Civilinės sąjungos įstatymas: po rietenų aistros išsikvėpė?

Politinės aistros, kad civilinės sąjungos tarp tos pačios lyties asmenų įteisinimas Seime turėjo vykti ketvirtadienį, regis, išsikvėpė.

Socialdemokratų frakcijai pareiškus, kad jie trečiame – lemiame – balsavime dėl reikiamų Civilinės sąjungos įstatymo pataisų nedalyvaus, šis klausimas į parlamentarų dienotvarkę neįtrauktas.

Trečiadienį netikėtai valdantieji „laisviečiai“ pranešė, kad galutinis reikiamas balsavimas tam, kad tokia partnerystė būtų įteisinta, vyks ketvirtadienį, per paskutinį posėdį pavasario sesijoje.

Šis balsavimas jau kelis mėnesius vis atidėliojamas bijant, kad pritrūks pritariančiųjų balsų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Projektui anksčiau pritarę, tačiau dabar atsitraukę socialdemokratai tikina, kad vienos lyties asmenų santykių įteisinimą teks kažkada spręsti, tačiau jie esą spaudimui nepasiduos ir skubos tvarka nedalyvaus valdančiųjų intrigose.

Kaltinimai vieni kitiems

Seimas pavasario sesiją užbaigė rietenomis dėl tos pačios lyties asmenų civilinės sąjungos, mat valdantieji planavo šį įstatymą priimti ketvirtadienį. Bet netikėtai socialdemokratai pareiškė, kad jie nedalyvaus, nes nenori dalyvauti politiniame turguje. Seime kalbama, kad „laisviečiai“ dėl civilinės sąjungos šantažuoja Gabrielių Landsbergį, tad klausimas vėl padėtas į stalčių.

„Laisviečiai“ ketvirtadienį kaltino socialdemokratus. 

„Socdemai“ sužlugdė Civilinės sąjungos įstatymo priėmimą Lietuvoje“, – akcentavo Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius.

Socialdemokratai sakė, kad jie nėra kalti. 

„Buvo galima tikėtis iš „laisviečių“, kad jie bus nekalti, o bus kalti socialdemokratai“, – sakė socialdemokratų frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

O liberalai kaltina pačius „laisviečius“. 

„Štai ką jie pridirbo, o dabar ieško kas yra kalti“, – teigė Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. 

Buvo likęs paskutinis balsavimas. Ketvirtadienį valdantieji Civilinės sąjungos įstatymą planavo jau priimti. Skaičiavo, kad šį kartą balsų būtų užtekę. Bet galiausiai net neįtraukė į darbotvarkę. 

„Socialdemokratai ne tai, kad nepadeda, bet tiesiog deda kryptingas pastangas, kad šitas įstatymo projektas būtų nepriimtas“, – piktinosi Seimo narys T. V. Raskevičius. 

Socialdemokratai teigė, kad „laisviečiai“ iš konservatorių išsiderėjo daugiau balsų. Mainais į tai, kad „laisviečiai“ palaikytų G. Landsbergio kandidatūrą į eurokomisarus. 

Laikrodis artėja prie dvylikos ir šansas, kad karieta pavirs į moliūgą, o princesė virs į pelenę, vis didėja, bet laiko dar yra.

„Mes nebūsime įkaitais politinių manipuliacijų ir užkulisinių susitarimų, kurie tikriausiai egzistuoja. Netapsime įkaitais „laisviečių“ politinio šantažo“, – kalbėjo socialdemokratų frakcijos seniūnė. 

Koalicijos partnerių liberalų seniūnas sakė, kad „laisviečiai“ patys atstūmė opoziciją ir taip balsavimą sužlugdė. 

„Natūralu, kad nei socialdemokratai, nei Sauliaus Skvernelio demokratai nenori dalyvauti valdančiosios daugumos prekybos poveikio darymo schemose arba politiniame turguje, kurį pradėjo Laisvės partija“, – sakė Liberalų frakcijos seniūnas. 

„Nežinau nei apie kokią nors karjerą Briuselyje, nei apie kokį nors šantažą“, – tikino konservatorių lyderis G. Landsbergis.

Bet dar per LGBT eitynes buvo kalba apie tokius mainus – „laisviečiai“ šoko virš G. Landsbergio veido su užrašu: „Nori komisaro – priimk partnerystę“.

Nepaisant to, kad dėl civilinės sąjungos ketvirtadienį nebalsavo, prie Seimo vis tiek vyko protestas: Šeimų sąjūdis sudegino LGBT vėliavą. Policija renka medžiagą ir spręs, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo. Artėjant rinkimams priimti šį įstatymą bus vis sunkiau. 

„Laikrodis artėja prie dvylikos ir šansas, kad karieta pavirs į moliūgą, o princesė virs į pelenę, vis didėja, bet laiko dar yra“, – vaizdžiai kalbėjo T. Raskevičius. 

Konservatorių frakcijos seniūnas mano, kad apie civilinę sąjungą politikai prieš rinkimus bijos net kalbėti, mat bijos Agnės Širinskienės ir Remigijaus Žemaitaičio rūstybės. 

„A. Širinskienė ir R. Žemaitaitis jau yra sudarę tam tikrą partnerystę ir toje partnerystėje jų pagrindinis tikslas išmušti kitus politikus iš vėžių“, – tikino konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Vyšniauskas. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Todėl A. Širinskienė save ir R. Žemaitaitį „Facebook“ pavadino „influenceriais“. 

„Matyt, tikrai esam „influenceriai“. Bet toks valdančiųjų vertinimas yra tikrai didžiulis pliusas. Jie supranta, kad į Seimą ateina politinės jėgos, kurios tokių mainų, politinio turgelio netoleruos“, – teigė Seimo narė A. Širinskienė.

G. Landsbergis apie kandidatavimą į eurokomisarus vis dar nekalba.

„Diskusijose, kuriose minima mano pavardė, aš nedalyvauju dėl to, kad negalėčiau pasiūlyti objektyvios nuomonės“, – pabrėžė G. Landsbergis. 

Buvusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad Lietuva vėluoja, neva gaus prastesnį portfelį. 

Nors viešojoje erdvėje pasvarstomos įvairios pavardės – ar Andriaus Kubiliaus, ar Gintarės Skaistės – anot Lauryno Kasčiūno, geriausias eurokomisaras būtų G. Landsbergis. 

„Net neabejoju. Jis ne šiaip tradicinis diplomatijos vadovas, kuris plaukia pasroviui, o ir pavairuoja. Ir tikrai tas komplimentas, kad Lietuva dažnai boksuojasi virš savo svorio kategorijos, tai ir užsienio reikalų ministro nuopelnas“, – sakė Seimo narys L. Kasčiūnas. 

Pats L. Kasčiūnas į eurokomisarus neitų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nūūū, šakės,

nūūū, šakės, portretas
labai dėl to džiaugiuosi.

Nuomone

Nuomone portretas
Socialdemokratai gudragalviai žino kad jei prabalsuos tai seimo rinkimai pralaimėti bus

Niekas neišsikvėpė

Niekas neišsikvėpė portretas
Išmestas pro duris PDR apsisukęs lips pro langą.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių