Prezidento vyriausioji patarėja sureagavo į M. Maldeikio kritiką: juokinga ir tiek

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė sako, kad Lietuvai jau dabar reikia intensyviai galvoti, ką Vilnius deleguos darbui Europos Komisijoje (EK). Pasak patarėjos, praėjusią savaitę Ursulai von der Leyen sulaukus palaikymo Europos Parlamente (EP), reikia suskubti pateikti Lietuvos kandidatą į eurokomisarus.

„Prezidentas iš tikrųjų laukia labai šito (Ursulos von der Leyen – ELTA) laiško, nes jis turėtų netrukus pasirodyti. Priminsiu, kad jeigu anksčiau sakėme, kad nėra ypatingos skubos paskirti Lietuvos atstovą į Europos Komisiją, tai nuo praeitos savaitės, kai buvo patvirtinta Europos Komisijos pirmininkė, jau laikrodis pradeda tiksėti ir reikia intensyviai galvoti, kas tuo Lietuvos kandidatu galėtų būti“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė A. Skaisgirytė.

Anot jos, oficialus EK pirmininkės laiškas turėtų pasiekti Lietuvą dar šią savaitę.

„Mums reikia dabar jau intensyviai galvoti, kas tas žmogus galėtų būti. Ir ta prasme prezidentas labia laukia premjerės pasiūlymo“, – aiškino šalies vadovo patarėja.

A. Skaisgirytė priminė, jog prezidentas kartu su ministre pirmininke yra aptaręs galimas kandidatūras į EK, įvardijo ir savo preferencijas. Visgi, pažymi patarėja, šioje situacijoje reikia sulaukti Vyriausybės sprendimo.

Be to, Prezidentūra kartoja – Lietuvai būtų naudingiausias ekonominės srities EK portfelis.

Sureagavo į konservatoriaus M. Maldeikio kritiką: juokinga ir tiek

Kol kas viešojoje erdvėje kaip realiausia kandidatūra į EK neoficialiai įvardijama užsienio reikalų ministro, konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio pavardė. Tiesa, Prezidentūra ne kartą užsiminė, jog į šią kandidatūrą žiūri skeptiškai.

Konservatorių frakcijos Seime atstovas Matas Maldeikis socialiniuose tinkluose rašė, jog, anot jo, diskusijos dėl G. Landsbergio kandidatūros yra „elementaraus pavydo klausimas“. A. Skaisgirytė į tokius žodžius reagavo lakoniškai.

„Kaip vertinti – juokinga ir tiek“, – kalbėjo A. Skaisgirytė.

Ji pažymėjo, jog Lietuvai tikėtis gauti EK portfelį, susijusį su užsienio politika, būtų naivu, mat, priminė prezidento patarėja, vyriausiojo įgaliotinio postas jau paskirtas kitai Baltijos šalių atstovei.

„Žinome, kad užsienio klausimais dirbs buvusi Estijos premjerė Kaja Kallas. Todėl įsivaizduoti, kad du Baltijos šalių atstovai galėtų dirbti užsienio srityje, yra mažumėlę naivu“, – apibendrino šalies vadovo patarėja.

Įsivaizduoti, kad du Baltijos šalių atstovai galėtų dirbti užsienio srityje, yra mažumėlę naivu.

ELTA primena, kad Lietuvoje jau kurį laiką tęsiasi diskusijos dėl Lietuvos kandidato į EK. Kol kas neoficialiai kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Tačiau nei ministras, nei premjerė Ingrida Šimonytė, kuri ir pateiks Lietuvos atstovo kandidatūrą, tokios intencijos aiškiai bei viešai neišsakė.

Seime ministro galimybėmis tapti eurokomisaru abejojama. Tiek opozicijai priklausantys parlamentarai, tiek dalis valdančiųjų viešai yra pasakę, kad tokiai kandidatūrai nepritartų.

Savo ruožtu prezidentas G. Nausėda, kurio pritarimas yra būtinas deleguojant Lietuvos atstovą į EK, ne kartą leido suprasti, jog G. Landsbergio kandidatūros nebūtų linkęs palaikyti. Jis yra pareiškęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį šioms pareigoms eiti.

Be to, šalies vadovas yra nurodęs, jog I. Šimonytei įvardijo pavardę žmogaus, kuris, jo įsitikinimu, galėtų būti deleguojamas Lietuvos atstovu į EK.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimėlis

Klausimėlis portretas
Kada tie juodbruvi “arabai” nustos kištis į Lietuvos reikalus?

Nuomonė

Nuomonė portretas
Prieš einant į valstybės valdžios struktūras, pirmiausia reiktų pateikti pažymą iš psichiatro.

senukas

senukas portretas
Nieko nuostabaus, kad maldeikiokas toks paplaukęs. Obuolys nuo obelies netoli rieda. Kaip išsidirbinėjo su savo kliedesiais mamytė, tad sūneliui belieka tik mamytę "perspjauti". Ką savo riboto protelio smegenėlėmis ir stengiasi daryti.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių