R. Karoblis pas G. Nausėdą atskubėjo su prašymu

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis pranešė, kad paprašė išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos naują kariuomenės vadą paskirti per 12 dienų nuo savo inauguracijos.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis pranešė, kad paprašė išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos naują kariuomenės vadą paskirti per 12 dienų nuo savo inauguracijos.

Pasak ministro, to reikia siekiant, kad pasibaigus generolo leitenanto Jono Vytauto Žuko kadencijai liepos 24 dieną, nereikėtų skirti laikinojo kariuomenės vado.

G. Nausėdos inauguracija vyks liepos 12 dieną.

„Tas paskyrimas turėtų būti greitas ir, mūsų manymu, neturėtų būti tokios situacijos, kad būtų laikinai einamos (kariuomenės vado) pareigos“, – žurnalistams po susitikimo su išrinktuoju prezidentu trečiadienį sakė R. Karoblis.

„Toks yra iššūkis, todėl turės būti nuoseklus, paruošiamasis procesas“, – kalbėjo jis.

Susitikime dalyvavęs J. V. Žukas teigė, kad norint suspėti paskirti naują kariuomenės vadą per 12 dienų nuo inauguracijos, jo kandidatūra turėtų paaiškėti šią arba kitą savaitę.

Prezidentas kariuomenės vadą skiria su Seimo pritarimu.

Septyni kandidatai

Krašto apsaugos ministro teigimu, G. Nausėdai pateiktos svarstyti visos septynios kariuomenės generolų, išskyrus kadenciją baigiantį vadą, kandidatūros.

Iš jų aukščiausią karinį laipsnį turi Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Valdemaras Rupšys.

Likę generolai – Gintautas Zenkevičius, Almantas Leika, Vilmantas Tamošaitis, Raimundas Vaikšnoras ir Modestas Petrauskas – turi žemesnį brigados generolo laipsnį.

Jūrų pajėgoms vadovaujantis Arūnas Mockus turi flotilės admirolo laipsnį, atitinkantį brigados generolo.

R. Karoblis sakė, kad V. Rupšys yra didžiausių kariuomenės pajėgų vadas, karių aprūpinimas jam vadovaujant gerėjo, karininkas padarė įdirbį priimant sąjungininkus ir įtvirtinant tarptautinį bendradarbiavimą.

„Pliusai, mano galva, yra, bet (...) pats prezidentas patvirtino, kad visi kandidatai svarstomi“, – sakė krašto apsaugos ministras.

J. V. Žukas neįvardijo savo favorito pakeisti jį pareigose ir pareiškė nenorintis formuoti G. Nausėdai išankstinės nuomonės.

J. V. Žukas gali tapti prezidento patarėju

Ministras teigė su išrinktuoju prezidentu neaptaręs galimybių dirbti po inauguracijos ir sakė, jog tai yra klausimas derybininkams dėl naujos valdančiosios koalicijos.

„Visi dirbame savo darbus“, – kalbėjo R. Karoblis.

Dėl valdančiosios koalicijos šiuo metu derasi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“. Šios partijos laukia prie daugumos prisidedant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos.

Ministras pabrėžė, kad į pareigas 2016 metais buvo paskirtas premjero Sauliaus Skvernelio, o ne kadenciją baigiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymu.

Išrinktasis prezidentas dabartinį kariuomenės vadą yra įvardijęs kaip galimą savo patarėją nacionalinio saugumo klausimais.

J. V. Žukas trečiadienį teigė, kad šis pasiūlymas buvo preliminarus ir dabar apie jį negalvoja.

„Dabar gal reikia koncentruotis į savo pareigų perdavimą naujajam kariuomenės vadui“, – sakė generolas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Būtau labiau apsidžiaugęs,jei jis būtų paprašęs jį patį atleisti,kadangi mažai supranta varganą karių gyvenimą,o tik stengiasi kaip galima juos labiau eksploatuoti,neva aktyvus.O iš tikro tokiam karštyje laikyti karius uždarytus palapinėse,kada užsienio kariai apgyvendinami kareivinėse su visais patogumais,tai parodo ministro proto negalią ir ne užuojautą kariams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių