Prieš Lietuvą nukreiptiems skundams – buvusio Rusijos ambasadoriaus fondo finansavimas

  • Teksto dydis:

Buvęs Rusijos ambasadorius Lietuvoje, į Europos Sąjungos sankcijų sąrašą įtrauktas Aleksandras Udalcovas per savo valdomą fondą finansavo prieš Lietuvą nukreiptus skundus Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) ir kitoms tarptautinėms institucijoms, pirmadienį skelbia žurnalistinių tyrimų centras „Siena“.

Žurnalistų gauti dokumentai rodo, kad A. Udalcovo fondas „Užsienyje gyvenančių tėvynainių paramos ir teisių apsaugos fondas“ („Pravfond“) finansiškai prisidėjo prie Sausio 13-osios byloje nuteistų asmenų, Stanislovo Tomo ir Algirdo Paleckio skundų prieš Lietuvą.

„Nutekėjusiuose dokumentuose radome duomenis, kurie rodo, kad „Pravfond“ aktyviai veikia finansuojant prieš Lietuvą nukreiptus skundus Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) ir kitoms tarptautinėms institucijoms. „Pravfond“ dokumentuose mirga Sausio 13-osios byloje nuteistų asmenų pavardės, o taip pat – advokatu save vadinantis Stanislovas Tomas bei už šnipinėjimą nuteistas Algirdas Paleckis“ – publikacijoje teigia „Siena“.

Kaip teigiama tyrėjų surinktuose dokumentuose už 2023 metus, „Pravfond“ apmokėjo Lietuvos advokato paslaugas EŽTT atstovaujant Sausio 13-osios byloje nuteistam Rusijos piliečiui Jurijui Meliui, o šiemet analogiškai turėtų būti finansuojami kitų byloje nuteistų asmenų Alberto Galinaičio ir Genadijaus Ivanovo skundai.

Teigiama, jog buvusio Kremliaus atstovo Rusijoje fondo lėšomis taip pat finansuotas už rengimąsi šnipinėti Rusijai kalinčio A. Paleckio skundo EŽTT parengimas ir pateikimas jo vardu.

A. Paleckio advokatas Adomas Liutvinskas „Sienai“ teigė, kad nuteistasis neplanuoja teikti skundo EŽTT, tačiau ruošia pareiškimą kitai, neįvardytai institucijai.

Anot žurnalistų, „Pravfond“ taip pat finansavo advokatu prisistatančio S. Tomo skundą prieš Lietuvą Jungtinių Tautų ekonominių ir socialinių reikalų komitetą dėl „įvairių menamų Lietuvos nusižengimų“, įskaitant dėl sovietų karių paminklų iškėlimo iš Antakalnio kapinių.

A. Udalcovas Rusijos ambasadoriumi Lietuvoje dirbo nuo 2013 iki 2020 metų. Dėl „Pravfond“ veiklos į ES sankcijų sąrašą jis įtrauktas maždaug prieš metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių