Politologas: visi mes už tai, kad žmonės gyventų turtingiau, bet valdantieji pasirinko kitus kelius

  • Teksto dydis:

Opozicija po beveik dvi savaites trukusio boikoto grįžo į Seimo salę, tačiau Parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako nesanti visiškai tikra, ar oponentų demaršai nepasikartos. Ar Seimo pirmininkės nuogąstavimai pagrįsti LNK reportaže buvo kalbamasi su Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologu Sauliumi Spurga.

– Ar ilgam Seime taika?

– Taika gal ir negalima pavadinti, nemanau, kad ji bus. Nebus santarvės tarp pozicijos ir opozicijos, bet aš nemanau, kad yra pagrindas protestuoti. Manau, kad turėtų vykti normalus Seimo darbas. Žinoma, turėtų būti įvertinti opozicijos pasiūlymai, įtraukiami į dienotvarkę ir deramai svarstomi. Tačiau nemanau, kad yra pagrindo eiti iš Seimo salės.

– Opozicija grįžo. Kas iš šios situacijos laimėjo?

– Manau, kad laimėtojų nėra. Tam demaršui nebuvo rimto pagrindo. Manau, kad pralaimėjo Lietuvos parlamentarizmas, demokratija. Kartais net sociologai pastebi, kad gyventojai net neskiria, kurie politikai yra pozicijoje, kurie – opozicijoje, tačiau žino, kad Seime pešamasi.

– Ar toks posėdžių boikotas gali tapti nauju opozicijos ginklu ateityje?

– Boikotuodami posėdžius jie nepasakė vieno dalyko, kurį aš norėjau išgirsti – ką dabartiniai valdantieji padarė kitaip, negu pati opozicija, kuomet ji buvo pozicijoje? Juk viskas buvo taip pat. Ir ne vieną kadenciją viskas yra taip pat. Įdomu bus, kai dabartinė opozicija, kai pateks į valdžią, tai dabartinė pozicija išeidinės. Kas iš to išeis? Kova bus ne įprastomis parlamentinės kovos formomis – kritikos, pareiškimų, užklausų būdu, o pusė Seimo pasidžiaugs vienoje salėje, kita – kitoje. Tad tikrai nesuprantu, kokia šio veiksmo prasmė.

Ką dabartiniai valdantieji padarė kitaip, negu pati opozicija, kuomet ji buvo pozicijoje?

– Ar pati opozicija tarpusavyje susitaria?

– Mes jau iš anksto sakėme, kai Ramūnas Karbauskis pasitraukė iš Seimo, kad bus tam tikrų problemų. Vienas dalykas yra skelbti garsius pareiškimus, kitas – argumentuoti ir įtikinti savo partnerius, kad būtent taip pasielgti. Opozicijoje juk yra ne viena frakcija. Vienas dalykas yra kažką sugalvoti ir skelbti, kitas – pagrįsti. Juk gali taip atsitikti, kad vieni valstiečiai išeis iš Seimo posėdžių. Bet kam jie tada bus įdomūs? Jie galės sėdėti savo kabinete ir kažką svarstyti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar galima tikėti, kad bus rimtai svarstomi opozicijos klausimai ir jie nebus išmesti vėlesniame etape?

Mes senokai pastebėjome, kad prezidentas yra labiau opozicijos pusėje daugeliu klausimų. Dabar tai tapo tam tikru opozicijos koziriu.

– Visų pirma, valdantieji to nepažadėjo ir jie tai sako atvirai. Kita vertus, tie pasiūlymai mažinti akcizą, PVM ir t. t. yra išlaidos. Pasiskolinti ir išdalinti. Jeigu yra tik tokie sprendimai ir jie taip guli paviršiuje, tai problemų jokių nėra. Visi mes už tai, kad žmonės gyventų turtingiau. Bet valdantieji pasirinko kitus kelius. Manau, kad pagal savo programą jie turi teisę kitaip žvelgti į problemas ir jas spręsti.

– Ar neatrodo, kad šiais klausimais ir prezidentas remia opoziciją ir ar tai gali pasunkinti gyvenimą valdantiesiems?

– Mes senokai pastebėjome, kad prezidentas yra labiau opozicijos pusėje daugeliu klausimų. Dabar tai tapo tam tikru opozicijos koziriu.

– Kiek bus veiksminga dialogo grupė, apie kurią kalbėjo Seimo pirmininkė? Ar tai galėtų sustabdyti tokius opozicijos demaršus ateityje?

– Neaišku, dėl ko tie demaršai kilo ir kas juos gali sustabdyti. Manau, kad dialogo grupė yra svarbi, tačiau dialogo tikrai nėra per daug. Manau, kad būtų svarbu pagalvoti apskritai apie politinę kultūrą: kaip Lietuvoje priimami sprendimai, kaip jie diskutuojami, kaip atsižvelgiama į opozicijos nuomonę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blinda

Blinda portretas
Valdantieji pasirinko, kad jie gyventu geriau. :) Ir kas idomu, kol kas dar visi laisveje.

griger

griger portretas
Lietuvai ateina galas!!!!Viskas zmoniu labui

Kęstas

Kęstas portretas
Raimundas Lopata. Kuo ginsime kiekvieną Lietuvos centimetrą? Kaip tai kuo? Straipsnio pavadinime juk nurodyta - lopetomis ir auksiniais šaukštais. Vagys, jūs vagys... Dar dangstotės be reikalo kankinamais šauktiniais. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių