Politologų nuomonės dėl pokyčių išsiskiria: rezultatus skaičiuosime, kai bus aiškus kandidatas į EK

Ar ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės sprendimas pakeisti ministrus Kęstutį Navicką ir Arūną Dulkį reiškia premjerės pralaimėjimą šalies vadovui – politologai nesutaria.

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas Matas Baltrukevičius mano, jog dabartinė situacija signalizuoja, kad prezidentas Gitanas Nausėda politinėje dvikovoje pirmauja.

Visgi, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis tikina – nereikėtų sureikšminti gana techniško pasikeitimo Ministrų kabinete.

Politologas M. Baltrukevičius mano, jog esminiai atsakymai dėl to, kodėl premjerė sutiko keisti du bene labiausiai Prezidentūros kritikuotus ministrus gali paaiškėti tęsiantis diskusijoms dėl Lietuvos kandidato į eurokomisarus.

Todėl, pažymi analitikas, rezultatą I. Šimonytė dar gali išlyginti.

„Rezultatus skaičiuosime, kai bus aišku, kas keliauja į Europos Komisiją. Nes dabar taip – jeigu žiūrime grynai į tai, kas įvyko šiandien, tai prezidentas pirmauja, o ar Šimonytė paaiškės, kad išlygino rezultatą – paaiškės turbūt kelių savaičių periode“, – Eltai kalbėjo M. Baltrukevičius.

Politologas neatmetė, kad pokyčiai Ministrų kabinete gali būti susiję su Lietuvos kandidato į Europos Komisiją (EK) klausimu.

Visgi, pažymėjo jis, tai, jog I. Šimonytė atsižvelgė į G. Nausėdos pastabas dar nereiškia, kad šalies vadovas atsilygins tuo pačiu.

Bet šiuo atveju, manyčiau, pakeitimai buvo techniškai neutralūs

„Aišku, prezidentas negali vienašališkai žadėti, net jeigu dėl to, kad Šimonytė labai rimtai atsižvelgė į jo norus, jis rimtai atsižvelgs į konservatorių norus dėl Europos Komisijos nario – dar nereiškia, kad tai pavyks – reikia ir koalicijos viduje susitarti“, – pažymėjo jis, pakartodamas, jog netrukus paaiškės, ar „Vyriausybė išlygins rezultatą“.

L. Bielinis: daryti ilgą dramą, atrenkant ministrus, politiškai nebūtų tikslinga

Savo ruožtu VDU profesorius Lauras Bielinis pokyčių Ministrų kabinete iš esmės nesureikšmino.

Anot jo, teigiama istorijos pusė yra ta, kad susitarti dėl naujos Vyriausybės pavyko gana greitai.

„Tai, kad pakeitė du ministrus – šie ministrai viešame lauke buvo daugiausiai aptarinėjami, problemos tiek sveikatos apsaugoje, tiek žemės ūkyje yra iš tikrųjų įvairios, jų daug. Dėl jų dar ilgai vyks diskusijos ir nematau, kad sekantys ar dar sekantys ministrai kažką išspręs“, – Eltai komentavo L. Bielinis.

„Bet šiuo atveju, manyčiau, pakeitimai buvo techniškai neutralūs – nepriklausomai nuo tų emocijų, kurios ten kunkuliavo, ar prielaidų apie jas“, – samprotavo politologas.

Profesorius taip pat teigė manąs, kad G. Nausėda nebus linkęs ginčytis dėl naujų ministrų kandidatūrų ir jas patvirtins gana greitai.

„Manau, prezidentas puikiai supranta, ką supranta ir visi politikai – kad „pakabinti“ šio Ministrų kabineto klausimo ir jo nespręsti ar spręsti ilgai diskutuojant ir ginčijantis yra labai pavojinga. Tiek šalies viduje, tiek išorėje yra pakankamai daug įtampų, todėl reikalinga, kad Vyriausybė ramiai funkcionuotų šiuos kelis mėnesius iki rinkimų pabaigos“, – kalbėjo politologas.

„Prezidentas puikiai supranta, kad daryti ilgą dramą, atrenkant ministrus, šiandieną būtų, ko gero, politiškai netikslinga“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad penktadienį premjerė Ingrida Šimonytė pateikė prezidentui Gitanui Nausėdai dekreto projektą dėl atnaujintos Vyriausybės sudėties. Naujajame sąstate nebėra žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko – jį ketinama keisti dabartiniu Seimo Ekonomikos komiteto vadovu, konservatoriumi Kaziu Starkevičiumi. Taip pat keičiamas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Jo poziciją užims dabartinis viceministras Aurimas Pečkauskas.

Kitose ministerijose pokyčių nematyti – teikiamos tvirtinti tos pačios ministrų kandidatūros.

Praėjusią savaitę, pirmadienį, G. Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo paskyrė I. Šimonytę ministre pirmininke. Politikė turi sudaryti ir pateikti prezidentui naują Vyriausybę iki kito pirmadienio – tuomet baigiasi įstatyme numatytas 15 dienų terminas.

Kaip Eltai teigė šalies vadovo vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas, su naujais kandidatais į ministrus šalies vadovas ketina susitikti kitą savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nereikia

Nereikia  portretas
jokių politologų ir taip kiekvienam aišku,kad pasipūtęs ir arogantiškas povas yra niekam tikęs,tik sugeba olimpiadoje parėkauti lietuva lietuva, pasirodė kaip koks neeilinis durnelis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių