R. Karbauskis apie STT atsakymą: tarp mūsų atsiranda neliečiamieji

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako nesistebintis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sprendimu nevertinti jo pateiktos informacijos apie buvusio susisiekimo ministro Roko Masiulio įdarbintus asmenis. Politikas reiškia apgailestavimą ir pabrėžia, kad STT atsakymas, pasak jo, tik dar kartą patvirtina, jog Lietuvoje yra susiformavusi neliečiamųjų grupė.

„Deja, bet turiu prisipažinti, kad manęs nenustebino STT atsisakymas įvertinti informaciją apie Susisiekimo ministerijai pavaldžiose įstaigose įdarbintus buvusius R. Masiulio bendradarbius bei kitais ryšiais su juo susijusius asmenis, kurie sistemingai kilo karjeros laiptais R. Masiuliui užimant energetikos bei susisiekimo ministro postus. Prisimenant, jog prokurorams buvo draudžiama tirti R. Masiulio ir su juo susijusių asmenų veiklą prieš keletą metų, nestebina, kad atlikti tyrimą nenori ir STT. Juk žmonės, kurie galimai kenkė valstybei, niekur nedingo, o jų globėjai ir saugotojai svajoja susigrąžinti valdžią. Mūsų valstybėje užtenka drąsos atlikti tyrimą dėl kelių lenkų kilmės paštininkų, parašyti pažymą, nubraižyti schemą, iš kurios matyti, jog vieno iš tyrime analizuotų asmenų ryšys su LRA-KŠS yra per jo antros eilės senelę“, – savo feisbuko paskyroje teigia R. Karbauskis.

Anot jo, jis pateikė informaciją apie aukščiausio lygio valstybinių įmonių vadovus, valdybų pirmininkus ir narius, kurie keliauja iš įmonės į įmonę paskui buvusį ministrą R. Masiulį.

„Turiu pagrįstų abejonių dėl jų atrankos skaidrumo, o kartais ir teisėtumo. Viešai skelbta, kad kai kurie paskyrimai vyko net nesivarginus organizuoti konkursus“, – teigia jis.

R. Karbauskis teigia suprantąs žmonių nusivylimą, „kuomet tarp mūsų atsiranda „neliečiamieji“, kurie, susidaro įspūdis, yra aukščiau už įstatymus, jiems jokia atsakomybė negresia“.

Visuomenę galiu nuraminti, tai, ką atsisakė daryti STT, padarysime patys.

„Suprantu, jog negaliu įpareigoti tirti faktus ir aplinkybes. Žinau tik viena – tik tyrimai mano atžvilgiu buvo atliekami be jokių trukdžių. Nes juos kažkas liepė vykdyti? Aš nedirbau prie tokių projektų, kaip LEO LT, Visagino atominė elektrinė, SGD terminalas, kuriuose valstybė prarado milžiniškas lėšas. Prie šitų projektų dirbo tie, apie kurių ryšius prašiau surinkti daugiau informacijos ir pateikti Seimo nariams. Galiausiai – visuomenei. Juk ji taip pat turi teisę žinoti apie tai, kas buvo daroma už jos pinigus“, – teigė jis.

Pasak R. Karbauskio, nepaisant STT atsakymo, tyrimą dėl R. Masiulio įdarbintų asmenų, tęs.

„Visuomenę galiu nuraminti, tai, ką atsisakė daryti STT, padarysime patys. Juk ne apie slaptą informaciją šnekame. Viskas yra vieša, tik ne Seimo narių darbas turėtų būti tą informaciją analizuoti. Bet yra, kaip yra. Mes tai darysime ir skelbsime tol, kol kažkam teisėsaugos institucijose taps gėda visa tai ignoruoti“, – teigė jis.

Galiausiai R. Karbauskis pacitavo Albero Kamiu žodžius „su neteisybe arba bendradarbiaujama, arba kovojama“.

Vis dėlto, valdančiosios „valstiečių“ partijos lyderiui suabejojus STT darbu, šios institucijos komunikacijos vadovė Renata Keblienė Eltai teigė, kad atskirų politikų pareiškimų nekomentuos.

STT pateikė „valstiečių“ frakcijai atsakymą, kad giminystės arba draugystės ryšiais susijusių asmenų darbas vienoje įstaigoje savaime nėra problema.

„Giminystės arba draugystės ryšiais susijusių asmenų darbas vienoje įstaigoje savaime nėra problema – pavyzdžiui, kuomet giminaičiai arba draugai nėra susiję tiesioginio pavaldumo ryšiais, o atsiradusios interesų konflikto rizikos yra valdomos. Vis dėlto viešojo sektoriaus subjektų nevaldoma informacija apie juose dirbančius giminaičius arba asmenis, susijusius kitais artimais ryšiais, gali kelti viešųjų ir privačių interesų konflikto situacijas, kurios daro žalą ne tik darbovietės mikroklimatui, įstaigos kompetencijos potencialui, veiklos efektyvumui, bet ir viešojo sektoriaus reputacijai bei pasitikėjimui valstybinėmis institucijomis. Siekiant išvengti šių neigiamų padarinių, turėtų būti taikomos adekvačios teisinės ir organizacinės priemonės“, – teigiama STT atsakyme.

ELTA primena, kad valdančiųjų lyderis R. Karbauskis sausio mėnesį paviešino sąrašą asmenų, kuriuos, kaip tvirtina „valstiečių“ pirmininkas, Susisiekimo ministerijai pavaldžiose institucijose įdarbino buvęs ministras R. Masiulis. Politikas dėl to kreipėsi į STT, kad ši įvertintų, ar buvęs energetikos, o vėliau ir susisiekimo ministras R. Masiulis bei su juo susiję asmenys nekūrė įsidarbinimo aukštose pareigose valstybinėse įmonėse schemų.

R. Masiulis tuo metu teigė, kad visos atrankos į susisiekimo sektorių buvo vykdomos pagal aukščiausius skaidrumo kriterijus. Buvęs ministras taip pat teigia, kad R. Karbauskio informacijoje daug melo ir kad „valstiečių“ lyderis palaiko Kremliui palankią retoriką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kas

O kas  portretas
STT Vadovą skiria,kas teikia,kieno pritarimo reikia,kas atleidžia ir kokiu pagrindu?Jei esate teisūs,turite daugumą,esate valdantieji tai suvaldykit tas nesamones,o ne dejuokit,kad jus visi skriaudžia,jūs norite,bet jums neleidžia ir pan.O jeigu sugebat tik frakciją valdyti,tai nuo Valstybės ir jos Institucijų valdymo reikalų,nusišalinkit ir pasakykit rinkėjams,kad misija neįmanoma.

Valdas

Valdas portretas
Jei mane taip šmeižtų,paduočiau Karbauską į teismą. Tai ,kame rekals,pons.Masiuli?Padaryk tokį dalyką ir ,,sutvarkyk" tą ,,melagį" .Labai lauksim.

Ona

Ona portretas
Rokutis laukia ekonomikos if inovacijos ministro portvelio lauk nauseda greit paskirs juk jo svajone ir viltis duoti gera posta todel ir savicka netvirtino
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių