Politologas apie galimybę įteisinti vicepremjero statusą: užtikrintų darbo efektyvumą

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas Andžejus Pukšto teigia, kad „valstiečių“ svarstoma galimybė Vyriausybėje įteisinti vicepremjero statusą nėra nauja praktika parlamentinėse respublikose. Anot jo, vicepremjero statusas gali užtikrinti Vyriausybės darbo efektyvumą bei sklandumą, kuomet ministras pirmininkas pareigų eiti negali.

„Premjeras turi daug užsienio vizitų, turi ligos atvejų, įvairios stichinės situacijos, tai, manau, atsarga gėdos nedaro. Manau, tai palengvintų premjero funkcionavimą. Jeigu mes kalbame apie Vyriausybės darbo efektyvumą ir Vyriausybės darbo sklandumą, tai pačiam premjerui ir jo patarėjams toks Seimo priimtas įstatymas palengvintų darbą. Kita vertus, nemanau, kad tai yra kažkoks esminis probleminis dalykas, kad be šito negalima gyventi. Bet tokia nedidelė smulkmena palengvintų darbą premjerui“, – Eltai sakė politologas.

Anot jo, kaimyninėje Lenkijoje vicepremjero statusas įteisintas jau ilgą laiką ir tai padeda užtikrinti Vyriausybės darbo sklandumą.

„Tai nėra blogai, nes yra tokia praktika parlamentinėse respublikose. Tokios šalys turi vieną arba du vicepremjerus. Tokia praktika tikrai yra politinėse tradicijose, pavyzdžiui, Lenkijoje. Tvirtinant naują Vyriausybę, premjeras pasirenka, kokie ministrai bus vicepremjerai. Pavyzdžiui, Mateuszo Morawieckio vadovaujamoje Lenkijos Vyriausybėje kultūros ministras pasirinktas vicepremjeru. Nemanau, kad tai bloga idėja, ir manau, ji gali pasiteisinti“, – sakė jis.

ELTA primena, kad „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad jo vadovaujamoje partijoje kalbama apie galimybes Vyriausybėje įteisinti vicepremjero statusą. Pasak politiko, tokia pareigybė situaciją padarytų aiškesnę, nes sprendimai, kas pavaduos premjerą šiam išvykus ar atostogaujant, nebebūtų vienasmeniški.

„Mes partijoje diskutuojame apie tai, kad būtų aišku, kurie ministrai, pavyzdžiui, gali pavaduoti ministrą pirmininką. Kad tai nebūtų vienasmenis, pavyzdžiui, ministro pirmininko sprendimas (...). Daugelyje šalių taip yra, pavyzdžiui, socialinių reikalų arba vidaus reikalų ministrai – kai kuriose šalyse – vienaip, kitose – kitaip – iš karto yra ir ministrai, ir vicepremjerai“, – Žinių radijui teigė R. Karbauskis, „valstiečių“ brandinamą sumanymą grįsdamas esamomis kitų valstybių praktikomis.

ELTA primena, kad premjeras Saulius Skvernelis nuo pastarosios savaitės išėjo kasmetinių atostogų. Atostogaujantį premjerą pavesta pavaduoti finansų ministrui Viliui Šapokai bei energetikos ministrui Žygimantui Vaičiūnui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUPRASK :

SUPRASK : portretas
DAR VIENAM " reikalingam dėdei " reikia saugios kėdės ....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių