R. Karbauskiui dėl S. Skvernelio algos teks susimokėti 480 eurų baudą

Šiaulių miesto apylinkės teismas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovui Ramūnui Karbauskiui dėl kampanijos metu įdarbintų asmenų, neįtraukiant to į rinkimų išlaidas, skyrė minimalią 480 eurų baudą.

„Šiandien priimtas sprendimas minėto asmens (R. Karbauskio – BNS) atžvilgiu, skirta minimali bauda įstatyme – 480 eurų“, – BNS sakė sprendimą priėmęs teisėjas Martynas Galvičius.

Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovė Laura Matjošaitytė liepą surašė R. Karbauskiui administracinio nusižengimo protokolą dėl dabartinio premjero Sauliaus Skvernelio ir kitų asmenų įdarbinimo per rinkimų kampaniją. „Valstiečiai“ neįtraukė lėšų jų algoms į kampanijos išlaidas, nors privalėjo tai padaryti, konstatavo VRK.

VRK nustatė, kad per praėjusius Seimo rinkimus LVŽS dabartiniam premjerui bei kitiems įdarbintiems komandos nariams sumokėjo beveik 65 tūkst. eurų, bet to neįtraukusi į politinės kampanijos išlaidas ir viršijusi leistiną limitą padarė pažeidimą, tačiau jis nebuvo šiurkštus.

Kaip BNS tuomet teigė L. Matjošaitytė, kadangi sankcijos riba didesnė nei 1,5 tūkst. eurų, dėl baudos dydžio spręs teismas.

„Atsakomybė taikoma nuo 480 eurų iki 3 tūkst. eurų, kadangi sankcijos riba didesnė nei 1,5 tūkst. eurų, komisija nėra kompetentinga spręsti klausimo dėl konkrečios baudos skyrimo. Visa medžiaga su protokolu bus persiųsta į teismą ir jis priims galutinį sprendimą dėl baudos skyrimo“, – sakė VRK pirmininkė.

Vyriausioji rinkimų komisija nustatė, kad iki 2016 metų balandžio LVŽS dirbo vienas žmogus – referentė. Nuo balandžio įdarbinti dar septyni žmonės, tarp jų – S. Skvernelis, dabartinės parlamentarės Rūta Miliūtė, Dovilė Šakalienė.

Darbo sutartys su jais nutrauktos iškart po antrojo parlamento rinkimų turo 2016 metų spalio pabaigoje. Septynių veiklos koordinatorių įdarbinimo išlaidos sudarė 64 tūkst. 935 eurus.

VRK nustatė, kad darbo užmokestis jiems mokėtas ne iš politinės kampanijos sąskaitos. Tačiau, komisijos nuomone, šiuo atveju minėtos išlaidos turėjo būti specialioje rinkimų sąskaitoje, nes visi įdarbinti veiklos koordinatoriai dirbo išskirtinai rinkimams.

Tuo pačiu VRK atkreipė dėmesį, kad minėtos išlaidos nurodytos kitose partijos išlaidų ataskaitose – taigi, anot komisijos, jų nesiekta nuslėpti.

Įstatymas nurodo, kad prasidėjus politinei kampanijai, visos politinės kampanijos išlaidos gali būti apmokamos tik iš politinės kampanijos sąskaitoje esančių lėšų.

Kita vertus, įstatyme rašoma, kad politinės kampanijos išlaidomis nelaikomos išlaidos personalo veiklai apmokėti.

LVŽS atstovė prie VRK Kristina Kirslienė tuomet apgailestavo, kad darbo užmokesčio išlaidos buvo įtrauktos ne į rinkimų  ataskaitą.

„Nepagalvojom, neapsižiūrėjom, kur įtraukti tas išlaidas. Vadovautasi tuo, kad atsiradus papildomam darbo krūviui, tiesiog priimama daugiau darbuotojų“, – tvirtino ji.

Premjeras S. Skvernelis sakė nežinojęs, iš kokios sąskaitos jam partija mokėjo atlyginimą. Jis sakė darbo sutartį sudaręs su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kaip su partija, iš jos ir gavęs atlyginimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tèvas

Tèvas  portretas
Ir čia vadinasi morali politika ir jos moralūs veikėjai? Demokratinėje valstybėje seniai jau tokie būtų nuėję nuo lovio :)), Čia Lietuva - kitokios moralinės nuostatos.

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
Susimokės tą baudą ,gerai kad dirba institucijos.Nusikalto,sumokės ,gal ką kur suklydo.Svarbu kad pastebėta.O kiek baudų turėtų sumokėti prieš kitus rinkimus ,keletą metų atgal ,konservatoriai,jie šventieji buvo,neklydo.Per rūpesčių laviną gali klysti ir nepastebėti,nieko čia tokio.

Silva

Silva portretas
Prezidentą rinksime tik iš buvusių milicininkų tarpo: ne eilinių o aukščiausių... Tik JIE gali pateisinti mūsų sovietinius lūkesčius...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių