R. Karbauskis dėl užsienio politikos: konservatoriai su niekuo tartis nenori

Partijų susitarimas dėl užsienio politikos yra įmanomas tik atkūrus ryšius su Kinija, sako opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, komentuodamas galimybes deryboms.

„Šiandien dienai susitarti su konservatoriais dėl užsienio politikos praktiškai yra neįmanoma, ne šitie žmonės su niekuo tartis nenori“, – penktadienį Žinių radijui sakė R. Karbauskis.

„Atkurti darbą Kinijos diplomatijos atstovybės, grąžinti pilnus diplomatinius santykius, kokie buvo ligi to, kol Užsienio reikalų ministerija priėmė sprendimus dėl Taivano atstovybės pavadinimo (...), o dabar matosi, kad valdžia pasirinkusi pasakoti apie karo grėsmę, sakyti, kad mes teisūs“, – apie reikalavimus norint susitarti kalbėjo buvęs parlamentaras.

Dabar matosi, kad valdžia pasirinkusi pasakoti apie karo grėsmę, sakyti, kad mes teisūs.

Susitarimą dėl užsienio politikos partijos pradėjo rengti praėjusių metų pavasarį, tačiau kilus ginčams dėl dokumento turinio procesas sustojo. Opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra priėmusi sprendimą jo nepasirašyti.

Opozicijos atstovai BNS yra anksčiau sakę, kad daugiausiai nesutarimų projekte kelia santykių su Kinija ir Taivanu apibrėžimas, jie taip pat pažymėjo, jog nori labiau akcentuoti Lietuvos interesus.

Lietuva 2021 metais leido Taipėjui atidaryti Taivaniečių atstovybę Vilniuje. Šis žingsnis sukėlė Pekino nepasitenkinimą  – jis apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą bei importą. Dėl to Europos Sąjunga praėjusių metų pradžioje kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją.

Pasak R. Karbauskio, „reikia stiprinti bendradarbiavimą ir nestumti Kinijos į izoliaciją“

„Mes niekada nesutiksime su tuo, kad Lietuvos ekonomikai reikia duoti tokį baisų smūgį – izoliaciją nuo Kinijos, vien dėl to, kad mes bandom pasakyti, kad mes vieninteliai pasaulyje teisingai mąstome dėl to, ką reikia daryti Kinijos atžvilgiu“, – teigė politikas.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis šią savaitę pažymėjo, jog valdantieji yra pasiruošę eiti į kompromisus ir šiuo metu atsiradusios progos metu priimti susitarimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausant

Klausant  portretas
Paskutiniu kinijos pasisakymu apie Baltijos valstybes, nesigirdi jokios reakcijos is zalliuju, lsdp ir kitu kinijos gerbeju ar, dar vis draugyste ir verslas svarbiau už šalies nepriklausomybę? Nesigirdi AIG

tu ir esi niekas

tu ir esi niekas  portretas
naisių Piziau

Jonas

Jonas portretas
Koncervatoriai viską padarė užsienio politikoje:Lukašenką pridavė Putinui ir t.t... Apie ką su jais tsrtis nebent nerinkti.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių