R. Karbauskis: valdantieji vykdo pirkimus, kurių tikslingumas ir skaidrumas – abejotinas

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT), prašydama pagal kompetenciją įvertinti Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtą laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ filmavimo ir viešinimo paslaugų viešąjį pirkimą.

„Pirkimas, kada ministras įsigyja savo visuomeninio patarėjo rodymo žiniasklaidoje paslaugas, to net nepažymint kaip reklamos – peržengia bet kokias moralės ir padorumo ribas. Tai yra neatsakingas valstybės lėšų naudojimo pavyzdys tuomet, kai tų lėšų stinga ir valstybė net yra priversta skolintis tam, kad suvaldytų krizes“, – pranešime spaudai teigia LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Pasak politiko, negana to, šios istorijos herojai net neslepia, kad dirbtinai buvo sumažintas mokėjimas už laidą vien dėl to, kad laidos pirkimas būtų pritemptas prie tos sumos, kada jau leidžiama paslaugas pirkti supaprastintu būdu ir apie pirkimą pagal įstatymą nėra privalu paskelbti viešai.

„Apie kokį Sveikatos apsaugos ministerijos skaidrumą naudojant mokesčių mokėtojų pinigus tuomet kalbame?“ – klausia LVŽS lyderis.

R. Karbauskis pastebi, kad pastaruoju metu valdantieji vykdo visą eilę pirkimų, kurių tikslingumas bei skaidrumas yra abejotinas.

„Yra akivaizdu, kad pasinaudojant krize stengiamasi pirkti neskelbiamų derybų būdu, taip sumažinant skaidrumą, o įsigyti daiktai, kaip kad „auksiniai nameliai“ migrantų apgyvendinimui, kaip galima spręsti iš žiniasklaidos, gerokai viršija rinkos vertę. Panašu, kad tai sisteminė problema – tą rodo ir šis Sveikatos apsaugos ministerijos pirkimas, dėl kurio vertinimo kreipėmės į VPT“, – sako R. Karbauskis.

„Ministerija, pasirūpinusi patarėjo reklama, gaila, bet visiškai nesirūpina efektyviu vakcinacijos kampanijos viešinimu, nėra sukūrusi jokios viešinimo strategijos – dėl to rezultatus kasdien matome. Deja, už tai moka visa visuomenė aukščiausią kaina – žmonių mirtimis“, – taip pat pažymi politikas.

ELTA primena, kad penktadienį buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga socialiniame feisbuko tinkle pasidalijo informacija, kad SAM įsipareigojo sumokėti 12 tūkst. eurų „Kitokių pasikalbėjimų“ kūrėjams už laidą, kurioje dalyvautų ministerijos visuomeninis konsultantas Edgaras Kulikauskas, prisistatantis Ciniško chirurgo pseudonimu.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys penktadienį žurnalistams komentavo, kad pinigai yra skiriami kūrėjams, o ne visuomeniniam patarėjui. Anot jo, paslauga pirkta viešųjų pirkimų būdu, „ir jei sąžiningai mokėta kūrėjams, tai aš tiktai galiu pasidžiaugti“.

Po įvykusio skandalo vienas iš laidos kūrėjų Mantas Bertulis pareiškė, kad jam nereikia SAM pinigų.

Pirmadienį, po šio įvykio, iš pareigų paskelbė pasitraukianti ministro patarėja Aistė Šuksta.

„Šiandien atsistatydinu iš ministro Arūno Dulkio patarėjos pareigų. Prisiimu atsakomybę už esamas ir galimas pasekmes, kurias sukėlė mano priimti sprendimai dėl SAM komunikacijos“, – paskelbė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budelis

Budelis portretas
Ar prades Lietuvoje vagiu gabalus sodinti i cype?

Purmaliai

Purmaliai portretas
Karabasas vėl siautėja ,tikriausiai iš Rusijos trąšų kiekis sumažėjo !

kaip , višta

kaip , višta portretas
nesiskolinsi, jei reiika karbauckio skolas padenginet. O kaip dar išsivyniot su pripirktų rusiškų trašų .... tiklingumu ir skaidrumu ???
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių