Premjerė: sutarties su „Belaruskalij“ pakeitimus turėjo vertinti Vyriausybės komisija

„Lietuvos geležinkelių“ sutarties su „Belaruskalij“ pakeitimai turėjo būti pristatyti Vyriausybės nacionalinio saugumo komisijos vertinimui, teigė premjerė Ingrida Šimonytė.

LRT laidai „Dienos tema“ premjerė tvirtino, kad spalį „Lietuvos geležinkeliai“ pakoregavo sutartį su „Belaruskalij“, joje numatydama įpareigojimą už trąšų gabenimą atsiskaityti iš anksto, ir tai yra suprantama.

„Tačiau atrodo, kad sutarties pakeitimų būta ir daugiau. Tuomet kyla klausimas, kodėl ta sutartis neatsirado ant Nacionalinio saugumo komisijos stalo, kur ji turėjo atsirasti, preliminariu vertinimu. Ir jei to nebūtų buvę, ar nebūtų atsitikę būtent taip, apie ką jūs dabar kalbate. Matyt, atsakomybės paveikslas yra tikrai įvairesnis ir subtilesnis ir tikrai sutartis dabar yra vertinama, ji bus vertinama ir komisijoje ir iš to bus tam tikros pasekmės“, – tikino ji.

I. Šimonytė sako, žmogiškai galinti suprasti, kad „Lietuvos geležinkelių“ vadovas Mantas Bartuška „tarsi labai nori pasidalinti atsakomybe“.

„Bet iš mano pačios diskusijų su vadovu, kuomet mums teko apie šitą situaciją kalbėti, mano prašymas ir palinkėjimas buvo paprastas, kad valstybės įmonė neturi būti situacijoje, kurioje ji atrodo kontroversiškai“, – tvirtino premjerė.

Anot jos, sutartį užbaigti galima keliais būdais ir nebūtinai tai reiškia, jog trąšų tranzitas turėjo baigtis gruodžio 8-ąją, kai įsigaliojo JAV sankcijos, kadangi pačios Valstijos irgi numatė dar ilgesnius terminus sandoriams „savo subjektams“ dėl visiško prekybos nutraukimo.

„Natūralu, kad šiomis aplinkybėmis vyksta pirštų rodymas vienų į kitus. Bet tikiuosi, kad užteks išminties vis dėlto sutarti dėl situacijos diagnozavimo ir dėl sprendimų“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

„Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą tęsiasi nepaisant praėjusią savaitę įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą krovinių pervežimą vykdantiems „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Dėl šios situacijos užsienio reikalų ir susisiekimo ministrai Gabrielius Landsbergis ir Marius Skuodis pateikė premjerei atsistatydinimo pareiškimus, premjerė apie sprendimą žada paskelbti antradienį vakare.

Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

 

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

dėdė Ignas

dėdė Ignas portretas
Jeigu JAV paskelbė sankcijas ,,Belaruskalij", tai ir arkliui turėtų būti aišku, kad tų trašų platinimas, pajamų iš to gavimas yra prieštaravimas sankcijoms. Kitas aspektas - hibridinio karo prieš Lietuvą ir ES organizatoriui papildomos pajamos tolesnei provokacinei veiklai. Taigi vietoj kliūčių Lukašenkai, padedame pildyti jo biudžetą. Dabar jau vėlu trauktis, o reikia radikaliai ir ryžtingai išeiti iš susidariusios padėties, t.y. visiškai įvykdyti sankcijų reikalavimus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių