiesiog kažko tokio labai ypatingo išskirti, aišku, galbūt su „Rail Baltica“ susiję dalykai, čia bus, kels pakankamai didelius iššūkius, nes patys sprendimai ne nuo savivaldybės priklauso. Tai yra tarptautinis projektas, netgi nuo tarptautinių partnerių priklausantis, bet dirbsim. Tų iššūkių daugiau, negu reikia, būna visada, bet dirbant viskas pasidaro.

– Jūs užsiminėte apie naujus įgaliojimus merų ir pasikeitimus savivaldos valdyme. Kaip juos vertinate?

– Labai trumpai ir tiesiai, ir kategoriškai galiu pasakyti: tai visiškas jovalas yra padarytas su savivalda, ir aš nežinau, kas prisiims atsakomybę. Čia, matyt, vis tiktai konservatorių iniciatyva tas buvo daroma.

Pokyčiai yra būtini. Praktiškai visi be išimties merai tą pripažįsta. Savivaldybių asociacijos pozicija, ji, matyt, bus ir dar konkrečiau išreikšta. (...) Savivalda dirbti normaliai negali pagal dabartinį įstatymą.

– Pereikime prie dar kitos temos. Ar įvertinus rinkimų rezultatus galima teigti, jog tam tikri teismų sprendimai bei teisėsaugos dėmesys jūsų atžvilgiu neturėjo įtakos rezultatams?

– Nežinau, kiek jis turėjo, kiek neturėjo. Aš manau, vis tiek žmonės tiesiog skiria, galiu didžiuotis panevėžiečiais, tikrai atskiria pelus nuo grūdų ir pasirinko pagal darbus. Ar ten kažkokie kiti pašaliniai dalykai, kurie buvo oponentų bandomi visaip išnaudoti, nežinau, kiek tas turėjo įtakos, bet, matyt, žmonės blaiviai rinkosi. (...) Tie tokie politiniai įvykiai, politinės konkurencijos perkėlimas į teisėsaugą, matyt, kad nedavė rezultatų oponentams, kurių gal kai kurie iš jų tikėjosi.

Labai trumpai ir tiesiai, ir kategoriškai galiu pasakyti: tai visiškas jovalas yra padarytas su savivalda, ir aš nežinau, kas prisiims atsakomybę.

– Palaikymas jums iš tikrųjų buvo labai didelis. Tai gal matote save nacionalinėje politikoje? Gal galvojate apie Seimo rinkimus?

– Ne, tikrai galiu pasakyti ir manau, kad nepasikeis mano pozicija. Mane asmeniškai domina municipalinio lygmens politika, ir matau iššūkius, ir mane veža darbas Panevėžiui. Tikrai neplanuoju ir nemanau, kad keisis mano pozicija.

– Ačiū už pokalbį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių