Premjeras: svarstomi siūlymai užtikrins įstaigų vadovų rotaciją

  • Teksto dydis:

Vyriausybėje svarstomi siūlymai įvesti biudžetinių įstaigų vadovų kadencijas užtikrins realią rotaciją, žada ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Taip jis atsakė į prezidentės Dalios Grybauskaitės kritiką, kad Socialinės apsaugos ir Darbo ministerijos iniciatyva leisti valstybės ir savivaldybės įstaigų vadovams dirbti neribotą kadencijų skaičių, jeigu jie laimės konkursus ir dirbs tik gerai, yra „parodija“ ir sudaro sąlygas biudžetinėse įstaigose įtvirtinti amžinus vadovus.

„Jūs klystate. Kaip tik mano pasisakymas buvo, kad sugriežtintumėme, ir jokių išimčių negali būti“, - žurnalistams Valdovų rūmuose antradienį sakė A.Butkevičius.

„(Vadovai) galės dalyvauti tik konkurse, o taip yra dvi kadencijos ir daugiau jokių variantų nėra“, - kalbėjo jis.

Vyriausybė pirmadienį pasitarime pritarė pataisoms, kurios įkuria biudžetinių įstaigų vadovų kadencijas, tačiau jų neriboja. Įstaigų direktoriai į darbą būtų priimami ketverių metų kadencijai konkurso būdu. Antrą kadenciją tas pats vadovas galėtų dirbti be konkurso, jeigu jo veikla kasmet būtų vertinama tik gerai arba labai gerai.

Jeigu dvejus metus iš eilės vadovas būtų įvertintas nepatenkinamai, jis būtų atleidžiamas. Į trečią kadenciją norintis pretenduoti gerai dirbęs vadovas vėl turėtų dalyvauti konkurse.

Prezidentė sakė, kad tokiomis pataisomis būtų sudarytos sąlygos biudžetinėse įstaigose įtvirtinti „amžinus vadovus“. D.Grybauskaitė teigė, kad „būtų labai negražu“, jeigu kadenciją baigianti Vyriausybė taip stengtųsi išsaugoti savo kadrus biudžetinių įstaigų vadovų postuose.

Šalies vadovė anksčiau ne kartą yra pabrėžusi įstaigų vadovų kaitos naudą ir poreikį, jos iniciatyva nustatyta teisėsaugos institucijų vadovų rotacija, apibrėžtos kadencijos sveikatos priežiūros įstaigų vadovams.

Vyriausybė trečiadienį posėdyje turėtų svarstyti minėtas Biudžetinių įstaigų įstatymo pataisas. Ministrų kabinetui pritarus iniciatyvai, ją toliau svarstytų Seimas.

Rengiant tas pataisas nebuvo atsižvelgta į Specialiųjų tyrimų tarnybos pastabą, kuri siūlė trečiai kadencijai nebeleisti pretenduoti tiems patiems asmenims, o padaryti ketverių metų pertrauką.  

Pasak projekto iniciatorės Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, mažesniuose miesteliuose bus sunku rasti vadovų, jeigu kadencijų skaičius būtų ribojamas. 

Įstatymas aktualus apie 3 tūkst. biudžetinių įstaigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių