Prezidentas vetavo pataisas, leidžiančias bankams tvarkyti specialius asmens duomenis

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda vetavo Seimo priimtas Mokėjimo įstatymo pataisas, pagal kurias finansų, mokėjimo įstaigoms bei sistemų operatoriams leista tvarkyti specialius asmens duomenis, ketvirtadienį pranešė prezidentūra.

Šalies vadovo vertinimu, įstatymu suteikiami neproporcingai dideli įgaliojimai tvarkyti asmens duomenis.

„Lietuva yra euro zonos ir vieningos mokėjimų sistemos narė, tad kol nėra suformuoto aiškaus europinio specialiųjų kategorijų asmens duomenų tvarkymo atliekant mokėjimų operacijas standarto, negalime priimti Mokėjimų įstatymo su tokiais plačiais, beprecedenčiais duomenų tvarkymo įgaliojimais. Esminė žmogaus teisė į duomenų apsaugą turi būti užtikrinta“, – pranešime teigė G. Nausėda.

Prezidentas grąžino Seimui pakartotinai svarstyti pataisas.

Vetuodamas jas šalies vadovas siūlo atsižvelgti į kitų euro zonos šalių patirtį ir nustatyti proporcingą asmens duomenų rinkimo ir apsaugos santykį, be to, G. Nausėda atkreipė dėmesį, kad mokėjimų paslaugos apima ne tik pavedimų vykdymą, todėl projektu duomenų tvarkymo įgaliojimai yra per platūs.

Finansų ministerija teigia, kad rengiant projektą įvertinta Europos Sąjungos šalių praktika bei kitų institucijų rekomendacijos, tačiau žada atsižvelgti į prezidento pastabas. 

„Tiek asmens duomenų saugumas, tiek užtikrintas mokėjimų sistemos veikimas ir toliau išlieka visų mūsų prioritetu. Įstatymo projektas parengtas atsižvelgiant į Europos Sąjungos duomenų apsaugos valdybos gaires, Lietuvos banko prašymą imtis teisėkūros veiksmų bei suderintas su Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos rekomendacijomis“, – teigiama ministerijos komentare BNS.

Prieš dvi savaites priimtomis pataisomis specialiuosius duomenis finansų, mokėjimo įstaigoms bei sistemų operatoriams leista tvarkyti atliekant sukčiavimo prevenciją ar tyrimus užtikrinant svarbų viešąjį interesą.

Vyriausybė pataisas pasiūlė atsižvelgiant į Europos duomenų apsaugos valdybos paskelbtas gaires dėl gyventojų apsaugos tvarkant asmens duomenis ir dėl laisvo tokių duomenų judėjimo.

Esminė žmogaus teisė į duomenų apsaugą turi būti užtikrinta.

Pataisoms prieštaravęs socialdemokratas Gintautas Paluckas tikino, kad pakeitimai „labai stipriai“ pažeidžia asmens teisę į privatumą ir sudaro finansų įstaigoms ir bankams galimybę neterminuotą laiką iš esmės saugoti itin specifinius duomenis apie klientus – jų rasinę, etninę kilmę, politines pažiūras, religinius ar filosofinius įsitikinimus, narystę profsąjungose, lytinį gyvenimą ir orientaciją, taip pat sveikatą, genetinius, biometrinius duomenis.

Prezidentas pabrėžia, kad asmens privataus gyvenimo neliečiamumas yra ginamas Konstitucijos, o įstatymu šią teisę riboti galima tik laikantis konstitucinio proporcingumo principo ir ne labiau negu reikia teisėtiems ir visuomenei svarbiems tikslams pasiekti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Patvoriniai, patvoriniai, nusiraminkite pagaliau. Nesibaiminkite gi, gris dar tarybiniu kolukiu laikai. Ir valstieciu klase vel suzydes.

Žinoma

Žinoma portretas
Ypač biometrinius duomenis turi saugoti ir visus kitus išvardintuosius. Kadangi visuotinio cirko ir performansų bei trali vali festivali kultūros plitimo akivaizdoje Deilas iš MRU personalo skyriaus vieną dieną už narkotikų stumdymą į prokurorų ir teisėjų, tyrėjų ir visokių veikėjų namus pervestų pinigų ateis su dokumentu, jog yra Marytė iš Didžiasalio, o kitą dieną dar suspės už Lietuvos pinigų plovimo tinklo palaikymą ateiti pinigų atsiimti vis dėlto ir iš sustabdytų transakcijų iš trečiųjų šalių kaip kelių patrulis Deilas ir bus apsirėdęs su odinėm kelnėm bei kaubojaus batais bei motociklininko šalmu ir dokumentus parodys kaip statutinio tarnautojo Deilo iš Pabradės. Ir taip be galo. Nuo 1990 m performansų ir cirko profesionalais tapo vos ne visi. Bankai nežinioje ir katastrofos prieangyje.

Nuomone

Nuomone portretas
Juoko doze vistiek sitas istatymas bus priimtas pries veja nepapus
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių