Per pusmetį Seimo nariai parlamentinei veiklai išleido daugiau kaip 870 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Visuomenininko Andriaus Tapino šiemet pradėta akcija „Skaidrinam“ Seime, analizuojant parlamentinei veiklai skirtas išlaidas, šiek tiek sumažino šioms reikmėms skirtų lėšų naudojimą.

Per pirmąjį šių metų pusmetį tam išleista 871,8 tūkst. eurų, pernai tuo pačiu metu išlaidos siekė 921,8 tūkst. eurų, rodo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pateikti duomenys.

Šiais metais per pusmetį maksimaliai buvo galima panaudoti beveik 1,4 mln. eurų, tačiau visa suma ir anksčiau nebūdavo išleidžiama.

Kaip ir praėjusiais metais, pinigai daugiausia skirti automobilių eksploatacijai ir nuomai, biuro, kompiuterinės technikos nuomai, ataskaitų platinimui.

Dosniai lėšas politikai leido ir suvenyrams. Buvęs Seimo vicepirmininkas, eksparlamentaras Paulius Saudargas tam skyrė daugiau kaip pusę – 5732 eurus – visų parlamentinei veiklai panaudotų lėšų. Panašią sumą – 5,5 tūkst. eurų – tam išleido ir Angelė Jakavonytė.

Tuo metu Valius Ąžuolas šiemet suvenyrų įsigijo mažiau nei praėjusiais metais – už 2339 eurus vietoj 3754 eurų pernai tuo pačiu metu.

Nė vieno euro iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų tradiciškai nepanaudojo premjerė Ingrida Šimonytė, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Pastarąjį pusmetį parlamentinei veiklai skirtų pinigų nenaudojo ir finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Energetikos ministras Dainius Kreivys išleido 268 eurus, teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska – 202, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė – 658, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen – 459 eurus.

Kai kuriems parlamentarams šiemet pavyko gerokai sumažinti savo išlaidas. Pavyzdžiui, Marius Matijošaitis per pusmetį panaudojo 2652 eurus, nors pernai ir užpernai parlamentinė veikla jam atitinkamai atsiėjo 8353 ir 7538 eurus.

Seimo nariui Justui Džiugeliui Seimo nario veiklos ataskaitos spausdinimas ir platinimas šiemet kainavo 1 tūkst. eurų, o nebe 4810 eurų kaip pernai.

Tik šešių politikų išlaidos parlamentinei veiklai pasiekė maksimalią per pusmetį leidžiamą sumą – 10 tūkst. eurų. Tai: Angelė Jakavonytė, Jonas Jarutis, Vidmanas Kanopa, Mindaugas Puidokas, Justinas Urbanavičius ir Juozas Varžgalys. Dar per dvi dešimtys Seimo narių išleido daugiau kaip po 9 tūkst. eurų.

Seimo nariams kas mėnesį skiriama 0,8 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio suma išlaidoms, susijusioms su jų parlamentine veikla. Šių metų birželį ši suma siekė 1728 eurus.

Kam šie pinigai gali būti skiriami ir kaip už juos atsiskaitoma, nustato Seimo valdybos patvirtintas aprašas.

Jame numatyta, kad iš minėtų lėšų Seimo nariai gali sumokėti už biuro, kompiuterinės technikos nuomą, ryšio paslaugas, transportą, degalus, automobilio eksploataciją, draudimą, suvenyrus, gėles, spaudą, knygas, kanceliarines prekes, viešosios informacijos rengėjų paslaugas ir panašiai.

Visuomenininkui A. Tapinui šių metų pradžioje iniciatyvą „Skaidrinam“ iš savivaldos perkėlus į Seimą, kilo abejonių dėl kai kurių Seimo narių išlaidų pagrįstumo. Paaiškėjo, kad dalis parlamentarų tūkstančius eurų per kadenciją išleido žvakėms, skėčiams, kaklaraiščiams.

Taip pat atskleista, kad dalis politikų parlamentinei veiklai skirtus pinigus leido brangiai įrangai, kuri, abejojama, ar dera su tiesioginiu jų darbu. Tuomet daryta prielaida, jog šią įrangą parlamentarai suskubo įsigyti artėjant į pabaigą terminui, kai pirkti daiktai lieka Seimo narių nuosavybe pasibaigus kadencijai.

Kilus rezonansui visuomenėje Seimo valdyba sugriežtino parlamentinei veiklai skirtų lėšų naudojimą – per kadenciją leista įsigyti ne daugiau kaip tris telefonus ir tris kompiuterius, nustatyta, kad vienos rūšies prekėms ir paslaugoms negalima išleisti daugiau kaip pusės per metus skiriamų visų parlamentinių lėšų.

Politikai privalės Seimo kanceliarijai pranešti apie išsinuomotas arba iš savivaldybės gautas patalpas biuro veiklai, pateikti sudarytas nuomos sutartis. Nepateikus tokių sutarčių išlaidos bus laikomos nepagrįstomis.

Pernai per visus metus Seimo nariai parlamentinei veiklai išleido daugiau kaip 2 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

parlamentinei ar neparlamentinei

parlamentinei ar neparlamentinei portretas
Tapinas patikrins

Kaunas

Kaunas portretas
Šiknas a4 formato lapais šluosto

Onė

Onė portretas
Tai čia tą parlamentinę veiklą seimo nariai kažkur perka,galėtų pasiieškoti kur pigiau.....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių