Politologė: su V. Uspaskichu kaip su SEL koncertais – nenustebčiau, jei turėsime sugrįžimą

  • Teksto dydis:

Kaip perkūnas iš giedro dangaus – taip Darbo partijos Seimo nariai komentuoja Viktoro Uspaskicho sprendimą pasitraukti ir iš partijos pirmininko pareigų ir, kaip jis teigia, iš aktyvios politikos. Situaciją LNK laidoje komentavo MRU politologė Rima Urbonaitė.

„V. Uspaskichas buvo vienas iš ryškesnių politikos veikėjų. Niekas neslepia, kad Darbo partija yra faktiškai vieno asmens partija, dėl to, kad mes puikiai matome, kaip sekasi partijai rinkimuose, kai rinkimų kampanijos vinis yra V. Uspaskichas ir kai jo nėra. Ką turime identifikuoti, jog V. Uspaskicho sugrįžimas 2020 metų Seimo rinkimams nebedavė tokio efekto, kokio jis pats tikėjosi. Prieš tai jie ateidavo su fejerverkais, o dabar jokių fejerverkų nebuvo. Taip, frakcija susidarė, bet tai nėra kažkas tokio, ko tikėjosi pats V. Uspaskichas. Sakyčiau, jau jis nėra tokio kalibro, partija neturi kitų ryškių žmonių, partijos reitingai arti dugno, kadrų problema partijoje vis dar ryški… Situacija yra tokia, kad iš esmės klausimas, ar ten yra dar ką reanimuoti. Pats V. Uspaskichas dar leido išsilaikyti partijai vandens paviršiuje, bet tik jo buvimas pirmininku ir generavo pakankamai žemą lygį, bet tikrai ne buvimą aukštumoje“, – sakė R. Urbonaitė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

R. Urbonaitė svarstė, ką galėtų reikšti tokie politiniai žaidimai.

„Laikas yra gana keistas, tai nėra prieš pat rinkimus. Mes nematome jokių kažkokių aiškių schemų. Aš pradėjau galvoti, galbūt yra kažkokios asmeninės priežastys arba kažkoks kitas dėliojimas. Bet koks tas dėliojimas? Kaip aš sakau, V. Uspaskicho keliai dažnai nežinomi arba veda dviem kryptimis – į populizmą ir į Rytus“, – sakė politologė.

Vis dėlto ji nemanė, kad karas Ukrainoje galėjo daryti įtakos V. Uspaskicho sprendimui.

Aš pradėjau galvoti, galbūt yra kažkokios asmeninės priežastys.

„Nesimato aiškių indikatorių arba aiškios logikos. Jeigu būtų kas nors ryškus partijoje kaip galimas lyderis, sakyčiau, tiesiog užleidžiama vieta. O dabar šito nėra. Politiškai šis veiksmas kol kas neturi labai aiškaus pagrindimo. Iš kitos pusės, ši naujiena truputėlį pasiklydo tame, kas šiuo metu vyksta Seime – turiu omenyje bendrą opozicijos boikotą“, – teigė pašnekovė.

R. Urbonaitė pakalbėjo apie V. Uspaskicho veiklą pastaruosius kelerius metus.

„Per pandemiją vaidmuo buvo labai kontraversiškas. Aš visiškai nesupratau kai kurių partijos narių, kurie rimtais veidais komentavo, kad viskas yra gerai, kai partijos pirmininkas pardavinėja vandenį, kuris, anot jo, gali apsaugoti nuo COVID-19. Aš tai vertinau kaip grėsmę, nes kai tu žmogų matai taip naudojantį propagandines technikas, tai tu negali jo „nurašyti“, nes jis turi suvokimą, kaip tai daryti. Mano požiūriu, jis užsiėmė tam tikra prasme ir dezinformacija“, – pabrėžė ji.

Tačiau iš Europos Parlamento (EP) V. Uspaskichas nesitraukia.

„Panašu, kad tas mandatas jam atveria kitus kelius, kurie gali būti susiję ir su tuo, kad tu tiesiog turi diplomatinį pasą, tau yra daug lengviau keliauti. V. Uspaskichas iki šiol turi nemažai verslų ir už Lietuvos ribų. Manau, tai yra tiesiog patogi pozicija, bet mes nežinome, ar jis planuoja kandidatuoti 2024 metų EP rinkimuose, tai dar pažiūrėsime. Bet iš kitos pusės, jei tai nėra asmeninės sveikatos priežastys, tai aš visai nenustebčiau, kad turėsime ir sugrįžimą. Čia labai panašiai kaip su SEL koncertais – vis paskutinis ir pasirodo, kad ne paskutinis“, – šnekėjo R. Urbonaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Politologes galvosena pasenusi

Tai kad

Tai kad portretas
šita "politologė" tarnauja tiktai dabartiniams valdantiesiems ir pildo jų nurodymus, todėl jos "pasakomis" sunku patikėti....

Nebalsuoja

Nebalsuoja portretas
Ko ateis V. Uspaskichas žemyna šiukšlys istorija purvingias.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių