Politologė apie R. Karbauskio tapimą Seimo pirmininku: jam patogiau valdyti iš šono

Netylant politikų raginimams Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio postą perimti „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui, šis keičia pozicijas: dar trečiadienį teigęs, kad tokios kalbos tėra opozicijos juokai, ketvirtadienį jau tvirtino, kad vis dėlto svarstytų tapti parlamento vadovu.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologės Rimos Urbonaitės teigimu, tokie valdančiųjų lyderio nuomonės pokyčiai sufleruoja, kad jis pats nėra iki galo tikras, ar tikrai būtų naudinga tapti naujuoju Seimo pirmininku.

Susikūrė sau patogią padėtį

R. Karbauskis per trejus pastaruosius metus Seime, pasak R. Urbonaitės, susikūrė sau patogią padėtį – valdyti situaciją užnugaryje.

„Tas jo įvaizdis yra toks, kad jis akivaizdžiai vengia bet kokių pareigų, kurios būtų susijusios su tuo, ką daro Seimo pirmininkas – visi protokoliniai, oficialūs dalykai: vizitai, kelionės ir kita, nes, būdamas (Kultūros. – ELTA) komiteto pirmininku, jis nesugeba renginiuose dalyvauti. Akivaizdu, kad jam tai gali būti našta, nes jam buvo daug patogiau valdyti frakciją būnant būtent frakcijos seniūnu, o dabar, tapdamas Seimo pirmininku, jis net nebūtų frakcijos narys. Taigi tos funkcijos, akivaizdu, nėra tos, kurių jis būtų norėjęs. Priešingu atveju mes būtume matę jį nuo 2016 metų toje pozicijoje“, – Eltai sakė MRU politologė.

Taigi tos funkcijos, akivaizdu, nėra tos, kurių jis būtų norėjęs. Priešingu atveju mes būtume matę jį nuo 2016 metų toje pozicijoje.

Ekspertė taip pat atkreipė dėmesį į opozicijos narių teiginius, esą jie palaikytų R. Karbauskio kandidatūrą: trejus metus viešai ir daug kritikavę, tvirtina R. Urbonaitė, vieningai opozicijoje esantys Seimo nariai jo tikriausiai nepalaikytų.

„Kitas dalykas, kiek jam apskritai pavyktų surinkti balsų. Su opozicija šiuo atveju yra klaustukas: kodėl jie kalba viešai apie paramą, nes reikia ne tik galvoti, kaip išspręsti tą kuriozinę situaciją su Pranckiečiu, bet ir aklai nesivadovauti tuo, kad balsuoti vien dėl to, jog žmogus yra lyderis. Vis dėlto balsuoti turėtų su argumentais, kodėl būtent ši asmenybė jiems yra priimtina kaip Seimo pirmininkas – taigi, kalbėti reikėtų ir apie turinį“, – kalbėjo R. Urbonaitė.

Kartu politologė pažymėjo, kad pats Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas turėtų suprasti, jog opozicijos palaikymas gali būti su labai didelėmis išlygomis, kai ateis balsavimo laikas, o tokie nuomonės pokyčiai, pasak jos, nieko negarantuoja ir neparodo jo tvirto apsisprendimo.

„Kai žmogus taip greitai keičia nuomonę ir vakar sakęs „ne, jokiu būdu“, o šiandien „taip“, tai dar neaišku, ką pasakys rytoj, nes dabar jo „šoninis“ valdymas jam, manau, kad pakankamai patogus, ir nežinia, ar jis ryžtųsi tokiam dalykui. Mes kalbame apie vieną iš trijų (valstybės vadovų. – ELTA), tai čia tos pozicijos nereikėtų nuvertinti, nes mes dabar į ją jau žiūrime ne į kiek reikšmingą, kiek triukšmingą“, – pridūrė R. Urbonaitė.

G. Landsbergis: tai R. Karbauskio blefas

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigia, kad R. Karbauskio užsiminti siekiai pakeisti Seimo pirmininko poste V. Paranckietį – nėra nelogiški.

„Ramūno Karbauskio intencija prisiimti atsakomybę, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, nėra nelogiška“, – Eltai šaržavo G. Landsbergis.

Kita vertus, G. Landsbergis teigia, kad tai tik eilinis R. Karbauskio blefas ir teigė nežadąs į jį leistis.

„Jeigu rimtai, tai esu pasiruošęs lažintis, kad tai tėra dar vienas blefas ir neketinu nei pats į jį leistis, nei kitiems patariu“, – sakė jis.

Vis dėlto, G. Landsbergis neatskleidė, ar palaikytų R. Karbauskį balsavime dėl Seimo pirmininko pozicijos, bet teigė, kad kalbą prieš balsavimą apie atsakomybės prisiėmimą prieš balsavimą Seime jis tikrai pasakytų.  

„Aš prieš balsavimą pažadu pasakyti kalbą apie tai, kad vertinu atsakomybes prisiėmimą“, – šaržavo G. Landsbergis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik nuomonė

Tik nuomonė portretas
dar neregėtas visuotinis totalus puolimas žurnalistų,politologų,kito flango politikų-,štai ką reiškia išrinkti kitaip nei buvo pilkųjų kardinolų suplanuota.

Anonimas

Anonimas portretas
Matei filmą liubovs į Boliviją bei Karbauskis pas gretuke gal ji tave išgelbės

kotas

kotas portretas
Karabasas -Barabasas tiek prisivirė kisieliaus, kad net kviečia opoziciją padėti išsrėbti. Nepraeis.Ryk, besoti, gal greičiau sprogsi. Kolchozo pirmininko sūnelis-lepūnėlis darbų vengia, patogiau nurodineti, ypač pasislėpus už kultkomo kulisų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių