Prezidentūra: tokio masto renginio kaip NATO viršūnių susitikimas Lietuvoje nėra buvę

Tokio masto renginio kaip NATO viršūnių susitikimas, Lietuvoje turintis įvykti 2023 metais, Lietuvoje dar nėra buvę, todėl laukia dideli pasiruošimo darbai, sako prezidento patarėja Asta Skaisgirytė.

„Tokio masto susitikimo turbūt Lietuvoje nėra buvę. Gal panašus buvo, kai Lietuva pirmininkavo Europos Sąjungai 2013 metais ir Vilniuje buvo surengtas ES Rytų Partnerystės susitikimas. Tai vėl gi buvo daug šalių vadovų suvažiavę į Vilnių, tačiau NATO susitikimo tokio lygio neturėjome“, – Žinių radijui antradienį sakė ji.

„Tai reiškia, kad yra ir turinio dalykai – turime labai gerai paruošti turinį. Nors NATO sekretoriatas daro didelį darbą, ir priimančioji šalis jame dalyvauja, na ir daug organizacinio taip pat laukia – nuo konferencijos centro įrengimo iki delegacijų apgyvendinimo“, – kalbėjo prezidento patarėja.

Tai reiškia, kad 30 valstybių ir vyriausybių vadovų atvyksta į Lietuvą pareikšti solidarumą su šiuo regionu.

„Yra didžiulis renginys, kuriam pasirengti dveji metai yra pats tas laiko tarpas“, – pridūrė ji.

Prezidento patarėjos teigimu, Lietuva yra pasirengusi įgyvendinti reikalavimus, keliamus tokio lygio renginiui.

Pasak jos, sprendimas šį susitikimą surengti Vilniuje yra svarbus ne tik Lietuvai, bet visam regionui.

„Tai reiškia, kad 30 valstybių ir vyriausybių vadovų atvyksta į Lietuvą pareikšti solidarumą su šiuo regionu. Tai atliepia mūsų geopolitinę viziją ir tikrai esame dėkingi sąjungininkams, kad jie mus išgirdo“, – kalbėjo prezidento patarėja.

Pasak A. Skaisgirytės, idėja surengti Lietuvoje šį susitikimą gimė prieš maždaug pusantrų metų ir jos vieningai siekė Lietuvos diplomatai ir politikai.

Ji sutiko, kad tam įtakos turėjo ir regiono geopolitinė situacija bei Rusijos ir Baltarusijos veiksmai.

„Aplinka Rytų Europoje nėra labai saugi. Todėl susitikti Lietuvoje, Baltijos regione, parodyti solidarumą, yra prasminga“, – kalbėjo prezidento patarėja.

Ji teigė, kad pirmieji veiksmai dėl Vilniaus susitikimo turinio turės būti padaryti jau kitais metais, kai jis vyks Madride.

„Madridas mums yra tas akmenėlis, kurį pasidedame žengdami į Vilnių. Reikės labai gerai žiūrėti, kas planuojama Madride, kokie sprendimai, na ir tada atitinkamai modifikuoti Vilniui“, – kalbėjo A. Skaisgirytė.

Apie tai, kad susitikimas 2023 metais vyks Lietuvoje, nuspręsta pirmadienį Briuselyje vykusiame NATO viršūnių renginyje.

Bendrame jų komunikate nurodoma, kad „laukiame galimybės vėl susitikti Ispanijoje 2022 metais, o kitas mūsų susitikimas įvyks Lietuvoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

berniukas

berniukas portretas
Čia Grybauskaitės nuopelnas ir įdirbis,o ne ilgo ir gražaus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių